reklama

Śmišne pripovidki - O preňezmirňe mocnim parobkovi Krankotovi

Stari 94 ročni (teľo mal v roku 1976) Juraj Krankota v Remeňinoch bul bars prebars mocni chlop. Paropkoch viśmival, fšadzi jich zahaňboval, ta śe podohvaraľi, že ho zabiju.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Na jurmakoch nakupil'i dzifčatom medovňikovo śerca, žebi jim pomohl'i.

Raz, jakf karčme hrala harmoňija,každa dzifka priňesla do dnuka pot šurcom kamiň burkovec a šicke s timakameňami čekal'i, ňiž do karčmi ňevejdze Krankota...

Krankota vešol... a dzifki ot strachu popusčal'i kameňe na źim...aľe vonkaparopci o tim ňeznal'i.

Krankota kameňe zharnul nastret karčmia paropci śe už harnuľi dnuka.

A Krankota na ňich - l'em poce, poce... Jak paropci zbačil'ikameňe na kupe, vźal'i nohi na pl'eca a do rana śe f karčme ňeukazaľi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krankota sebe povedzel - rada na glupe dzifki. I dal im kameňe povikladac na meštenu hredu (križni tragar podtragarami)! A na harmoňijara zakričel - teraz hraj co ci para budze stačec!

Krankotabral na taňec jednu dzifku za druhu a na koncu tanca fše tag mocno dupnul znohu o źim, že z meštenej hredi fše jeden i dva kameňespadľi - a dzifke tu na hlavu, tu na pl'eco, tu na cherbet!

Dzifki ot strachu i boľesci buľipobľadnute, scerpnute, z nožom bi śe jim človek ňebul kervi dorezal!

Nakoňec každu zjej kameňom f šurcu s karčmi vidril'il von a sam ostal pri šinkupaľenku popijac...Kačmarka tak cichučko naľivala, co aňi ňedichala, žebi i na ňu kameň z hredy ňespadnul..

SkryťVypnúť reklamu
reklama

I tak on z parobkami vybabrel..


---


O mocnom premocnom šuhajovi Krankotovi

Starý Juraj Krankota z Remenín (v roku 1976 mal 94 rokov) bol chlap mocný, premocný.. Mladým chlapcom sa vysmieval, všade ich zahanboval a tí sa dohodli, že ho zabijú..

Na jarmoku nakúpili dievčatám medovníkové srdcia, aby im v tom pomohli.

Raz, keď v krčme začal hrať harmonikár, nakázali dievčatám, aby každá z nich doniesla pod zásterou veľký kameň. A všetci čakali, kým vojde Krankota.

Keď Krankota vstúpil do krčmy, dievčatá sa tak zľakli, že im kamene zo záster vypadli. Šuhaji však stáli vonku a o ničom nevedeli.

Krankota pozhŕňal kamene na kopu a mladí sa nahrnuli dnu. Krankota na nich - len poďte, poďte..
Keď uvideli kamene na kope, vzali nohy na plecia a do rána sa v krčme neukázali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Krankota si povedal - a teraz je rad na tie hlupane.

Dal im kamene povykladať hore na krížnu drevenú hrazdu a harmonikárovi rozkázal hrať, čo mu para stačí.

Bral do tanca jednu po druhej a na konci vždy dupol nohou tak silno, že z hrazdy padli kamene dievke tu na hlavu, tu na plece..

Dievčatá boli bledé od strachu i bolesti, krvi by sa v nich nedorezal. Nakoniec ich aj s kameňmi v zásterách vystrnadil von a sám zostal v šenku popíjať. Aj krčmárka sa bála, nalievala tichúčko, aby Krankota aj na ňu kameň z hrady nezhodil.

A tak Krankota so všetkými vybabral..

Ján Lazorík

Ján Lazorík

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Nesmierne ma mrzí, že toto moje písanie je len veľmi nedostatočné - vo výpočte omylov a skáz zapríčinených tými, ktorí jediní majú dnes právo publikovať, vystupovať a za všetkých hovoriť...Narodil som sa v roku 1920, mám 87 rokov. Zbieral, nahrával, fotografoval a zapisoval som čo som videl v nádeji, že to raz bude mať cenu. Nie v tom, aby sa človek nad človeka vyvyšoval, ale aby sa spoznal a sám seba prijal, lebo jedno i druhé ho oslobodí... Zoznam autorových rubrík:  Písačky bez adresátaListy mocnýmŠarištinaDvojjazyčne..SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu