reklama

Úskalia slovenčiny, alebo – prečo Slováci po slovensky nevedia

V roku 1939 som bol študentom Učiteľského ústavu v Prešove, slovenčinu na ňom učil veľký slovenčinár prof. Vlado Uhlár. Ten zavše nám – šarišskim chlopcom – kázal na papier napísať úskalia, aké sme pociťovali v súvislosti so spisovnou slovenčinou, pretože naša východniarčina je jednoduchá, nemá dĺžne, opakovací vid, prehlasuje len „kuň“ na „koňa“ v genitíve, má vždy o dva-tri pády menej a 2. a 6. pád v množnom čísle sa vždy končí na „och“.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (30)

Dlhéhlásky v slovenčine - luxus krásy, ktorý by nás nemusel toľko stáť, keby nieopäť slovenskí jazykovedci.

Zvyknúsa pohoršiť, ak sa im do rúk dostane výčitka, ale tu im treba hneď oponovať: Čosa durdíte, veď keď vy robíte slovenský pravopis prirodzenejším, vlastne hozbavujete pôvodného schématického vedátorstva!

Jeslovenčina s dlhými hláskami krásna? Nepochybne je. Lenže - každá krásaniečo stojí. V slovenčine sa máme čo učiť potrebnému, nieto eštesamoúčelnostiam.

Uvážme- viac ako tretina Slovákov vo svojich rodných krajoch v dlhých hláskachnerástla! Vyžívať sa vo výnimkovostiach slovenčiny je trestuhodné.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Takýmvýchodniarom - ale výnimkovosť nie je ľahko pochopiteľná ani iným Slovákom - satreba učiť, že napr. vylúčiť je s dlhým ú, ale z neho nie je vylúčok,vylúčnosť, ale výlučok a výlučnosť. A že sloveso v opakovacomvide ma strednicu krátku - vylučovať,lenže v slove vylúhovať je už výnimka (prirodzená, musí sa rešpektovať).I v slove lúčiť, i často sa lúčievať a podobne.

Noide tu i o inšie - o zmätkové, doslova samoúčelné nuansy dĺženia bezanalógie, len akoby na trápenie Slováka, nehovoriac už o cudzincoch.

Ako som spomínal - v roku1939 som bol študentom Učiteľského ústavu v Prešove.

Takýjeden už 68-ročný papier s úskaliami spisovnej slovenčiny, ktorý som vtedy napísal „trimem" v rukách a zacitujem vámz neho. Ťažkostis písaním mäkkého a tvrdého i/y vynechávam, o tom som už písal .

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nasamom vrchu mám vetu:

„Prepregramatizovanosť vyučovania slovenčiny sa vlastne ani slovenčinu poriadnenedá učiť."

„Námšarišanom veľké problémy robia dĺžky v rytmickom zákone, ťažko ich viemepochopiť, bo my vôbec necítime kvantitu dvojhlások a tvary slov v 2.páde - zlo - ziel, mäso - mias, dobro - dobier, more - morí, kúpele - kúpelí,či kúpeľov a či kúpeliach sa nám zdajú nenaučiteľné!"

„Neviemepochopiť - ak správne hovoríme mäkko preháňať sa, dopĺňať, prečo potom tvrdé prehánky,doplnok. V prípade slova hrboľ sa mäkký hrboľ nezmení na hrbolatý, aleprehánky na preháňať áno. Je podiel, ale sloveso z neho odvodené sanezmení na podielat sa, ale podieľať sa. A opäť naopak - v sloveďalej povieme ľ mäkko, ale tvar ďalší má už tvrdé l. Ako sa máme takýto chaosnaučiť? A ako tomu naučiť ľudí?"

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Smerodajný,či smerodatný? Potvrďovať, či potvrdzovať, domievať sa, či domnievať, obťažnýči obtiažny, krivanský či kriviansky, odnekiaľ, či odniekiaľ, vmestiť čizmestiť, namäko, či namäkko, gazdinná či gazdiná a či gazdina?

Merací čimeriaci. A či na konci má byť dlhá, či krátka hláska, keď prechádzadvojhláska - v slovách pietny, ale miniatúrny, s niečim. Má sapovedať liahniarsky, či liahniarský, tlčiem, či tĺčem - ako režem?"

„Hniecť,či hniesť, stlstol či stlsol, dojdem, či dôjdem. Stojaceho chlapca, čistojacieho? Veď máme opytovacieho. Hovoriť divadelné role, podiele, fáze,kanále, ak podľa pravidiel je pedále, káble, sandále."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z môjho68-ročného papiera ponúkam i ďalšie rozporuplné zápisky: Keď je fonéma,nemá byť i diléma? Ak emblém, tak i totém, má sa písať stranník, akje denník, týždenník?

Kedypovedať zberať a kedy zbierať? Kedy stál, stálo a kedy stal, stalo?

Hovoriťškodce, dravce, žravce, hlodavce, ako ukazovatele, činitele?

Zaviedlosa psy s ypsilonom, ale každý povie, že chová psov, nie psy a je to dôsledokdnešnej meštiackej slovenčiny! Inak - odlišovať psy od psov s mäkkými je zbytočné (či „zbytočňe").

Akje správne tŕňový s dlhým ŕ, pagáč, kartáč s dlhým á, podľa tohobežný človek napíše aj tŕnka, aj tŕpny, aj tŕpky s dlhým ŕ. Aj pavláč,nakladáč, Slováč s dlhým á.

Akvidí dĺžeň v Stakčíne, Trenčíne, potom zaváha, či napísať dĺžeň aj pri slovezločín, ovčín i čin. Logicky s dĺžkou napíše aj ypsilón, lebo dlhé jetrón, patrón, kupón.

Keďje dlhá civilizácia, potom i integrácia, demokrácia, keďv senzáciách, tak i v Košiciách, keď je dlhá lavína, taki novína, keď stíhať, tak aj stíhnuť, keď páni, tak aj megalománi, keďmotúz, tak aj halúz, keď je dlhé s naším, tak logicky napíše aj naším,naších, ba aj ím, ích, aj mojí, tvojí, naší, aj mojú, tvojú.

Zjednotenieby tu bolo jednoduché, nesmel by ho však robiť náš Jazykovedný ústav, ktorývymyslel diverzitu - dym, ale už taký istý múr - množné múry, mráz - mrazy,synak je krátky, ale taký istý rodák už nie.

Dážďs dlhým á, ale dažďa už s krátkym a - hoc rovnaký Ján, máv druhom páde logicky dlhé Jána.

Jekolízny, televízny, ale odrazu už dedovizný, dlhočizný s krátkym stredovými! Prečo? Archívny, aktívny, ale študijný už s krátkym i.

Skokan- skokanský, ale velikán - velikánsky. Priblížiť, ale približný, približne,náležito, ale naliehavo, folklórny, ale folklorista - no podľa toho by mal byťi kontrólny.

Ak agronómia, tak i filozófia, ak interiér, potomi oficiér, keď kardinál, prečo je koral bez dĺžňa?

Mimochodom- so slovom „žiadúci" si ani naši súčasní jazykovedci nevedia rady, najnovšiesa má vraj písať s krátkym u.

Slovenčina, aj bez onej pravopisnej svastiky je ťažká a tvarovorozkolísaná.

Nášpravopis ovládajú najlepšie ľudia sčítaní, lebo tí ho majú napozeraný. Bežnýčlovek však hľadá logiku, oporný bod a logika veru slovenčine chýba.

Ján Lazorík

Ján Lazorík

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Nesmierne ma mrzí, že toto moje písanie je len veľmi nedostatočné - vo výpočte omylov a skáz zapríčinených tými, ktorí jediní majú dnes právo publikovať, vystupovať a za všetkých hovoriť...Narodil som sa v roku 1920, mám 87 rokov. Zbieral, nahrával, fotografoval a zapisoval som čo som videl v nádeji, že to raz bude mať cenu. Nie v tom, aby sa človek nad človeka vyvyšoval, ale aby sa spoznal a sám seba prijal, lebo jedno i druhé ho oslobodí... Zoznam autorových rubrík:  Písačky bez adresátaListy mocnýmŠarištinaDvojjazyčne..SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu