Čo sú to voľné radikály?
Voľné radikály sú látky prirodzene vznikajúce v našom tele prilátkovej výmene. Je takmer absurdnou skutočnosťou, že sami voľné radikály stojaza vznikom života na Zemi a rovnako sa podieľajú aj na jeho zániku.
Čo spôsobujú voľné radikály?
Vezmime si ako príklad taký domček z karát (taký poriadne veľký),ktorý bude predstavovať jeden celok - ľudské telo, náš organizmus. Každá kartabude jedna ľudská bunka. Voľné radikály - naše ruky sa budú snažiťz domčeka z karát brať pomaly jednu kartu za druhou. Voľné radikályto ale nebudú mať až také ľahké, lebo domček z karát je veľký a sámmá v zásobe pár karát, ktoré sa umiestni na miesto, z ktorého predtýmvoľný radikál vzal jednu kartu.
Vieme, ale že faktory ako je ionizujúce žiarenie, nadmerné slnenie,fajčenie, znečistené ovzdušie, choroby, úrazy, stres, ... sú ako ďalšie ruky,ktoré sa tiež snažia získať nejakú to kartu pre seba.
Ani buniek a ani skutočných kariet nie je neobmedzene a tak raz,pomaly ale isto nastane stav, že karty sa už nebudú stíhať nahrádzať takrýchlo, ako ich odoberajú viaceré ruky - ruky už spomenutých faktorov,produkujúcich voľné kyslíkové radikály.
A ani zásoby kariet, ktorými možno dopĺňať vakantné (prázdne) miesta niesú večné.
A tak v organizme, ako v domčeku z karát pomaly slabnújeho oporné piliere a v jednom momente sa domček z karát môžeľahko zosypať ( v skutočnom živote tento moment predstavuje okamih, kedyvplyvom voľných radikálov v tele vypukne ochorenie ako je napríkladdiabetes mellitus, ochorenia srdca, demencia, dermatózy, astma či iné ...a nesmieme zabudnúť, že všetko to, prispieva k zániku, pomalému, aleistému starnutiu, na ktorom nesie vinu vplyv pôsobenia voľných radikálov.
Čo sú antioxidanty?
Sú zlúčeniny, ktoré už v nízkej koncentrácií reagujú s voľnými radikálmia menia ich na relatívne stále látky nezúčastňujúce sa na ďalšíchradikálových reakciách. V prípade nášho domčeka z karát to znamenáfakt, že na scéne sa objavia samostatne existujúce balíčky kariet, ktoréponúknu kartu zlým, načahujúcim sa rukám voľných radikálov a takisto radidoplnia prázdne miesta v domčeku z karát, ktoré už sám organizmusnezvládol doplniť. V skutočnom živote to predstavuje fakt, že tak tietozáchranné balíčky kariet pomáhajú chrániť pred vznikom ochorení, posilňujúimunitnú odpoveď organizmu a spomaľujú starnutie.
Nádherným príkladom vplyvu antioxidantov je aj jednoduchý „kuchynský"príklad. V tom možno porovnať oxidáciu (starnutie) k hnednutiu jablkapotom ako ho prekrojíme. Pokiaľ jablko prekrojíte a necháte ho pár dnístáť len tak, začne pomaly hnednúť - za to môžu oxidačné procesy. Ak ale tentokúsok jablka pokvapkáte citrónovou šťavou, dužina ostane biela. Vitamín C,ktorý sa nachádza v citrónovej šťave pôsobí ako antioxidant a pôsobíproti deštruktívnym účinkom oxidácie.
Môžu mať antioxidanty samotné nejaké nežiadúce účinky?
Antioxidanty samé sa využívajú už relatívne dlhú dobu. Chránia potravinypred rýchlym skazením sa. Účinok antioxidantov nachádzajúcich sa prirodzenev potrave je vyšší ako umelých, ktoré do tela dodáme napríkladv tablete.
Pri nadmernom užívaní antioxidantov v čistej forme(farmakotechnologicky pripravených ) vo forme už spomínaných tabliet, toboliekči kapsulí, môže dôjsť k zvratu. Ten sa prejaví zmenou antioxidačnéhoúčinku na prooxidačný, ktorý je vysoko nežiadúci. (Balíčky kariet sa nahnevajúz neustáleho tlačenie sa v tele s ostatnými balíčkami karieta začnú mávať bielou zástavou, ale ako ňou tak mávajú ľahko môžu vraziť ido domčeka z karát a následky môžu byť veľmi nepríjemné).
Pri nadmernom užívaní vitamínu A dochádza k vypadávaniu vlasov,pri vitamíne E ku gastointestinálnym (zažívacím) problémom, vitamín C môžeprivodiť obličkové či močové kamene a i.
Kde nájdem látky s antioxidačným účinkami?
Ako som už spomínal tak antioxidanty je možné nájsť vo všetkých zložkáchpotravy, ktorú konzumujeme. Predovšetkým sú ale ich skladmi zeleninas tmavými listami (špenát, kel, brokolica, zelená paprika) ako ajpestrofarebné ovocie. Vítané sú najmä žlto-červeno-oranžové plody ako marhuľa,papája, červená paprika, paradajka, kukurica, tekvica).
A sú aj iné prospešné látky?
Áno, nazývajú sa flavonoidy a na rozdiel od vitamínov A, E, ktorévykazujú antioxidančné vlastnosti a sú rozpustné v tukoch, súflavonoidy rozpustné vo vode.
Majú tiež antioxidančné vlastnosti. Veľmi známe sú flavonoidy obsiahnutév červenom víne (striedma konzumácia), v zelere, petržlene, olivách,citrusovom ovocí, ktoré prospievajú najmä srdcovo-cievnemu systému, posilňujústeny ciev a kapilár. Rovnako sú dobré látky, ktoré mi často považujeme zazlé. Tie sú obsiahnuté v čiernom či zelenom čaji a prejavia sa vždy,keď si vrecúško svojho obľúbeného nápoja necháme lúhovať pridlho. Sú to právetaníny, ktoré majú na svedomí trpkastú a sťahujúcu chuť - červené víno,korenie, grep a sú pre nás prospešné.
Nesmiem zabudnúť ani na obľúbené bylinky, ktoré sa možno nachádzajú včrepníku aj vo vašej kuchyni. Veľmi bohaté na antioxidanty sú najmä rozmarín,šalvia, tymián, ďumbier (zázvor), medovka ... Na záver článku sa chcem srdečne poďakovať pánovi Prof. Ing. JánoviLabudovi, DrSc., za poskytnutie materiálov, z ktorých som čerpal.