reklama

Beriem si späť zodpovednosť

Keď som bola malá, vždy za mnou striehli rodičia, aby som si neublížila. „Nechytaj tú rúru, keď sa v nej pečie koláčik, popáliš sa a budú ťa bolieť ručičky“. Či počula som „nepozeraj tak blízko na televíziu, pokazíš si oči“, vždy keď som nadšene od 6tej ráno pozerala sobotňajšie rozprávky. A tak ma mama vzala a posadila na gauč aspoň 3 metre od televízie. Už som vyrástla. Rodičovské ochranné krídla sú už za tie roky vypĺznuté a im ostáva už len spoliehať sa na to, že ma naučili postarať sa o seba správne. Ukázali mi, ako sa starať o to, aby som dobre žila a vážila si samú seba. To najdôležitejšie, čo si treba chrániť sám na sebe je zdravie. Viackrát som okúsila, že v živote nie je nič samozrejmosťou, a zdravie už vôbec nie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Obrázok blogu

Spomínam si, a to veľmi živo, ako som si v detstve zlomila nohu. Dvojnásobná zlomenina, píšťaly a ihlice (časti dolnej končatiny), nie je pre 5-ročné dieťa veľká sranda, hoci nemusí polroka chodiť do materskej školy. Bola som z tých, ktoré ostávali radšej doma s mamičkou. Takže v tomto smere mi to úplne vyhovovalo. Keď som bola staršia, mama mi povedala o situácii, ktorú vtedy zažila s mojim ošetrujúcim lekárom. Noha zlomená na dva razy a k tomu obrovská rana na členku. Prvým krokom, ešte predtým ako sa na nohu dá fixná sadra, je zacelenie rany po úraze. Aj po tretej kontrole tá moja stále mokvala,  no lekár sa rozhodol už viac nečakať. Autorita lekára sa žiaľ mnohokrát preceňuje a my často sklopíme zrak v dôvere, že lekár určite vie čo robí. Neohrozil by predsa naše zdravie. Niekedy nám dokonca ani len nenapadne pochybovať o jeho postupe. Viete čo sa stane, keď zabalíte mokvajúcu ranu do sadry? Prvé dva dni možno nič, no ten tretí dostanete otravu krvi tzv. sepsu a prinajlepšom vám amputujú len časť nohy. Preto mám na fotke len tvár, nie celú postavu. Pardón, trocha čierneho humoru sa v istých situáciach priam žiada. Samozrejme, obe nohy mám :-). Ďakovať celý život môžem mojej mame, že sa vtedy vzoprela lekárovi, ktorý by zo mňa mávnutím ruky spravil s prepáčením kripla na celý život, ak by takúto infekciu vtedy vôbec moje malé telíčko prežilo. Na jej adresu vzniesol lekár pár hanlivých slov, ako si dovoľuje zasahovať do liečby a neposlúchať lekára. Týmto krátkym príbehom zo svojho života chcem ukázať, že netreba lekárom až tak veriť . Neviem zhodnotiť, prečo tento lekár konal tak ako konal. No jednoznačne bol arogantný a voči zdraviu svojej malej pacientky ľahostajný. Za mňa vtedy bojovala mama, lebo mala za mňa, malé decko, zodpovednosť a ľúbila ma. Právo rozhodovať a zodpovednosť za moje zdravie veľmi rýchlo zobrala preč z rúk tohto lekára. A vďaka čomu? Mala dostatok informácií a guráže ozvať sa. Že je zlé zasadrovávať ranu, keď nie je úplne zahojená, vedela za prvé vďaka svojmu vzdelaniu v zdravotníckom odbore. Za druhé, poznala pána s rovnakou diagnózou, ktorý žiaľ o nohu prišiel. Mama mala vtedy šťastie, že sa v zdravotníctve vyznala viac ako laici, ktorými je však väčšina pacientov. Kľúčovým pilierom, ktorý pomáha správne sa rozhodnúť, je dostatok informácií.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V dnešnej dobe si už laici pomáhajú informáciami z webových stránok, ktoré je ale nutné selektovať. Práve selektovanie sa pri takom množstve stránok, ktoré nám „vypľuje“ vyhľadávač pri zadaní kľúčových slov, stáva veľmi náročným procesom, ak chceme zistiť celú pravdu. Webové stránky sú totiž vynikajúcim prostriedkom na reklamu daného produktu a zvyknú zamlčiavať alebo okrášľovať pravdu. Preto si vždy overte informáciu z viacerých zdrojov a rovnako tak aj autora či majiteľa danej webovej stránky. Týmto článkom vás však nechcem podnecovať k tomu, aby ste sa vyhýbali lekárskej starostlivosti a uchyľovali sa k samoliečbe. Lekár je lekár, má viac vedomostí a hlavne skúseností priamo z praxe. Ale nebojte sa vyjadriť a pýtať sa lekára na informácie a sledovať jeho reakcie. Tak môžete jednoduchšie odhaliť, či sa za jeho liečbou neskrývajú iné ciele – finančné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ľahostajnosť a nezodpovednosť voči ľuďskému zdraviu si svoje pevné miesto našli v gynekologických ambulanciách. Nechcem hovoriť o etickosti používania hormonálnej antikoncepcie (HA) v súvislosti s otázkou kedy vzniká ľudský život. Zamyslela som sa nad iným aspektom, ktorý bol donedávna neznámy aj mne. HA je vo všeobecnosti v hlavách ľudí zakódovaná ako najbezpečnejší a najjednoduchší prostriedok ako žena neotehotnie a navyše jej zabezpečí peknú pleť . HA poznáme v podobe tabletiek, injekcií, vnútromaternicového telieska, podkožného implantátu, náplastí či vaginálneho krúžku. Fráza, ktorá sa úspešne traduje - „som zodpovedná, užívam antikoncepciu“, v skutočnosti však ostáva naozaj len frázou. Čo je zodpovedné na tom, keď telo vystavím takému poškodeniu a riziku, ako hormonálna antikoncepcia spôsobuje? O ničom takom ste ešte nepočuli? Alebo ste aj počuli, len vaša pozornosť bola šikovne odpútaná inam. Dopátrala som sa k týmto chorobám a rizikám, ktorých vznik podporuje užívanie hormonálnej antikoncepcie:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

TROMBOEMBOLICKÁ CHOROBA – je chorobný proces, kedy je zvýšená zrážanlivosť krvi.  Zahŕňa trombózu hlbokých žíl dolných končatín a/alebo panvy. Na tromboembolickú chorobu nadväzuje pľúcna embólia.

PĽÚCNA EMBÓLIA - je životu nebezpečné upchatie malej alebo veľkej časti pľúcnych ciev krvnou zrazeninou alebo zrazeninami, ktoré tu buď vznikli alebo boli zanesené zo žíl dolných končatín či z inej časti tela. Pľúcna embólia je závažným ohrozením života a už dlhé roky je stále jednou z najčastejších príčin neočakávaného úmrtia hospitalizovaných pacientov.

Žena užívajúca HA má 3-4-krát vyššie riziko, že bude ohrozená týmito ochoreniami. Pričom1-2 % tromboembolických príhod končí smrteľne. HA totiž zvyšuje sklon k väčšej krvnej zrážanlivosti. Navyše veľa žien má vrodenú dedičnú predispozíciu ku vzniku krvných zrazenín. O tejto vrodenej chorobe väčšinou žena ani nevie. V spojení s úžívaním HA sa žena vystavuje obrovskému riziku. Málo žien tiež vie, že HA sa má vysadiť niekoľko týždňov pred operáciou a to práve kvôli riziku vzniku pľúcnej embólie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

INFARKT MYOKARDU – relatívne riziko je viac ako 3-násobne vyššie ak užívate HA. Ak vám chutia cigarety a máte menej ako 35 rokov a nikto vás neinformoval, že v tom prípade by ste nemali užívať HA, zvyšujete svoju šancu na infarkt až 10-násobne. U fajčiarok starších ako 35 rokov je relatívne riziko zvýšené až 100-násobne.

MOZGOVÁ PRÍHODA – relatívne riziko pre užívateľky HA siaha skoro až do 3-násobku. Ak žena zároveň trpí vysokým krvným tlakom je riziko zvýšené viac ako 7-krát, u fajčiarok skoro 11-krát vyššie. Ohrozenejšie sú tiež ženy s vyššími tukmi v krvi a ženy a s cukrovkou. Je dôležité si uvedomiť, že aj štíhla mladá žena môže mať vysoký cholesterol alebo vysoký krvný tlak a v takomto prípade by teda ani ona nemala užívať hormonálnu antikoncepciu.

KARCINÓM PRSNÍKA – teda rakovina, ktorú môžu značne spôsobovať syntetické hormóny obsiahnuté v antikoncepčných prípravkoch. Tie sú zaznamenané aj na zozname karcinogénov IARC (Internacional Agency for Research On Cancer).

ZMENŠENIE VAJEČNÍKOV – používanie HA potláča fyziologické funkcie vaječníkov, čo vedie obyčajne k zmenšeniu vaječníkov.

NEPLODNOSŤ – dlhodobé užívanie HA môže spôsobiť neplodnosť a tieto isté ženy potom podstupujú hormonálnu stimuláciu a operačné zákroky, aby sa opakovane pokúsali o umelé oplodnenie, pretože prirodzene to už nejde.

ERYTHEMA NODOSUM (ČERVENÉ UZLY) – ochorenie, ktoré sa prejavuje podkožnými vysoko bolestivými uzlami na dolných končatinách.

Pýtam sa, prečo sa i ja, ako i mnoho ďalších žien, dozvedám o týchto závažných rizikách až teraz, keď som iba akousi náhodou zistila, že existujú. Ak by som nepátrala po informáciach, žila by som naďalej v mylnej predstave. Práve i preto, že sa o rizikách antikoncepcie nehovorí, nepíše, môže sa stať, že užívateľka hormónov sa mesiace zadýchava a dostaví sa k lekárovi až v kritickom stave s pľúcnou embóliou. HA je predsa tak rozšírená, že málokto má pocit rizika. O nežiadúcich účinkoch HA sa nehovorí zámerne. O týchto závažných problémoch som sa nedočítala v letáku v čakárni u gynekológa. A vy? Skúste pri najbližšej návšteve prezrieť letáčiky, ktoré sú tam všade naokolo.  Neinformoval vás ani lekár? Možno ste sa nepýtali. Všetko toto zamlčiavanie úplnej pravdy má len jeden cieľ – zisk. Gynekológovia majú zmluvy s farmaceutickými firmami na báze – čím viac predpíšeš, tým väčší podiel ti dáme. Lekár v žiadnom prípade nemá právo využívať našu nevedomosť vo svoj prospech, a už vôbec nie s nami manipulovať a ohrozovať tak naše zdravie. Jeho úlohou, ako lekára, je nás dostatočne informovať aj o rizikách, aby sme sa vedeli správne rozhodnúť sami. Žiaľ, to naše správne rozhodnutie nemusí byť správnym rozhodnutím práve pre neho. Preto mlčať je niekedy zlato. Pýtajte sa, hľadajte pravdivé informácie a nepodľahnite nátlaku lekára. Priateľka Daniela mi opísala situáciu, kedy cítila nátlak od gynekologičky:

Keď mi antikoncepcia stále spôsobovala problémy, rozhodla som sa pre iný spôsob fungovania. Prestala som ju brať a vtedy došiel tlak od mojej lekárky, že prečo nechcem brať antikoncepciu a stále akoby ma na ňu presviedčala. Zakaždým keď som prišla sa ma to opäť pýtala. Bolo to nepríjemné.“

Ak ste sa tiež stretli s podobnou situáciu, je to dôkaz, že lekár na predpisovaní antikoncepcie zarába a nejde mu až tak o vaše zdravie ako sa tvári. Kto neverí, nech si sám prakticky overí :)

Milé ženy a dievčatá, sme zodpovedné samé za seba! Nenechávajme teda zodpovednosť za naše životy len v rukách lekárov. Sme už dosť veľké na to, aby sme sa vedeli vzoprieť rozhodnutiam lekárov, ktoré sú namierené na naše peňaženky na úkor nášho zdravia. Dostatočne sa informujme a nedajme sa prevalcovať finančnými cieľmi našich lekárov. A milí muži, ktorí ste tiež prečítali tento blog, informujte svoje ženy, priateľky, kamarátky, sestry, že za predpísaným receptom na antikoncepciu sa skrýva viac ako len sex bez starostí.

Bc. Magdaléna Lederleitnerová, 
študentka FMK UCM v Trnave

Magdaléna Lederleitnerová

Magdaléna Lederleitnerová

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Učím sa svetu, sebe a vám. Som učiteľka i napriek mojim vyjadreniam v nedospelom veku: "Všetko možné, ale učiteľkou nikdy!" :) Milujem vôňu po daždi a usmiatych modrookých mužov s jamôčkami. Mojou vášňou je dizajn a vizuálne umenie, ktoré ma za každých okolností nadchnú a naplnia novou energiou. V 2011 som presedlala na iný odbor - masmediálna komunikácia v Trnave. Splnila som si tým prvý životný sen! :) Bude zo mňa novinár, režisér, kameraman možno hovorca. Síce ráčkujem ako RRRak, no je dokázané, že NAJLEPŠÍ rečníci sveta mali rovnakú "výhodu" ako ja :) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu