Cestoviny sú asi najobľúbenejšie (a najnenávidenejšie) študentské jedlo. Napriek tomu ich zbožňujem (aj keď sa musím priznať, že počas internátnej éry sa mi zhnusili v kombinácii s rôznymi omáčkami v konzerve. Ďalším „zhnusovacím“ receptom sa stal mix s praženicou a kečupom. Ale – však vyskúšajte.).
Úplne najjednoduchšie je, keď hneď po zabuchnutí vchodových dverí (ešte v kabáte) postavíte na plyn primerané množstvo vody. Medzi tým sa môžete vyzliesť (prezliesť) a vriacu vodu osoliť. Kým do nej nasypané cestoviny (môžu to byť špagety, kolienka či vrútky – tie sa mi pri tomto recepte osvedčili najviac) zmäknú na konzumovateľnú úroveň, pripravíme si sušenú bazalku a tavený syr v črievku. Scedený obsah hrnca premiešame najskôr práve s ním. Podľa chuti a potreby (úrovne nedočkavosti a hladu) posypeme voňavým korením a opäť premiešame. A môžeme začať jesť. Dobrú chuť.
Pre trpezlivejších ešte pár tipov: dva alebo tri strúčiky pretlačeného cesnaku dokážu urobiť zázrak. To isté platí aj o štipke bieleho mletého korenia. A nakoniec – cestoviny sa môžu variť aj v zeleninovom či akomkoľvek inom vývare. Vtedy ale vodu soľte opatrne, prípadne vôbec.
Do zjedenia, priatelia!