reklama

Pozná Katka Knechtová Massive Attack?

Vedel som, že tie zvuky a tóny sa mi na niečo podobajú. Slnečná balada od skupiny Peha je príjemná skladba. Nedávno sa mi do uší opäť dostala pesnička Teardrop od formácie, ktorú som kedysi počúval takmer denne. Tá podoba je neuveriteľná.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (42)

 História populárnej hudby je svedkom toho, ako sa jeden autor dokáže vedome či nevedome inšpirovať nápadom - či dokonca celou pesničkou - niekoho iného. Ak inšpirácia vedie k ďalšej skvelej skladbe, malo by byť všetko O. K., ak ale vzniknú iba zbytočné tri minúty notičiek, je to horšie. (Aj keď pripúšťam, že to môže byť vec individuálneho názoru.) V každom prípade by však bolo správne, ak by inšpirovaný autor minimálne pripustil, že zdroj svojej inšpirácie už niekedy počul.

 Massive Attack - im totiž Teardrop patrí (a je to jeden z najväčších hitov tejto skvelej skupiny) - boli pred takými desiatimi rokmi na vrchole záujmu aj u nás na Slovensku. Či už zásluhou bratislavskej kultovej stanice Radio Ragtime, alebo neskôr vďaka Fun Rádiu a Rádiu Twist.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Je zbytočné špekulovať o tom, prečo sa Teardrop (Massive Attack) a Slnečná balada (Peha) na seba podobajú. Fakt je ten, že znejú, ako by ich jedna mater mala, iba otcovia sú viacerí. Problém je v tom, že si to strýkovia a tety medzi pôrodom a krstom buď nevšimli, alebo ak aj áno, tak si to odmietli pripustiť...

 Nuž, posúďte obe skladby sami: 

Massive Attack: Teardrop

Katka Knechtová & Peha: Slnečná balada (a nezľaknite sa videa, ktoré som našiel...)

Peter Lehotský

Peter Lehotský

Bloger 
  • Počet článkov:  214
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Komunikačný manažér. Predtým novinár, copywriter, PR expert, election team manager.Človek spojený s rozbehom najlepšieho slovenského hudobného spravodajského portálu Hudba.sk. Na blog.sme.sk prispievam od decembra 2004. Vždy ma rozčúli veta "To sa nebude dať...". Zoznam autorových rubrík:  Listy premiéroviMjúzik!Dozvuky relatívneho šialenstvaKeď dvaja robia to isté...Dobré správyShowBizReceptár (aj) na nedeľuÚletovníkTipy, ktorými môžete potešiťPolitikaSpoločnosťHudba na webeRecenzie a iné "-ie"Pár otázok (Rozhovor s ...)FikciaRecyklátorSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu