reklama

Reflexia - divadelná hra (námet)

Hľadisko, opona, javisko. Opona sa dvíha. Na javisku je oproti normálnemu hľadisku postavené ďalšie hľadisko, najväčšie aké sa za oponu zmestí, plné hercov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Herci sa nechápavo a zdesene pozerajú na hľadisko. "To čo je?", vraví jeden. "To oni nám budú hrať??", vraví druhá. Čakajú. Na hru divákov.

...

Niektorí majú v ruke program, iní sa rozprávajú so svojimi druhými polovičkami (polovička-polovička, polovička reality, polovička Pravdy). Troška sa sťažujú, že čo to je za móresy. (Výhodou hry je, že hercom zo začiatku stačí napodobňovať divákov, ktorí nevedia, ako hra začína. Ako keď sa deti doťahujú.) A potom už niečo na štýl Ionesca, alebo Becketta, ale stále s filozofickými narážkami mne vlastnými, to ešte musím domyslieť..

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Končiť by to mohlo nejakou recepciou, spálením opony, podaním rúk, svatbou zástupcov hercov a divákov (ako vo Winnetuovi), alebo výmenou dresov.

Poučenie: Kde je hranica medzi životom a príbehom, medzi hercami a divákmi? Čo nastane, ak medzi týmito dvoma svetmi padne opona? (Otázky ako poučenie, to je dobré nie?)

Žánrové zaradenie: existencializmus, absurdita, realita, (seba-)reflexia, jin-jang, relativita 

Príbuzné filmy: Stranger Than Fiction (2006), Big Fish (2003), The Truman Show (1998)

PS: Q: Prečo divák na hokeji, ktorý sa vidí na obrazovke, kýva na obrazovku a nie do kamery? Je to skôr preto, lebo sa chce vidieť, alebo preto, že nevidí kameru? 

Michal Lehuta

Michal Lehuta

Bloger 
  • Počet článkov:  990
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Gamča '02. Potom B.A. zo spoločenských vied, M.A. z medzinárodných vzťahov na Jacobs University Bremen. Dnes ekonomický analytik týždenníka TREND. Zoznam autorových rubrík:  GeografiaEkonómia / EkonomikaHudbaNa zamyslenieKomentárInšpiráciaVlastná tvorbaAbsolute jaPolitikaPostrehUmenieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu