Medzičasom Gvendík vyrástol na nedospelého, takmer stokilového jedinca svojho druhu, Homo Kuchynus. Vo veľkom tele bije ešte väčšie srdce, ktoré zaberá takmer 108% objemu hrudného koša. V kolektíve je obľúbený pre svoju dobrácku povahu. Určite preto rád kuchtí dobroty.
Napríklad: pečené kura podlievané jahodovou šťavou, zemiaky na žihľave, králik zasypaný oreganom a bazalkou, puding ľaľa pena, špenátové šatôčky, knédlik s lekvárom, domáci tvaroh s bylinkami...
Posledné Vianoce si našiel Gvendík v izbietke pod stromom novinku. Na krabici bolo napísané "Takový hrnec", alebo tlakový ? Obal sa už nenašiel. Našiel sa však v ňom Gvendolín, ktorý skrátil hodiny varenia, pečenia a dusenia na minúty. Vyberáme posledné jedlé rekordy z kuchárkeho denníka. Kura na zelenine-10min., ryža-5min, slepačia polievka-12min, dusená zeleninka, sladká ako med-12min a iné.
Prípravu jedál tým znížil o štyri pätiny času a chuť na jazyku sa zlepšila. V dôsledku jeho spokojnosti s uvedeným stavom sa začal jeho pupok vzďaľovať od chrbtice a na obvod pása by potreboval gumený opasok, aby mohol nosiť rovnakú veľkosť ako v mladosti. A na záver, posiela Vám recept z radosti.
" Puding ľaľa pena "
Nepotrebujeme: Dva " Zlaté Klasy ", vanilkový cukor, Granko (alebo bez neho), kryštáľový cukor, 1 liter kvalitného mlieka, dve vajcia, hrniec, varešku, zdroj tepla (pes je málo), čas na jeho prípravu.
Technologikus prípravus: 7 dcl mlieka na miernom plameni s láskou miešať drevenou vareškou v smere doprava so 7 lyžičkami kryštáľového cukru a 1 bal vanilkového cukru, zvyšné 3 dcl chladného mlieka zmiešať s 2 bal Zlatého Klasu, Granko podľa chuti, ak chceme kakaový puding, bez neho, ak vanilkový puding. Keď bude mať mlieko s cukrom takmer bod varu, primiešať dva žĺtky, potom vliať zvyšné 3dcl mlieka s Grankom (bez neho) a Zlatým Klasom a nakoniec za stáleho miešania pridať sneh ušľahaný zo spomínaných dvoch vajec. Po zhustnutí odstaviť z plameňa a odložiť do chladničky alebo spapať.
Modrú chuť !