Odpovedá MUDr. Marián Jančár z alergiologicko – imunologickej ambulancie Nemocnice Malacky
Jesenné obdobie je priam stvorené na šírenie vírusov. Tie sa prenášajú kvapôčkovou infekciou. Preto je na jeseň najviac vírusových ochorení. U detí v kolektívnych zariadeniach je aj zvýšený výskyt prípadov varicelly – kiahní, najmä na jeseň a potom na jar, kedy je imunitný systém ešte po zime neprispôsobený a relatívne oslabený.
Čo robiť na jeseň? Nič iné, len to, čo človek robí počas celého roka. Mal by sa zdravo a primerane stravovať. Tu na Záhorí nemôže byť problém s nedostatkom C vitamínu, však to je základná zložka na dobrú imunitu. Treba si nakúpiť na celú zimu kapusty a môžete mať dobrý pocit, že ste pre svoje zdravie urobili to, čo ste spraviť mohli. U detí odporúčam prispôsobovať oblečenie. Naše deti chodia poobliekané už na jeseň do zimného ošatenia, hoci to ešte ani nie je potrebné. Veď dieťa predsa oblečiem tak, ako sa ja cítim dobre, netreba z nich za každých okolností robiť „bubulákov“ už koncom októbra. Imunita je u detí ukončená okolo 12 – 13 roku života. Dovtedy, postupne, pomaličky, jednotlivé zložky imunitného systému dozrievajú. Niečo máme na prechodnú dobu, čo sme zdedili z matky, ale to je na prvé 4 mesiace života. Potom už musí organizmus sám imunitu tvoriť. Najlepším skúšobným kameňom je materská škôlka. Viem, že ľudia sú nahnevaní, lebo musia byť potom doma s chorým dieťaťom, ale práve v škôlke získavajú deti imunitu. Kde, v skleníku ju majú získať? Ja som ešte nevidel dieťa vyrásť bez sopľa, také neexistuje. Škôlka je tá najlepšia škola, kde môže vyštudovať imunitný systém.
Ľudia by tiež nemali podliehať reklame na rôzne pilulky na imunitu. Na 99% sú to nezmysly, to nemá účinnosť, žiadny povzbudivý účinok na imunitný systém. Základom je čerstvá, sezónna, lokálna zelenina a ovocie, jednoducho to, čo si tu vypestujeme. Na to je prispôsobený náš zažívací trakt, na to sme geneticky stavaní 10 000 rokov. Konzumovať zeleninu a ovocie, ktorá sa nedozreté plavila dva týždne cez oceán je diskutabilné. Odporúčam držať sa našich prirodzených koreňov a jesť to, čo si tu v našich podmienkach vieme sami dopestovať.