reklama

Mám rakovinové gény ako Angelina, ale prsia si nedám

Aj ja patrím k tým ženám, ktoré majú mutácie génov BRCA1 a BRCA2. Potvrdili mi to pred 3 rokmi genetické testy, na ktoré ma poslal lekár, keďže moju mamu stála rakovina prsníkov život v pomerne mladom veku. Keď som si čítala všetky tie správy o tom, čo podstúpila Angelina Jolie, zostala som v šoku. Aj mne môj gynekológ hovoril o tejto možnosti, ale ja som bola od začiatku proti. Chodím na pravidelné kontroly a mamografiu. Mám 31 rokov, rodinu a dve deti, ale napriek obavám si nechcem dať vziať prsia skôr, ako to bude nevyhnutné. Alena zo Skalice.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Vyjadruje sa MUDr. Peter Blaško, primár gynekologického oddelenia, Nemocnica Malacky

Angelina Jolie nepochybne vyvolala rozsiahlu diskusiu v otázke prevencie rakoviny prsníkov a vaječníkov. Jej rozhodnutie má tak prívržencov, ako aj odporcov, v každom prípade ide o preventívnu metódu, ktorá má svoje opodstatnenie, aj keď pôsobí drasticky. Výber riešenia je ale vo všeobecnosti vždy na rozhodnutí pacienta, v tomto prípade ženy. Verím, že je to pre ňu a jej najbližšie okolie neľahký proces. Preto je veľmi dôležité, aby tak urobila na základe dostatočných a zrozumiteľných informácií aj od svojho ošetrujúceho lekára, po zvážení všetkých výhod a nevýhod, resp. rizík, ktoré každé z riešení prináša. Radikálny a nezvratný postup predstavuje preventívna mastektómia (odstránenie prsníkov) ako to bolo aj v prípade Angeliny Jolie, príp. s ovarektómiou (odstránením vaječníkov), menej radikálne postupy spočívajú v dispenzarizácii (pravidelné sledovanie) pacientky s pravidelnými kontrolami. 

Ak genetické testy potvrdia mutáciu génov BRCA1 a BRCA2, čo je aj prípad pisateľky, žena musí urobiť konkrétne rozhodnutie ohľadom prevencie. Má totiž až 80%-né riziko, že dostane počas svojho života rakovinu prsníka a 40%-né riziko, že dostane rakovinu vaječníkov. Sú to vysoké čísla - 80%-né riziko znamená laicky povedané „akoby tú rakovinu mala". Vždy je však potrebný individuálny prístup, pretože do rozhodovacieho procesu vstupuje mnoho faktorov, vrátane psychologických.

Pre ženu sú prsia symbolom ženskosti, vaječníky sú nevyhnutné k tomu, aby mohol vzniknúť nový život. Viem pochopiť dôvody, ktoré vedú ženu k tomu, že si prsia a/alebo vaječníky vziať nechce, psychika hrá od začiatku veľmi dôležitou úlohu v celom procese. Môžem to potvrdiť aj z vlastnej praxe. Vo svojej ambulancii mám pacientky s potvrdenou mutáciou spomínaných génov a pre odstránenie prsníkov, príp. vaječníkov sa doteraz nerozhodla žiadna z nich.

V prípade mastektómie ako preventívneho riešenia sa odstránia prsníky - prsné žľazy. Pre následnú rekonštrukciu prsníkov (vloženie prsného implantátu a urobenie estetickej korekcie), ktorá sa môže, ale nemusí robiť, sa nechávajú prsné dvorce a koža. Je dobré, ak sa vezme aj niekoľko lymfatických uzlín pod pazuchami, kde sa rakovina prsníka najčastejšie šíri. Aj keď tento preventívny zákrok patrí k najbezpečnejším, nemôžeme povedať, že sme riziko úplne odstránili. Určité percento recidívy, cca pod 5%, tam, bohužiaľ, zostáva. Ak žena uprednostní menej radikálny postup, je pravidelne sledovaná (preventívne dispenzarizovaná), t.z. že je gynekologicky vyšetrovaná a pravidelne chodí na mamografiu a transvaginálnu sonografiu malej panvy. Tak isto sa pravidelne z krvi kontrolujú biochemické parametre monitorujúce prípadný vznik zhubného ochorenia v organizme.

Rád by som v tejto súvislosti opätovne vyzdvihol prevenciu, a to tak samovyšetrenie prsníkov, ako aj preventívnu gynekologickú prehliadku vrátane kvalitnej cytológie (všetko o cytológií nájdete na www.cytologia.sk). Pred 40-tkou sa robí preventívne ultrazvukové vyšetrenie prsníkov každé 2 roky, hradené zo zdravotného poistenia. Po tomto veku sa v rovnakom intervale robí mamografické vyšetrenie.

Chcel by som zdôrazniť, nakoľko aj ja som zaznamenal zvýšený počet otázok v ambulancii, genetické testy na zistenie mutácie génov BRCA1 a BRCA2 nie sú robené v rámci prevencie potrebné za každých okolností. Odporúča ich ošetrujúci lekár v prípadoch, že sa zhubné ochorenie prsníka (aj u mužov) či vaječníkov vyskytlo u pokrvných príbuzných a hlavne v mladom veku. Vtedy ich aj prepláca poisťovňa, v opačnom prípade (na žiadosť pacientky), si ich hradí sama.

Lekári radia

Lekári radia

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Kolektív lekárov z Nemocnice Malacky. www.casnazdravie.sk poradna@casnazdravie.sk Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu