Odpovedá MUDr. Robert Vetrák, MPH, lekár z Nemocnice Malacky
Bohužiaľ, už dávno neplatí, že vysoký cholesterol je problémom seniorského veku. Veľmi často si vyberá mladých ľudí a nepohrdne ani deťmi, potvrdzujú to mnohé štúdie a výskumy. Podpisuje sa pod to najmä nezdravý životný štýl spojený s prejedaním sa, konzumáciou mastných jedál a nedostatkom pohybu. Veľký vplyv má aj nadmerné pitie alkoholu, fajčenie cigariet a stres. Práve obdobie sviatkov, kedy popustíme uzdu svojmu režimu i apetítu, nám urobí nežiadanú protislužbu. Dopriali sme našim chuťovým pohárikom, pohybové aktivity vymenili za sedenie pred televízorom, prípadne sme si aj pripíjali častejšie. To všetko sú však ideálne podmienky na zvyšovanie cholesterolu. Je preto možné, že Vám v následnom meraní vyskočil v rámci výsledkov práve tento ukazovateľ. Nie je však vylúčené, že vyššie čísla ste mali už dávnejšie.
Moju odpoveď začnem tým, čo je to cholesterol, pretože mnoho ľudí ho automaticky vníma ako niečo zlé, resp. si myslí, že za jeho vyššími hodnotami sú len vajíčka a opekaná slanina.
Cholesterol predstavuje životne dôležitú stavebnú zložku, ktorá je súčasťou každej bunky. Bez neho by sa nemohli vytvoriť mnohé iné zložky, ako sú hormóny, vitamín D, či žlč na trávenie tukov. Jeho cieľom je uzdravovať a regenerovať naše telo. Rizikovým sa stáva až vtedy, keď prekročí množstevné limity, v ktorých sa má v organizme nachádzať. Tu však treba rozlišovať „dobrý" a „zlý" cholesterol ako aj ďalšie tuky (najmä triglyceridy a lipoproteíny). Ak máme zvýšený celkový cholesterol, má to na svedomí práve zvýšenie tzv. zlého cholesterolu (LDL) a spomínaných tukových zložiek, ktoré spôsobujú upchávanie ciev, ich následné zužovanie a stratu flexibility, tzv. aterosklerózu, ktorá sa môže podpísať pod infarkt alebo mozgovú príhodu.
Naopak, tzv. dobrý cholesterol (HDL) sa stará o to, aby k tomu nedochádzalo. Čím je jeho hodnota vyššia, tým lepšie. Hladina cholesterolu, ako aj pomery jeho jednotlivých zložiek sa zisťujú z krvi.
Aj keď na niektoré príčiny zvyšovania cholesterolu nemáme priamy dosah - kedy ide o niektoré ochorenia napr. obličiek, pečene, metabolizmu tukov alebo užívanie liekov, ktorých dôsledkom je zvýšený cholesterol - väčšinu dôvodov v rukách máme. O svojom životnom štýle a jedálničku totiž rozhodujeme sami. Dobrou správou je, že vhodnou úpravou stravy robíme prevenciu nielen pred vysokým cholesterolom, ale aj krvným tlakom, obezitou a cukrovkou. Je to určite lepšia cesty ako lieky. Škoda, že na to prichádzame často neskoro. V prípade vysokého cholesterolu je v náš neprospech fakt, že nebolí. Možno by sme boli zodpovednejší, keby priebežne pobolieval.
Pýtate sa, ako ho dať opäť do normálu. Tu by som poradil hlavne znížiť príjem energie v potrave, najmä tukov, ktoré by mali predstavovať max. 30% denného príjmu energie. Dôležité je však zloženie tukov, preferovať by ste mali nenasýtené, napr. olivový olej pred živočíšnym maslom, biele mäso pred červeným. Najlepšie by bolo zabudnúť na vyprážané jedlá. Mliečne výrobky konzumujte skôr nízkotučné. Obmedzte tiež príjem soli a jednoduchých cukrov, čiže vynechajte sladkosti, biele pečivo, sladené nápoje. Cukor môžete pokojne nahradiť medom, samozrejme s mierou.
Naopak zvýšte obsah vlákniny v potrave, ktorá je obsiahnutá najmä v zelenine, ovocí, strukovinách a tmavom pečive. Účinnými potravinami, ktoré znižujú cholesterol sú napríklad jablká, ovsené vločky, či mrkva. Vylúčenie alkoholu a cigariet je nevyhnutnosťou. Ideálne by bolo minimalizovať aj emočný stres, no práve toto je v súčasnosti veľmi náročné. Je fajn, že športujete, akákoľvek pravidelná fyzická aktivita, ktorá nám zároveň robí radosť, prospeje telu i duši.
V každom prípade treba začať diagnostikou, zúčastňovať sa preventívnych prehliadok a zistiť, ako na tom ste. Vo vašom prípade máte tento krok už za sebou a môžete podniknúť tie správne opatrenia. Odborníci odporúčajú nechať si hladinu cholesterolu v krvi pravidelne kontrolovať aspoň raz za dva roky, a to aj v prípade, že máme hodnoty v poriadku.