reklama

Udržte si letný optimizmus aj počas jesene

Počas leta máme viac času pre seba a všetko ide akosi ľahšie a jednoduchšie. Prečo by tomu malo byť od septembra inak? Áno, čas dovoleniek a oddychu je za nami, no dobrú náladu a energiu načerpanú počas leta by sme do kúta hádzať nemali. Hoci sú dni počas jesene kratšie, chladnejšie a stresujúcejšie ako počas leta, stále si ich môžete užiť s poriadnou dávkou energie a s úsmevom na perách. Poradíme vám 3 kroky ako na to.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Duševná rovnováha

V kolotoči termínov, stretnutí a plánovania nezabúdajte na oddych a relax. Nápor úloh v práci aj doma budete lepšie zvládať, ak si nájdete čas aj na seba. Nestresujte telo tým, že po lete plnom ničnerobenia mu zrazu nedoprajete ani chvíľku pokoja. Choďte do sauny, na masáž, do kina s priateľmi či na večeru. Doprajte si kvalitný spánok a dbajte aj na vyváženú a pestrú stravu.

Dochádza vám aj napriek tomu „para“? Skúste horčík - minerál, ktorý má na starosti tvorbu energie a pomáha bojovať proti stresu, únave a bolestiam hlavy. „Horčík je potrebný pre výrobu energie v organizme, jeho nedostatok sa môže prejaviť napríklad podráždenosťou,“ vysvetľuje MUDr. Dávid Prokop, primár interného oddelenia Nemocnice Malacky. Vo vypätom období jesene vám pomôže udržať telo aj myseľ v rovnováhe. Jeho zvýšený prísun sa prejaví lepšou schopnosťou koncentrácie a vyššou výkonnosťou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šport a regenerácia

Aj pravidelný pohyb vám pomôže odolávať vyčerpaniu z opätovného náporu pracovných povinnosti. Zlepší sa vám nálada, koncentrácia aj kondícia. Vybehnite si aspoň trikrát do týždňa na trať či do fitness centra, a nezabúdajte pri tom ani na regeneráciu. Poctivý strečing a pravidelný pitný režim, ktorý dodá telu vypotené minerály, sú pri športe základ. „Športovcom hrozia nadmerné straty horčíka, preto by si mali dávať pozor na jeho pravidelné dopĺňanie,“ varuje primár Prokop. „Horčík tiež pomáha ako prevencia pred kŕčmi.“ Podporuje správny tok krvi, uvoľňuje stiahnuté svaly a pomáha pri regenerácii buniek.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Piť, piť a piť

To platí nielen pri športe, ale aj počas osemhodinovej pracovnej doby. Nedostatok tekutín má totiž vplyv na váš výkon na porade či stretnutí. Bolesť hlavy, nízka sústredenosť, malátnosť - sú znaky dehydratácie. Zažeňte ich minimálne dvomi litrami tekutín denne. „Netreba zabúdať, že minerálne vody majú oproti bežnej kohútikovej alebo balenej vode fyziologické účinky,“ hovorí primár Prokop. Kým napríklad objem horčíka v bežnej kohútikovej vode je medzi 10 až 30 miligramov na liter, v litri Magnesie sa nachádza až 170 miligramov horčíka.

Lekári radia

Lekári radia

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Kolektív lekárov z Nemocnice Malacky. www.casnazdravie.sk poradna@casnazdravie.sk Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu