reklama

Môj prvý kontakt s čínskou medicínou.

Odkedy som prvýkrát priletela na Taiwan, uplynul už rok. Jeden rok je už celkom dlhá doba na to, aby sa človek naučil čo to o jazyku, kultúre, kuchyni, histórii,... a o bežnom živote v danej krajine. Vždy keď som tu spoznala niečo nové, snažila som sa to pochopiť, akceptovať a hlavne snažila som sa to neposudzovať mojimi európskymi očami. Nie som si istá, či sa mi to vždy podarilo, ale snažila som sa. No napriek tomu sú veci, s ktorými som sa ešte nestretla. Pred pár dňami som opäť zažila niečo  po prvý krát.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Predtým, ako som prišla na Taiwan, asi by ma nikdy nenapadlo ísť za čínskym doktorom. A aj teraz, keď už som tu, vždy keď mi niečo bolo, šla som do nemocnice, za „normálnym“ doktorom. Ale počula som na čínsku medicínu toľko chvály, že som dostala chuť vyskúšať to.

Našťastie nemám žiadny vážny zdravotný problém, ale v posledných dňoch mi kašeľ kazil spánok (podľa môjho odhadu, príčinou je klimatizácia, ktorú taiwanci s obľubou zapínajú vždy a všade asi tak na 15 stupňov). Akonáhle som si ľahla, začala som kašľať. Inak cez deň som nekašľala vôbec. Keďže to mala byť moja prvá návšteva, nevedela som, ako by som takého lekára hľadala, podľa čoho si mám vybrať. A tak som sa spoľahla na odporúčania. Barča sa ponúkla, že ma vezme so sebou. (ďakujem)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Návšteva samotná bola príjemná a pre mňa aj zábavná a poučná. Doktor vie po anglicky, takže problém v komunikácii bol skôr na mojej strane, keď mi hovoril nejaké odborné názvy. Hneď ako som vošla, zdalo sa, akoby sa potešil. Posadil si ma a začal sa ma pýtať.

Prvá otázka samozrejme odkiaľ som. Slovensko, krásna krajina, vraví, tak by rád som tam šiel. Kamaráti tam chodia na dovolenku a veľmi si to pochvaľujú, ale ja nemám čas nikam cestovať.

Druhá otázka, od koho mám na neho kontakt. Od kamarátky, vravím, je tu so mnou. Ah, poznám ju a ešte tu poznám iné dievča zo Slovenka, začne mi opisovať Lýdiu... Áno, áno, aj ja ju poznám.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tretia otázka čo a kde študujem. Odpovedám. Vraví, že moja škola je prvá, alebo druhá najlepšia na Taiwane, chváli môj výber.

Ešte sa rozprávame o tom, aké jazyky ovládam, a keď sa dozvedá, že som sa učila rok po čínsky, hneď ma skúša. Kreslí znaky, dáva mi ich čítať, pýta sa na ich význam.

Asi po piatich minútach sa ma pýta, čo mi je. Mám kašeľ, v noci, suchý. Opäť berie do rúk ceruzku a kreslí mi deň a noc a vysvetľuje mi, že noc je považovaná za chladné obdobie a to, že kašlem len v noci znamená, že je to zo zimy a moje pľúca sú oslabené.

Ukáž mi jazyk. Vyplazujem mu teda jazyk... hehe to by som si asi u „normálneho“ doktora nedovolila. Len tak z diaľky pozerá a vraví. Chodíš veľmi neskoro spať. To nie je dobré. Ale si mladá a zdravá. To my, čo máme po štyridsiatke, sa musíme o seba starať. Skoro chodiť spať, pravidelne cvičiť,... Tvoja choroba je veľmi bežná, neboj sa, rýchlo sa vyzdravieš.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Skúša môj pulz na oboch zápästiach a popri tom má ešte tisíc otázok, zdá sa, akoby bol nervózny, stále sa nevie rozhodnúť, či má mať masku na tvári, alebo nie. Takže si ju stále dáva na tvár a dole, na tvár a dole...  Akú máš chuť do jedla? Nečaká na odpoveď, pozerá na mňa a vraví: hm, celkom dobrú... (na taiwanské pomery nepatrím medzi chudé dievčatá). Ako často cikáš? Máš dobrú stolicu? Ješ veľa ovocia? Máš rada mäso? Hm, ja mäso nejem, ale nevadí, keď ty ho máš rada. Farbu pleti máš dobrú, aj oči sú v poriadku.

Dobre, predpíšem ti liek. Začína búchať (doslova) do klávesnice, vypisuje mi recept na liek, ktorý mi sadne presne „na mieru“. Vraví: si tu prvýkrát, napíšem ti niečo, čo nebude až také hnusné. Napíše šesť prísad môjho lieku, pozerá na ne, mení ich gramáž, pozerá, mení, upravuje, trieska do klávesnice, pozerá na mňa, smeje sa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„No toxics, no toxics.“ Musíš to piť trikrát denne, pred alebo po jedle, to je jedno, zalej si to ako kávu. V októbri  tu nebudem. A mala by si chodiť skôr spať.    

P.S.: V tomto článku vôbec nechcem poukazovať na moju vedomosť, alebo nevedomosť o čínskej medicíne, nechcem sa ani baviť o tom, či to funguje, alebo nie. Chcela som len opísať tento príjemný, nevšedný zážitok.   

Lenka Babaríková

Lenka Babaríková

Bloger 
  • Počet článkov:  40
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Hm, ťažko povedať.. skúsim niekoľko slov, ktoré ma charakterizujú, rozdelím ich do slovných druhov:Podstatné mená: dievča, dcéra, sestra, kamarátka, študentka, učiteľka. Prídavné mená: malá, výrečná, tvrdohlavá,náročná. (hlavne na seba), stresujúca, milujúca, už nie ryšavá.Zámená: ona.Číslovky: 23, 8.Slovesá: Učiť sa, baviť sa, pracovať, milovať, tešiť sa, plakať, smútiť a odchádzať.Príslovky: skoro.Predložky: medzi.Spojky: a.Častice: ináč.Citoslovcia: Uuuuf. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu