Slovo "rakovina" za poslených pár rokov stúplo enormne na používaní. Nepostihuje len starších ludí, ale tak isto mládež a detičky.
Tejto chorobe a aj mnohyým iným sa dá predísť vhodnou stravou.
Stále viac štúdií poukazuje nato, že príčinou rakoviny je prekyslenie organizmu, ktoré vzniká prehnanou konzumáciu spracovaných potravín a jedlom s vysokým obsahom cukru (samozrejme prírodný cukor v ovocí sa neráta), a PREJEDANÍM SA.
Novodobý trend, tzv. "FOODPORN" je síce úžasný na skúšanie nových jedál a chutí, ale skôr vnímam ako sa ľudia obžierajú a nejedia preto aby žili, ale žijú preto aby jedli.
Ako nastáva prekyslenie organizmu?
PH v ľudskom tele je zásadité, okrem žalúdka,kde je kyslé. Základom je, udržiavať pH zásadité.
Čím viac potravín človek konzumuje s kyslým pH, tým viac sa organizmus prekysľuje. Tak isto vplýva na telo aj prejedanie sa. Pri nadmernej konzumácii jedla, aj ked zásaditého, vzniká prekyslenie organizmu.
Ako zavedenie alkalickej stravy ovplyvňuje rakovinu?
Alkalická diéta spočíva v tom, že sa obmedzí konzumácia kyselinotvornej stravy a zvýši sa príjem zásaditých potravín.
Niektorí ľudia sa rozhodnú kyselinotvornú stravu zo svojho jedálnička úplne odstrániť.
Teória tvrdí, že keďže rakovinové bunky zomierajú v zásaditom prostredí, jedenie zásaditých potravín vytvorí z ľudského tela nepriateľské miesto pre rakovinu, aby sa rozširovala a rástla.
7 Krokov k alkalickej diéte
1. Papajte zelenú
"Kyslá" diéta mení vnútrobunkové pH na viac kyslé, čomu sa rokovina a iné choroby ešte viac tešia.
Základom je zmeniť vnútrobunkové pH na alkalické.
Zasadité zelené, najvhodnejšie surové potraviny, robia s ľudským telom zázraky. O listovej zelenine ani nehovorím, skvele upravuje vnútrobunkové pH, a špenát napríklad sa považuje za superpotravinu.
Ako náhle je zelenina pripravovaná tepelne, stráca živiny a jej pH sa mení na kyslé.
2. Papajte menej živočíšneho proteínu
Ako ste už určite počuli, zvieratá sú kŕmené rôznymi chemikáliami na rast, odolnosť, otupenosť, ktoré sa ani tepelným spracovaním z produktov neodstránia. Nehovoriac o konečnom spracovaní produktov, ako napríklad vyprážanie, ktoré je čerešničkou na torte vrámci prekyslenia organizmu.
Odporúčam náhradu ako je fazuľa, šošovica, oriešky, či semiačka.
3. Preč s cukrom
Nie len rafinovaným, ale všetkými sladidlami ako je agáve, javorový sirup, med a aj obmedzenie ovocia, ktoré obsahuje vysokú hladinu cukru (ak už ovocie, tak prirodzené danému podnebnému pásmu).
4.Obmedzte lepok
Obilniny obsahujúce lepok môžu v tele spôsobiť zápal. Hlavne pšenica, ktorá je plná pesticídov, vplýva extra-zápalovo.
Cestoviny, cereálie, pečivo, koláče, muffiny a iné pečené potraviny by mali byť z alkalickej diéty úplne vynechané.
Aj keď bezlepkové potraviny sa môžu zdať viac vhodné, často obsahujú pridané cukry alebo nezdravé oleje.
Vhodnejšie je siahnuť po organickej ryži, quinoe, prose, pohánke.
5. Prestaňte konzumovať mliečne produkty
Kravské mliečne výrobky sú považované za potraviny, ktoré najviac prispievajú k vytváraní rakoviny.
Okrem toho mliečne výrobky zahlieňujú oragnizmus, hlavne pľúca a u žien ženské orgány.
Vhodné je vymeniť mlieko za rastlinné ako je mandľové, či makové, kokosové, ktoré je jednoduché vyrobiť aj doma.
6. Prejdite na srdcu zdravé oleje
Odhoďte spracované oleje ako kukuričný, slnečnicový, repkový, sójový tak isto ako hydrogenizované oleje a margarín.
Tuk je nevyhnutný pre komunikáciu medzi neurónmi. Slúžia ako most po ktorých impulz preniká do nervového systému. Táto komunikácia je potrebná na každodenné prežitie.
Na neštastie tuky, ktoré sú takto spracované, nie sú schopné plniť túto úlohu.
Vymeňte tieto oleje za nespracované, za studena lisované, organické oleje, ako extra panenský olivový olej, kokosový olej, avokádo...
7. Zmeňte svoje pitné zvyklosti
Namiesto siahnutí po fľaši minerálky, coly alebo pive, napustite si velký pohár vody.
Tento je vhodné si pripraviť vopred, nechať odstáť a po dúškoch piť.
Odporúčané je piť vodu s vyžmýkaným citrónom, uhorkou a mätovými lístkami, čo je považované za skvelý, zásaditotvorný nápoj. Odporúčala by som maximálne 3-5 dní, keďže zuby sa môžu stať citlivejšími po konzumácii citrónovej sťavy.
A samozrejme je dôležité vypiť dostatočné množstvo vody, 2l-3l.
Odporúčam konzumáciu zeleného čaju, hlavne po jedle, ktorý nenarúša trávenie a tráviace kyseliny. Samozrejme nie ten sáčkový, a správne pripravený ;) .
Vhodný je aj mätový čaj, ktorý blahodárne pôsobí na žalúdok.
Určite nie je jednoduché zmeniť zaužívané zvyklosti hneď, ale zmena je život, a kým niečo nezmeníme, nevýjdeme z bludného kruhu.
Vytvorenie nového zvyku trvá podľa štúdií 21 dní, tak držím palce :).
Fitkoška