Európska komisia plánuje povoliť pre potravinárske účely geneticky modifikovanú kukuricu MON 863 od firmy Monsanto. Napíšte komisárovi EÚ pre zdravie a ochranu spotrebiteľa, aby zabránil schváleniu geneticky modifikovanej kukurice MON 863. Po vyplnení vašich kontaktných informácií sa objaví list, ktorý si môžete pozrieť, upraviť podľa svojho želania a jedným kliknutím odoslať na e-mailovú adresu komisára EÚ pre zdravie a ochranu spotrebiteľov Markosovi Kyprianou. Vaše kontaktné informácie budú poskytnuté iba adresátovi listu. https://ctk.greenpeace.org/gp-sk/ctk-letters/get-info?letter%5fid=1218570&referrer%5fid Geneticky modifikované (GM) potraviny sú ďalším experimentom s nepredvídateľnými účinkami na ľudské zdravie a životné prostredie. Súčasné vedecké pochopenie genetiky je obmedzené a vedci nepoznajú dlhodobé dôsledky konzumácie týchto potravín. Rovnako nie sú známe dlhodobé dopady na životné prostredie.
Napriek tomu sa GM prísady objavujú v našom jedle bez adekvátneho zaručenia ich bezpečnosti. A to napriek tomu, že väčšina spotrebiteľov s tým nesúhlasí.
Greenpeace je presvedčený, že tento stav je neprijateľný. Keďže nie sú dôkladne preskúmané možné riziká týchto potravín, (pdf) je potrebné uplatniť princíp predbežnej opatrnosti a takéto potraviny by nemali byť na trhu.
Napriek tomu, že nás nadnárodné agrochemické spoločnosti a ich politickí spojenci chcú presvedčiť, že GM potraviny sú bezpečné a dôkladne otestované, rastúce povedomie o hrozbách GM potravín vyvolalo celosvetovú vlnu ich odmietnutia spotrebiteľmi, farmármi a potravinárskymi spoločnosťami.
Vďaka tlaku spotrebiteľov, mnoho supermarketov prestalo predávať GM potraviny a veľa nadnárodných aj miestnych potravinárskych firiem prestalo používať GM prísady vo svojich výrobkoch. Pozrite sa ako to vyzerá na Slovensku .
(zdroj Greenpeace)