V rámci nemeckofónneho štúdia Ekonomickej univerzity v Bratislave posledný ročník študujem v Nemecku, v Halle. Slovákov nás tu je relatívne dosť - 25. Dokopy študuje na Univerzite Martina Luthera približne 2000 zahraničných študentov, rôznych národností, odborov, osobností a osudov. Bolo to niekedy v januári, oslovil ma spolužiak, Emil z Azerbajdžanu, s myšlienkou prezentovať krajiny a ich kultúru, kuchyňu, pamiatky, či prírodu. Rád sa angažujem, organizujem a príležitosť reprezentovať našu krajinu v zahraničí som chcel využiť, myšlienky som sa ujal a za pomoci spolužiakov sme úspešne prezentovali Slovensko.
Akú-takú predstavu som mal vďaka podujatiu, ktoré som zažil v Pekingu, Univerzita UIBE organizovala medzinárodný deň pre všetkých študentov, kde malo Slovensko hrdé zastúpenie.

Predstava je jedna vec, realizácia druhá.
1. Bryndzové halušky: Brimsenspätzle
Hovorí sa, že cudzincom bryndzové halušky veľmi nechutia. Ale bez nich som si to nevedel predstaviť.
Bryndzu sme pozháňali, ako ich budeme robiť som už nedomyslel...Ale vynájsť sa treba v každej situácii.
Haluškovač 1.0 na počudovanie fungoval veľmi dobre. Môžem odporučiť. Verzia 2.0 bude mať ploché dno a výrobca prisľúbil 20% zvýšenie efektivity :)

Kilo múky 1,30€, 3 kilá zemiakov 5€, Slanina 2,90€ bryndza 2,10€. Pohľad na apokalypsu po varení v kuchyni - na nezaplatenie. Výsledkom bol ale plný hrniec halušiek znamenitej kvality. Chuť sme nakoniec zjemnili smotanou, halušky boli so slaninou aj bez (vegetariánske resp. muslim friendly). A chutili :)
Výsledok zdobenia:

Dievčatá piekli i varili a som presvedčený, že sme zanechali dobrý obraz.

Jablkový koláč

Jablková bublanina

Zapekané zemiačiky so syrovou plnkou

Sehenswürdigkeiten panel a hrniec plný halušiek.

Propagačné video o Slovensku, kultúre a prírode.

Horalky

Veľmi zaujímavé informácie o horalkách, k ktorých možno ani vy neviete: http://www.sme.sk/c/6327447/slovaci-su-narodom-horaliek-rocne-ich-zjedia-miliony.html

Korbáčiky mali veľký úspech

Po oficiálnom otvorení večera sme sa nezastavili. Nakladali tanier za tanierom, vysvetľovali a ukazovali. Halušky či horalky nevydržali na stoloch ani nie 10 minút. Ešteže sme mali dostatok syrov a informácií. O podujatí viac tu: http://www.magazin.uni-halle.de/14280/bezaubernde-weltreise-an-einem-einzigen-abend/

Na záver len dodám, že som bol veľmi hrdý, že som mal možnosť sa zúčastniť. Stres, 2 dni príprav a únava však stála za tú námahu.
PS: Veľké ďakujem Anji, za extraordinárne zemiačiky, jablkovú bublaninu a pomoc. Janke, za pomoc pri varení bryndzových halušiek Martine ďakujem za výborný koláč. Vierke, Zuzke a Kossovi za korbáčiky čo precestovali dlhú cestu, ale za ten úspech to stálo. Za tlačiarenské služby a pomocnú ruku Janke, veľké ďakujem za pomoc Mirke a Anne, bez Vás by stánok nevyzeral tak pekne. Špeciálna vďaka Martinovi, za prepožičanie šálu, ktorý sa vynímal a Hansovi za logistiku a prísun tekutín. INTERNATIONALER ABEND 2012.