reklama

Dám robotu každému nezamestnanému.

Štatistiky nezamestnanosti patria stále k tomu najhoršiemu čítaniu. Na lepšie časy si zrejme budeme musieť ešte počkať. Evidovaná nezamestnanosť na Slovensku je okolo 13%, to je zhruba 350 000 ľudí bez práce. Z členských štátov EÚ sme na chvoste tabuľky. Ale prečo je tomu tak?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)

Nebolo to tak dávno, keď v našom okrese Ilava bola nezamestnanosť 2%. Na tie čísla už, samozrejme, môžeme zabudnúť.

Nastúpil Fico a jeho družina a s ním aj hospodárska kríza a čísla sa zmenili. Ešte znepokojujúce sú údaje o mladých ľudoch, kde vo vekovej kategorií do 25 rokov dosahuje nezamestnanosť skoro 35%.

Nárast je prudší než kedykoľvek predtým . Dôležité sú súvislosti s populačným vývojom a najnovšie samozrejme s dôsledkami hospodárskej krízy.

Firmy už nemajú takú motiváciu vytvoriť, čo i len jedno pracovné miesto navyše. A ak ho vytvoria tak, dajú prednosť skúsenému pracovníkovi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V štátnej správe podľa známosti a politického trička. A potom také sú aj ich rozhodnutia.

A tak mladí absolventi začínajú hlavne vo firmách na výrobu káblových zväzkov alebo skladoch. A možno v krátkej dobe už ani tam nie.

V súčastnej dobe väčšina firiem v rámci úsporných opatrení čoraz viac premýšla o presunutí výroby do Srbska, Rumunska či Bulharska, kde je lacnejšia pracovná sila.

Ale sú skutočne robotníci zo zahraničia lacnejší?

V logistických centrách na Slovensku čoraz viac počujeme, ako robia poliaci, rumuni či bulhari a našich ľudí prepúšťajú. Kde potom majú robiť mladí ľudia?

Zaevidujú sa na úrade práce a postupne, ale iste strácajú pracovné návyky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Časť zapíja svoju nezamestnanosť v baroch, poprípade skúša šťastie pri výherných automatoch. Ďalší sa snažia najsť si príležitostnú prácu bez zmluvy, poistenia a odvodov.

Pred časom som debatoval s vysokoškolským učiteľom ekonómie, ktorý mi odpovedal na otázku ako zamestnať mladých ludí. Povedal mi: Mladí vysokoškolský človek pracovné príležitosti nezháňa, ale ich vytvára.

Zaujímavý názor mal jeden starý deduško, ktorého som stretol minulú sobotu na poli.

Mával čakanom a neveriacky krútil hlavou:,, Toto všetko bolo obrobené za našich čias ,aj tieto lesy boli vyčistené od haluzí.Teraz to tu všetko leží, len tak úhorom." A vzápätí dodal:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

,,Dám robotu každému nezamestnanému, ale nemám čím zaplatiť." Sklopil oči, smutne potriasol hlavou a odišiel.


Libor Poruban

Libor Poruban

Bloger 
  • Počet článkov:  36
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som otec a syn alebo syn a otec, ktorý odpúšťa ale nezabúda. Zoznam autorových rubrík:  PríbehyNaše hobbySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu