reklama

Hovoríme „nie“ takto navrhnutej pôžičke Grécku

Pôžička krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu pre Grécko je kontroverzná téma, v ktorej je ľahké stať sa populistom. My však hovoríme „nie" našej spoluúčasti z iných dôvodov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (30)

Slovensko je najchudobnejším členom eurozóny. Sme chudobnejší ako Gréci, ktorí dlhé roky žili vysoko nad pomery, míňali viac než majú a dnes nevedia, ako svoje nahromadené dlhy budú splácať.

Navyše, aj my sme v rastúcich problémoch - vinou neschopnej Ficovej vlády, ktorá nedokázala na príchod krízy zareagovať, narastá zadlženie Slovenska rekordným tempom, a ak bude týmto tempom pokračovať, o pár rokov dopadneme rovnako ako Gréci.

A napokon, ak sa pozrieme na príspevky jednotlivých krajín eurozóny na pôžičku pre Grécko a prerátame ich ako podiel priemernej mzdy v každej krajine, výsledok je, že príspevok Slovenska je oveľa vyšší než v prípade ostatných členov eurozóny (viac v tabuľke). Je to dôsledok toho, že na Slovensku sú nízke platy, ale presne to ukazuje, že chudobnejší idú prispievať bohatším, pričom schopnosť Grécka splatiť dlhy, nech by teraz šetrili akokoľvek, spochybňujú aj tí najrenomovanejší ekonómovia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nemám nič proti princípu solidarity, rešpektujem záväzky Slovenska voči okolitému svetu a chápem dilemy, pred ktorými stoja ekonómovia aj štátnici v iných krajinách. To však neznamená, že musíme súhlasiť s akoukoľvek pomocou Grécku, keď navyše sami dnes kráčame jeho smerom.Je čas na zmenu .


Tabuľka: Podiel pôžičky Grécku na priemernej mzde danej krajiny

Belgicko 0,19%

Cyprus 0,20%

Fínsko 0,18%

Francúzsko 0,22%

Holandsko 0,14%

Írsko 0,17%

Luxembursko 0,24%

Malta 0,33%

Nemecko 0,16%

Portugalsko 0,28%

Rakúsko 0,17%

Slovinsko 0,31%

Slovensko 0,43%

Španielsko 0,23% Zdroje: Eurostat, ECB, IMF, ILO

Daniel Lipšic

Daniel Lipšic

Bloger 
  • Počet článkov:  40
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Predseda hnutia NOVA. Právnik, poslanec NR SR, bývalý minister vnútra SR (2010-2012), bývalý minister spravodlivosti SR (2002-2006). Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradenépolitika

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu