reklama

Canisterapia alebo pes liečiteľ

Canisterapia je jedna z foriem animoterapie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Milujem svojho psa. Milujem ho najviac na svete! Myslíte si,že to je až príliš silné tvrdenie alebo že to preháňam so svojimi emóciami? Nie, nepreháňam. Aj keď my ženy máme prirodzený talent veci preháňať. Ale tentokrát opak je pravdou. 

Na obrázku vidíte môjho psa- jednoročnú bradáčku.

Luanna v súčasnosti
Luanna v súčasnosti 

,,On je Tvoj priateľ, Tvoj partner, Tvoj dôverník, Tvoj PES. Ty si jeho život, jeho láska, jeho vodca. On ti bude verný a oddaný do posledného tlkotu srdca. Dĺžiš mu to, že si si zaslúžil takúto oddanosť´´. (James Thurber)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Malý, veľký, stredný. Krátkosrstý, dlhosrstý. Zábavný extrovert alebo pán elegán. Je to len na Vás akého psa si vyberiete. Poradím Vám len toľko, že čím skôr sa rozhodnete s výberom, tým zdravší budete. A teraz hovorím z vlastnej skúsenosti. Aj keď spočiatku som nevedela, do čoho idem, nakoľko som nikdy predtým psa nemala. Netušila som koľko radosti a pohody mi môj pes prinesie. A už vôbec som nevedela čo to canisterapia znamená resp. ako sa to prejavuje a či to vôbec reálne funguje alebo som len človek domýšľavý. Ale viete čo? Funguje. Vlastne preto teraz píšem tento článok aby som sa s Vami o túto nedávno zistenú informáciu podelila. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Canisterapia je jedna z foriem animoterapie. Jej korene siahajú až do obdobia 3000 rokov p.n.l kedy bol objavený prvý náznak citovej väzby medzi človekom a psom. Našli sa totiž pozostatky človeka a psa, ktorých telá boli uložené tak, že ruka človeka bola preložená cez psa.Takisto som sa dočítala, že na hradoch v stredoveku boli obľúbené malé plemená psov pri liečbe reumatizmu. Za čias kráľovnej Alžbety sa na bolestivé časti tela prikladali psíky malých plemien tesne k chorému miestu.

Od histórie ale prejdime k súčasnosti...

Vedci síce presne nevedia určiť ako pes pôsobí na ľudský organizmus,ale vedia, alebo skôr sa domnievajú, že citový vzťah medzi psom a človekom je úzko spätý, priam magický. Z ľudského organizmu sa v prítomnosti psa uvoľňujú interferóny a proteíny, ktoré pozitívne pôsobia na imunitný systém človeka. O psoch je všeobecne známe, že sú to naši priatelia. Naši najvernejší a najlepší priatelia. Berú nás takých aký sme. Či sme bohatí alebo chudobní, či máme viac starostí ako radostí alebo naopak. Jednoducho sme pre nich najdôležitejšími bytosťami a ich srdce bije len a len pre nás. Sú liekom na našu ubolenú dušu. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

MY zdraví ľudia si nevieme predstaviť aké to je byť vážne chorým. Snažíme sa skôr chorého človeka potešiť a povzbudiť, ale nedokážeme sa doňho vcítiť. Chorý pacient sa od choroby potrebuje odpútať, zmeniť myšlienky a nie byť len večne povzbudzovaný a presviedčaný o niečom, čo nebude v najbližšej dobe uskutočniteľné.

Staršia fotka. Na fotke som ja a moje šteniatko.
Staršia fotka. Na fotke som ja a moje šteniatko.  

. PES je jediná živá bytosť, je to osobný terapeut, ktorý len nepresviedča. Stačí jeho prítomnosť. Keď sú aj slová zbytočné, vtedy pomáha jedno jediné- psia prítomnosť! Považujem ju za jedinečnú a nenahraditeľnú. 

V Slovenskej asociácií psov terapeutov boli doteraz otestované a v terapií použité plemená psov: King Charles španiel, Labradorský retr., Golden retr., Malý bradáč, Pekinéz, Šprínglšpaniel, Trp.pudel, Samojed, Bullmastiff, Dalmatín a iné ďalšie plemená.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na záver zacitujem Dr. Josepha F. Montagua: ,, Najväčšou chybou lekárov by bolo, keby sa usilovali oddeliť liečbu tela od duše. Telo a duša sú jeden celok a nemožno ich liečiť oddelene´´.

Lívia Mikulášová

Lívia Mikulášová

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som študentkou na Paneurópskej vysokej škole.Konkrétne na Fakulte ekonómie a podnikania. Na budúci rok končím vysokú školu a ako pre každého absolventa, tak aj pre mňa to bude istým spôsobom výzva-otvorenie brány do reálneho sveta plného zodpovednosti a povinností. Samozrejme, teším sa na to. Jedna životná etapa sa pomaly končí a začína ďalšia. A aby som nezabudla. Vo svojom voľnom čase rada píšem. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu