reklama

Slovensko - Kazachstan 5:1

V kolínskej Laxness Arene, zhruba pred polovičnou návštevou, sa dnes o 20:15 začal zápas slovenskej reprezentácie proti súperovi z Kazachstanu. Najpamätnejší vzájomný duel sa datuje na rok 1998, keď nás Kazachovia zdolali v boji o postup do štvrťfinálovej časti olympijského turnaja v japonskom Nagane. Niektorí aktéri tohto súboja sa v drese nášho súpera objavili aj dnes. Mená ako Jeremejev, Šafranov, Antipin a hlavne Koreškov ešte aj po 12 rokoch spôsobujú zimomriavky na chrbte nejedného slovenského fanúšika.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)
Na slovenský hokej sa vždy oplatí pozerať...
Na slovenský hokej sa vždy oplatí pozerať... 

Naši chlapci vstupovali do zápasu ako favorit, pretože aj s ohľadom na masívnu neúčasť najväčších hviezd slovenského hokeja, prvé zápasy v skupine naznačili, že v drese s dvojkrížom na prsiach sa vyformoval kvalitný tím. Zostavu Kazachstanu tvoria z viac ako polovice hráči Barysu Astana, hlavného mesta tejto republiky, ktorý pôsobí v silnej Kontinentálnej hokejovej lige. Zvyšok tvoria hráči z iných mužstiev KHL a jediný legionár - Konstantin Šafranov, pôsobiaci v mužstve Fort Wayne Komets v zámorskej IHL. Najväčšou hviezdou tohto výberu je však iný muž - Vitalij Jeremejev, brankár moskovského Dynama a jeden z najlepších mužov v maske pôsobiacich na území bývalého Sovietskeho zväzu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slovenskí reprezentanti, tak ako aj v predchádzajúcich zápasoch, nehrali v prvej tretine vôbec oslnivo. Do prvej veľkej šance zápasu sa dostal čoskoro už 42-ročný Alexander Koreškov, ale nepremenil. Naši postupne preberali iniciatívu, za čo sa dočkali odmeny v podobe vedúceho gólu. Slováci zavreli súpera v jeho obrannej tretine a po šikovnej prihrávke Dominika Graňáka sa efektným tečom prezentoval center prvého útoku Marek Zagrapan. Na ďalší gól sme si museli počkať do 26. minúty, keď Svatoš vybojoval v rohu puk a nezištne nahral „domácemu" kanonierovi Čiernikovi, ktorý sa nemýlil. Druhá tretina vyšla našim najlepšie, čo podčiarkol v 34. minúte opäť Ivan Čiernik, ktorý zužitkoval ďalší Lintnerov ofenzívny výlet. Začiatok tretej tretiny však zverencom Glena Hanlona nevyšiel. Najskôr sme dovolili Dudarevovi pripraviť výborne chytajúceho Budaja o čisté konto a potom sme nechali Krasnoslobodceva dopraviť puk za bránkovú čiaru aj druhýkrát. Podarilo sa mu to však futbalovým spôsobom, čo rozhodcovia postrehli a gól správne neuznali. Kazachovia vycítili šancu, ale naši po chvíľke opäť prevzali iniciatívu. Päť minút pred koncom sa dostal do samostatného nájazdu Tomáš Tatar, ale bol faulovaný, za čo rozhodcovia nariadili trestné strielanie. Mladá nádej Detroitu ho zvládla a krásnym blafákom si otvorila strelecký účet na šampionáte. Chvíľkové pochybnosti o regulérnosti gólu, ktoré spôsobil dotyk Jeremejevovej hokejky pri Tatarovej kľučke, však rozhodca rázne zažehnal a gól uznal. Bolo vidieť, ako Tatarovi spadol kameň zo srdca a v ďalších minútach predviedol, že strelecký zápis ho nabudil k ešte väčšej snahe. Máme sa na čo tešiť v ďalších zápasoch... Naši už do konca stretnutia kontrolovali hru a minútu pred koncom ešte upravil skóre Andrej Podkonický, ktorý šikovne nastrelil puk na Jeremejeva, ktorý si ho zrazil do bránky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Konečný výsledok 5:1 však neodzrkadľuje presne to, čo sa dialo na ľade. Počet striel na bránu bol veľmi vyrovnaný a len isté zákroky Petra Budaja a kazašská nedôraznosť v zakončení spôsobili jasný výsledok v náš prospech. Kazachovia nachádzali dosť často okienka v našej obrane, na čo si budeme musieť dávať v budúcnosti väčší pozor. Naši však odviedli dobrú prácu a nechali na ľade všetko, čo bolo v ich silách. Hviezdou duelu sa stal Ivan Čiernik, strelec dvoch gólov, vrátane víťazného. Z individuálnych výkonov treba ešte vyzdvihnúť brankára Budaja, ktorý dodáva mužstvu svojimi zákrokmi veľké sebavedomie. Bolo vidieť zlepšujúcu sa súhru jednotlivých formácií v presilových hrách, ale želaný efekt v podobe väčšej efektivity sa ešte nedostavil. Treba pochváliť aj disciplinovanosť našich. Slovenskí reprezentanti si dávajú pozor na vylúčenia a ak aj k nejakému príde, oslabenia hrajú veľmi dobre. Nula v kolónke inkasovaných gólov v oslabeniach je po troch zápasoch veľmi dobrou vizitkou a svedčí o dobrej práci našich v početnej nevýhode. Vo výbornom svetle sa ukazuje predovšetkým košický krídelník Dravecký, ktorý si svojimi výkonmi určite pýta miesto v silnejšej lige. Pred týmto zápasom bol na súpisku Slovenska dopísaný tretí brankár Peter Hamerlík i bystrický obranca Peter Frühauf, ktorý si v zápase odbil svoju premiéru, ktorú ešte okorenil asistenciou na gól Podkonického, čím sa odvďačil trénerovi Hanlonovi i manažérovi Bondrovi za prejavenú dôveru.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Naši postúpili relatívne hladko zo základnej skupiny z druhého miesta. Nešťastná, a možno i nespravodlivá prehra s Ruskom, otočenie zápasu so silným Bieloruskom a jednoznačný výsledok s nevyspytateľným Kazachstanom - to všetko sú výsledky, ktoré oprávňujú pred ďalšou fázou šampionátu myslieť na štvrťfinále. Našich chlapcov čakajú postupne výbery prekvapenia šampionátu z Dánska, vždy silného Fínska a domáceho Nemecka. Najdôležitejší je náš prvý, zajtrajší zápas s Dánskom, ktorý nám už môže priniesť papierovú istotu štvrťfinálovej účasti, čo by bol po dvoch neúspešných rokoch, s mužstvom, ktorému veril málokto, výborný úspech. Slovenskí reprezentanti nemajú veľa času na regeneráciu, ale musíme veriť, že Dáni žiadne prekvapenie na náš účet neprichystajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na záver ešte pochvala DJ-ovi z Laxness Areny, ktorý sa snaží nabudiť mužstvá k čo najlepšiemu výkonu hitmi AC/DC, či ďalšími rockovými „peckami". Dobrý vkus...

Tri hviezdy zápasu z tímu SR:

1. Ivan Čiernik

2. Peter Budaj

3. Milan Bartovič

Michal Lobodáš

Michal Lobodáš

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Športový fanatik, ktorého zaujíma všetko, čo sa týka futbalu a hokeja, ale miluje aj kvalitnú hudbu a filmy. Zoznam autorových rubrík:  HudbaFilmyHokejFutbalOstatnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu