Jedným z takýchto omylov je, že sa topinambur samovoľne rozširuje podzemnou časťou a kvetom. Skutočnosť je taká, že topinambur rastie len tam, kde ho zasadíte. Podzemná časť je schopná prežiť tie najťažšie podmienky a keď hľúzu rozdelíte na menšie časti, vyrastú z nej nové rastliny. Jeho rozširovanie mimo žiaduceho územia spôsobujú tak povediac nezodpovední ľudia. Veľkým omylom je aj rozmnožovanie topinambura kvetom. Nie všetky odrody tejto rastliny kvitnú a ak topinambur zakvitne, v našich klimatických podmienkach nikdy nedozreje do semena.
Medzi omyl patrí aj zmienka v smernici k zákonu, že topinambur je možné zlikvidovať len ťažko a to len chemickým postrekom. Už dlhé roky je známa technológia na kontrolované pestovanie a taktiež likvidovanie topinambura bez použitia chemických látok. Taktiež tvrdenie, že topinambur znehodnocuje pôdu nieje pravdivé. Topinambur pôdu rekultivuje.
Vynára sa otázka, prečo chce vlastne niekto pod rúškou zákona likvidovať rastlinu s unikátnym sacharidovým systémom na podstate fruktózy a jej polymérov: fruktooligosacharidov a inulínu, ktorá má široké využitie v potravinárstve, poľnohospodárstve, farmaceutickom priemysle a dokonca aj v energetickej oblasti?
Diabetes je nepríjemná choroba postihujúca čo raz viac a viac obyvateľov. Topinambur má priaznivé účinky na ľudí trpiacich touto chorobou. Prečo im chce niekto vziať to, čo im pomáha?
V Európe existuje topinamburová asociácia zastrešujúca celý tak povediac topinamburový program od pestovania, cez výskum až po konečné spracovanie tejto rastliny. Okrem toho, že sa dá topinambur konzumovať v surovom stave, vyrába sa z neho množstvo výživových doplnkov, BIO produktov, produktov pre diabetikov a celiatikov, prírodná kozmetika vhodná pre ľudí so psoriázou, kŕmne zmesi pre zvieratá až po peletky slúžiace na výrobu tepla.
Existuje niekoľko štúdií, ktoré potvrdzujú obrovský význam topinambura a deklarujú ho ako inteligentnú rastlinu. Každoročne sa konajú odborné konferencie zamerané na využitie topinambura v rôznych oblastiach. Posledná konferencia s medzinárodnou účasťou sa uskutočnila koncom roka 2011 v Moskve. Tak isto mal topinambur výborný ohlas na tohtoročnom Biofachu v Nemecku. Na západ aj východ od nás, patrí táto rastlina a výrobky z nej k veľmi ceneným a žiadaným artiklom.
Na Slovensku musí však byť všetko inak. Veď prečo nezobrať cukrovkárom a iným ľuďom to, čo im pomáha? Prečo nevyhlásiť a zakázať u nás rastlinu, ktorú si inde vo svete cenia a prikladajú jej nejaký význam? Komu skutočne záleží na tom, aby topinambur vymizol zo Slovenska?