reklama

Čarovná Heľpa

Máte radi folklór? Tak chodievajte na Heľpu. Spolu s priateľmi sme si vybrali túto malebnú obec za miesto stretnutia i tohto roku počas horehronských dní spevu a tanca, ktoré sa konajú každoročne posledný júnový víkend.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Čím je Heľpa výnimočná? Okrem toho, že je „zasadená“ do prekrásneho prostredia pod nízkotatranskými hoľami z jednej a začínajúcou Muránskou planinou z druhej strany, sa Heľpa radí medzi klenoty slovenského folklóru predovšetkým svojím výnimočným vzťahom k ľudovej hudbe v jej autentickej podobe. Vzťahom k folklóru v jeho čírom a surovom stave a nie v akejsi prikrášlenej alebo vyumelkovanej podobe.

Melodickosť horehronských piesní je všeobecne známa. Spolu s terchovskou „nebeskou“ muzikou, piesňami z Podpoľania, goralskou muzikou či balockými „Šukovými“ rómskymi melódiami, Horehronie kope prvú slovenskú folklórnu ligu. Program slávností si určite nenechá ujsť nijaký návštevník. Na svoje si totiž prídu všetky ročníky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Amfiteáter na Heľpe
Amfiteáter na Heľpe 

No najväčšie čaro týchto slávností folklóru spočíva v „programe“ pri stánkoch, ktorý píše sám život. O dobrú náladu a veselosť v srdci sa má čo a hlavne kto postarať. Strapce vyspevujúcich ľudí pri roztrúsených muzikantoch do svitania alebo cez deň pri muzikách na obecnom námestíčku, to je to, čo dáva dňom spevu a tanca tú správnu atmosféru a šťavu. Domyslite si gurmánske špeciality, spoločnosť dobrých priateľov, s ktorými ste spolu radi na tomto svete a vyspievanú dušu zo všetkých starostí. Čo chcete viac?

Čo všetko sa tu dá ešte zažiť? Atmosféra v amfiteátri pri vystúpeniach vás vie tak dostať, že človeku niekedy až behajú zimomriavky po chrbte. Citlivejším povahám sa sem-tam tisnú slzy do očí od toľkej nádhery a krásy. Ďalším veľkým pozitívom Heľpy je, že vás nikto neokríkne, keď si vyspevujete s priateľmi do rána. Komu sa máli, tak si môže zas vylepšiť náladu prechádzkou do okolitej prírody. Keď k tomu vyjde aj počasie, tak o rok ste tu znova.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Že ľudový folklór patrí k najväčším pokladom Slovenska je vec istá. Sú v ňom naše korene, naša identita a jak pečať vtlačený život našich predkov. Že máme byť na čo hrdí, nám ukazujú všetci nadšenci, ktorých slovenský folklór očaril. Rozdávajú radosť po celom Slovensku od východu na západ a počas celého leta nám všetkým pripomínajú odkiaľ sme vyšli a akí sme.

Takže - hraj že mi muzička, hraj že mi hraj... 

Večerný program
Večerný program 
Ľubomír Lohyňa

Ľubomír Lohyňa

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

tréner vo výslužbe rešpekt pred každým,kto to vie v článku dať Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu