reklama

Spoznávam postupne svet

„Vlak! Achjaj, čo by som tak dala za to, sedieť v ňom a sledovať ubiehajúce kilometre ... niekam... len tak...! Potom vystúpiť, preskúmať okolie, spoznať nové miesta a zase sa vrátiť tam, odkiaľ som prišla...“ Presne tam blúdia moje myšlienky, keď prekonávam davy ľudí pri brnenskom „hlavním nádraží“ a márne sa pokúšam prekľučkovať si to najrýchlejšou cestičkou smerom na šalinu. Zase nestíham! Žiadna novinka, problém vidím len v Murphyho zákonoch schválnosti. Pretože ak zásadne niekam nestíhate, stretnutie (prednáška, hodina, tréning... ) sa zaručene začne na minútu presne!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

O čom vlastne chcem hovoriť. Jednak o láske k cestovaní, o tompokoji, ktorý vo mne zavládne zakaždým, keď si nájdem miesto pri okne v kupéa mlčky pozorujem krajinu okolo seba. Pre niekoho je to stratouproduktívneho času, ktorý by sa dal venovať učeniu a práci. A pre niekohoten pravý relax. Keď nechávate problémy každodenného života za sebou a vypadnetez kolotoča stereotypu, do ktorého sa po návrate dostanete opäť, ale už zaso niečo viac obrnení proti stresu.

Momentálne mám 20 rokov, dušu nepokojnú ako lev, ktoréhozavrú do klietky a držia ho tam nie pomocou mreží, ale určitých záväzkov,ktoré musí splniť, aby nesklamal seba a svoje okolie. Ale vnútri to vrie. Túžbaza poznaním, novými zážitkami, novými priateľmi a v neposlednej radeza pocitom byť iný a užívať si statusu „cudzinec“.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Moje kroky viedli doteraz len na pár miest európskeho kontinentua do nie veľkého počtu krajín, ktorý by sa dal vyjadriť na prstoch dvochrúk. No, možno by sa k tomu mali prirátať ešte prsty ľavej nohy a potomby to sedelo. Každopádne pre mňa je to málo. Keď si na zozname snov budem môcť odškrtnúťaspoň Island, Sever, celú Európu a ako čerešničku na torte Nový Zéland s Austráliou,tak až potom budem môcť vyjadriť istý druh spokojnosti, že som čosi za svojživot videla. A na dôchodku si sadnúť do pohodlného kresla so zničenýmikolenami od toľkého vandrovania, dať si čaj a myšlienkami preklikávaťfotografie, ktoré mi ostali ako spomienka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Posledné leto po návrate z nemeckého študijného pobytua po 2 týždňoch relatívne neakčného vysedávania v rodnom mestečku podkopcami som si zbalila svojich „pár slivák“ do batohu a vypadla naneuveriteľných 10 dní na Britské ostrovy. Presne ten hektický spôsob prepravy,aký mi vyhovuje. Do Prahy autobusom, potom sa prebojovať s pomocou MHD naletisko a odtiaľ rýchlosťou 700 km/h smer západ. Vyzdvihnutie ďalšejneuveriteľnej cestovateľskej duše z malej zapadnutej anglickej dedinky a pokračovaniesmerom na sever. Týždeň najlepšej dovolenky v mojom živote. Dve baby s mapouv ruke a pod nohami im leží celé Škótsko! Pocit slobody z pohybu,radosť z nezávislosti (po odrátaní finančnej závislosti a závislosti odstrechy nad hlavou) a akceptovanie chaotických detailov, ktoré sú súčasťoukaždého podobného výjazdu, spravili z výletu čosi, vďaka čomu u mňa užzrejme nikdy nebude mať šancu uspieť vylihovanie na pláži pri mori. A čo viac,stretli sme ľudí, ktorí nás ubezpečili v našom presvedčení o budúcom backpacker-ovskomštýle cestovania minimálne na dva mesiace! Už v tej dobe bol pre násproblém hodiť spiatočku smerom domov, ale úspešne sme to zvládli so spoločnýmsľubom, že nás po škole (ach jaj...zase vzdelanie!) nič nezastaví! Cestovanie ako hobby je ušľachtilý koníček, prenáročných na luxus náročný aj finančne a pre nás ostatných, ktorí sa viemeuskromniť a máme sny, úžasné dobrodružstvo, ktoré je návykovejšie ako ktorákoľvekchemická látka. Verím, že v tých, ktorí prebehli očami tento článok, vyvolalamoja óda na cestovanie príjemný pocit s chuťou sadnúť do prepravnéhoprostriedku a ísť sa pozrieť ďalej, než susedovi do záhrady (prípadne preintrákových: do okna izby študenta, ktorý býva oproti vám.) Žijeme len raz a pretotreba spoznať čo najviac z toho, čo na glóbuse je len pár centimetrov od miesta,kde žijeme, pracujeme a študujeme.

Mária Lomnická

Mária Lomnická

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Študentka :-)Študákujem v Brně, neskutočne príjemnom mestečku na údajne "najtažšej strednej škole", i keď jesúčasťou VUT :-) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu