
Už názov programu napovedá, že v ňom ide o testy výrobkov na našom trhu. Je veľmi krátky, len dákych päť minút a jeden test býva roztiahnutý aj na niekoľko pokračovaní.
Dnes sa venovali ovocným šťavám. Diváci sa dozvedeli, že najkvalitnejším druhom štiav sú tie vyrobené z čerstvého ovocia, tie sú však vzhľadom k cene drahé a u nás zriedkavo k dostaniu.
Ďalej sa dozvedeli, že najbežnejším typom štiav sú džúsy vyrobené z koncentrátov - ono je predsa len jednoduchšie prepraviť cez more koncentrát než celé pomaranče...
Najzaujímavejším bolo vysvetlenie pojmu "pulp wash" a jeho úlohy. Pulp wash je dužina, ktorá zostane po prvom vylisovaní ovocia, ktorá sa potom preleje vodou a vyplaví sa z nej ešte druhá šťava. Tá sa potom používa v najlacnejších džúsoch, často sa pridáva k bežnej šťave.
Aký máte z pulp wash pocit? Ako z vína zo zemiakových šúp?
Zlatým klincom bol potom rozhovor s pracovníčkou tuším Asociácie výrobcov džúsov alebo niečoho takého. Reportér STV ju nenápadne poprosil, aby osvetlila pojem "pulp wash". Vysvetlila, približne, čo to je a použila pritom skvelý marketingový pojem... že vraj ide o "pridaný benefit" pre spotrebiteľa.
Reportér sa chytil a okomentoval, že podľa toho to vyzerá, že džúsy s pridaným pulp wash sú teda podľa toho asi kvalitnejšie, nie?
V tej pani podľa mňa hrklo, takže po chvíli priznala, že naopak, šťavy s pulp wash-om sú tej najhoršej kvality - a doslova obrátila, že verí tomu, že naši výrobcovia ho prakticky nepoužívajú. Podľa onej pani i podľa iných oslovených zainteresovaných by použitie pulp wash malo byť na obale džúsu jasne vyznačené.
Dovolím si zatiaľ neveriť. Som veľmi zvedavý na výsledky testu...
(písané 14. júna 2005)