reklama

Strata VšZP za rok 2022 dosiahla 147 miliónov!

...alebo, zmena správania manažmentu a hospodárenia VšZP je v nedohľadne.

Strata VšZP za rok 2022 dosiahla 147 miliónov!
Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Je nedeľa večer... Mediálny priestor v piatok nenápadne pošteklila správa o predbežných výsledkoch hospodárenia VšZP za rok 2022, a tak sa mi na tomto mieste žiada ešte raz pripomenúť záver môjho posledného blogu:

„Vo svojom blogu som dala verejný prísľub, že sa ospravedlním vedeniu VšZP za svoju kritiku neefektívneho hospodárenia a nezmyselného míňania miliónov EUR do reklamy a marketingu ak sa preukáže nárast počtu poistencov. Dnes musím konštatovať, že sa ospravedlňovať nemusím. Navyše si kladiem otázky: Kde sa stráca pri pohľade na hospodárenie štátnej VšZP zdravý rozum? Aké vnútorné opatrenia, smerujúce k efektívnemu hospodáreniu štátnej zdravotnej poisťovne, sprevádzajú dofinancovanie VšZP na úrovni takmer 400 miliónov EUR? Naozaj má byť marketing a osobný imidž manažmentu pri riadení štátnej poisťovne na prvom mieste? Aká je dôveryhodnosť dát  a informácii, poskytovaných predstavenstvom VšZP? Odpovede možno poskytnú kompetentní...“ ČO SA BABE CHCELO, TO SA BABE PRISNILO ! - Ľubica Hlinková - (blog.sme.sk)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 

Skúsili ste si niekedy v absolútnych hodnotách sčítať zaknihované straty a finančné výpomoci v prospech VšZP od roku 2020 ? Ak sa okamžite nezmení ekonomické myslenie predstavenstva VšZP a MZ SR, tak výsledkom štvorročného „vládnutia“ bude mínus vo výške približne jednej MILIARDY EUR ! Aj vy ste v šoku ?!  To tu ešte nikdy nebolo !

Možno nás už v dnešnej dobe nič neprekvapí... Možno by to bol dobrý vtip, keby to nebolo také smutné a nás by nečakal deň D, kedy to budeme musieť splatiť... Predstavenstvo VšZP neochvejne kráča k finančnej priepasti a nateraz jediným prijatým opatrením je legislatívny návrh, ktorým sa ruší povinnosť predstavenstva predkladať počas roka ozdravný plán a ekonomické opatrenia smerujúce k efektívnemu hospodáreniu.  Mediweb.sk - Štátna poisťovňa bude môcť zlé hospodárenie vysvetľovať len raz ročne, upozorňuje poslankyňa (hnonline.sk)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Aj vám sa zdá, že hospodárenie VšZP už nemá nič spoločné so zdravým rozumom, naše verejné financie sa vymkli spod kontroly a vybrali si cestu voľného pádu ? Fakty nás vedú ku konštatovaniu, že to už nie je náhoda alebo individuálne zlyhanie. Toto je jednoznačný následok amatérskeho nastavenia procesov a personálneho výberu pri riadení štátu a jeho inštitúcii. Spoločným menovateľom je profesionálna neschopnosť a arogancia !

 

„Necením si nikoho, kto dnes nie je múdrejší, ako včera.“

                                                    Abraham Lincoln (1809 -1865), 16. prezident USA

Dovoľte mi krátky mediálny prehľad : 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Účtovná strata VšZP neovplyvňuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre našich poistencov" Mediweb.sk - Štátna poisťovňa: Výnosy z poistenia nepokryli náklady spojené so zdravotnou starostlivosťou (hnonline.sk)

 

„Výnosy z verejného zdravotného poistenia nestačili Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) na pokrytie všetkých nákladov spojených s poskytnutou zdravotnou starostlivosťou. Zdravotná poisťovňa zdôraznila, že jej strata 147 miliónov eur nijako neovplyvňuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre poistencov“ VšZP: Výnosy z poistenia nepokryli náklady na zdravotnú starostlivosť (teraz.sk)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

„Všeobecná zdravotná odmieta preplatiť liečbu môjmu otcovi, ktorá mu preukázateľne pomáha“ Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. - Grácz Ján - (blog.sme.sk)

 

„Všeobecná poisťovňa dáva preč ruky od dievčatka s SMA: Editke nechcú preplatiť potrebný liek, len ten ju zachráni!“ Všeobecná poisťovňa dáva preč ruky od dievčatka s SMA: Editke nechcú preplatiť potrebný liek, len ten ju zachráni! | Topky.sk

A teraz si spoločne položme otázku : Akú dávku arogancie a nekompetentnosti si vyžaduje vyhlásenie predstavenstva VšZP, že hospodárenie poisťovne neovplyvňuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti  pre poistencov ? Je verejným tajomstvom, že preplácanie liekov mimo kategorizačného zoznamu sa stáva pre poistencov VšZP nočnou morou...

 

NA ZÁVER :

„V uzavretej sústave sa súčet hmotnosti látok, ktoré vstupujú do reakcie, rovná súčtu hmotností látok, ktoré reakciou vznikajú“, M. V. Lomonosov (1711 -1765)

S troškou fantázie môžeme konštatovať, že štátny rozpočet ako aj rozpočet VšZP je „uzavretá sústava“. Ak financie, ktoré „vstupujú do systému“ prinášajú VšZP od roku 2020 trvalú ekonomickú stratu, niekde musia existovať subjekty, u ktorých sa tvoria trvalé zisky. Kde to asi bude ?!

 

 

Ľubica Hlinková

Ľubica Hlinková

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  185x

Som bývalá generálna riaditeľka Všeobecnej zdravotnej poisťovne, v svojom profesionálnom živote sa venujem liekovej politike. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu