Stravou proti zápalovým procesom v tele

Aj vy sa pohrávate s myšlienkou zmeny životného štýlu v prospech svojho zdravia? Nejde vám do hlavy, prečo bývate opakovane chorí a posledné, čo by ste privítali je čas strávení doma, zaplavení vreckovkami, či s nepríjemnými bolesťami, ktoré nie a nie skončiť? Častokrát pociťujete únavu, máte problémy s pleťou alebo trávením? Može byť za tým skryté zápalové ložisko vo vašom tele. V tomto článku sa preto zameriame na možnosti prevencie zápalových procesov, vymenujeme si aké potraviny by nemali chýbať vo vašom jedálničku a naopak, spomenieme tie, ktorým sa treba vyhýbať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Čo je zápal?

Zápal v tele je veľmi zložitá a prirodzená obranná reakcia organizmu na poškodenie spôsobené biochemickými, alebo imunologickými zmenami. Pokiaľ nieje zápal správne liečený, môže prejsť až do chronickej formy, pri ktorej klasická liečba liekmi nezaberá. Pokiaľ áno, tak obvykle bez väčšieho efektu.

5 úspešných potravín v boji proti zápalom


1. Omega-3 mastné kyseliny

Potraviny obsahujúce omega 3 sú efektívnymi pomocníkmi pri prevencii vzniku zápalov. Patria sem ryby ako losos, tuniak, treska, sardinky, makrela a pstruh. Okrem toho tiež netreba zabúdať na orechy, ľanový olej, ľanové semienka, chia semená ako aj avokádo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2. Zelenina a ovocie

Zelenina a ovocie prináša obrovské množstvo antioxidantov, vďaka ktorým dokážeme ochrániť bunky a predchádzať ochoreniu kĺbov. Výborné je konzumovať všetky zelené potraviny - ich zelené farbivo chlorofyl má výrazné protizápalové a hojivé účinky, vysoký obsah enzýmov a pôsobí zásadotvorne. Z ovocia treba vyzdvihnúť ananás, ktorý obsahuje protizápalovú a liečivú látku bromelín. Taktiež elixír mladosti a jeho vzácne plody z Goji (kustovnice) sú doslova nabité vitamínmi a antioxidantmi.

3. Zázvor, kurkuma, klinčeky

Tieto koreniny netreba predstavovať, určite ich všetci dobre poznáte. Okrem zdravotných benefitov, ktoré prinášajú, sú tiež jedinečné svojou schopnosťou blokovať zápaly a zmierňovať bolesti, či opuchy.

SkryťVypnúť reklamu

4. Olivový olej

Používate v kuchyni kvalitný extra panenský olivový olej? Pokiaľ nie, vrelo odporúčam. Obsahuje totiž mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú vysoko účinné proti zápalom, artritíde a tiež chránia pred vznikom srdcovo-cievnych ochorení.

5. Cibuľa a zelený čaj

Cibuľa je známou zásobárňou fytochemikálií, ktorá priaznivo zmierňuje zápaly a zároveň je zázračnou potravinou, plnou užitočných látok s protirakovinovými účinkami. Zelený čaj zasa tlmí zápaly a obmedzuje problémy s kĺbmi.

6 škodlivých potravín podporujúcich vznik zápalov

1. Vyprážané jedlá

Kto by nemal rád hranolky, obľúbený vyprážaný syr, či poriadny rezeň? Netreba to však s vyprážanými jedlami preháňať, nakoľko pri ich príprave dochádza k vzniku toxínov, ktoré podporujú vznik zápalových procesov ako aj kardiovaskulárnych ochorení.

SkryťVypnúť reklamu

2. Hydrogenované tuky a trans-tuky

Margarín, stužené rastlinné tuky, ako aj iné spracované potraviny, pri ktorých boli použité nekvalitné suroviny zvyšujú podiel zlého LDL cholesterolu i hladinu triglyceridov a podporujú tvorbu zápalových procesov, obezity a mnohých ďaľších ochorení.

3. Omega-6 mastné kyseliny

Spomenuli sme si, že konzumácia omega-3 mastných kyselín ochraňuje organizmus pred zápalmi. Naopak, omega-6 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v niektorých druhoch mäsa a mliečnych výrobkoch môžu podporiť vznik zápalu, pokiaľ majú v strave vysoké zastúpenie. Primeraný pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín je 3:1, no tento pomer zvykne byť u každého jednotlivca individuálny.

SkryťVypnúť reklamu

4. Cukor a sladkosti

Zoznámte sa s takmer najväčším vinníkom vzniku zápalových procesov v tele - s cukrami a jednoduchými sacharidmy. Tie spôsobujú nielen zápal, ale aj výkyvy hladiny krvného cukru.

5. Mliečne produkty

Nie každý organizmus dokáže spracovať kazeín a laktózu nachádzajúcu sa v mliečnych produktoch, preto je vždy lepšie siahnuť radšej po zakysaných mliečnych výrobkoch.

6. Výrobky z pšenice a iných obilnín

Výrobky z pšenice a iných obilnín sú častokrát kyselinotvorné a rizikové nielen z hľadiska vzniku zápalov. Osoby trpiace intoleranciou na lepok by mali spomínané produkty úplne vylúčite zo svojho jedálnička.

Foto zdroje: healthylifegateway.com, ipravda.sk, skerdely.ma, life.paperblog.com, buzzardsbeat.blogspot.sk, fertility.sk, oko.yin.cz, elizabethstreet.com, prozeny.blesk.cz, plnielanu.zoznam.sk, diva.aktuality.sk.

Ľubica Trnková

Ľubica Trnková

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pracujem ako nutričný a obezitologický konzultant. Počas mojej praxe som stretla mnoho zaujímavých ľudí, prostredníctvom ktorých som mala možnosť nahliadnuť do sveta zdravotných, sociálnych a psychických problémov.Staroveká múdrosť hovorí,že fyzický, duševný a intelektuálny stav môžeme ovplyvniť vhodnou stravou. Nezdravý štýl života a zlé stravovacie návyky prinášajú nielen riziko vzniku zníženej imunity, ale aj rôzne zdravotné problémy. Osobne vychádzam z myšlienky, že chorobám je dôležité najmä predchádzať a až potom ich liečiť. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

144 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

105 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu