reklama

List premiérke Ivete Radičovej

Milá Ivetka, hneď v úvode pripomeniem, že tento list je určený do rúk mojej premiérky Ivety Radičovej. Robím tak preto, aby si mi nemusela posielať podobnú SMS-ku ako minule. Ani si nevieš predstaviť koľkých ľudí to naštvalo. Očakávali od teba úplne inú, štátnickejšiu reakciu. Darmo som im vysvetľoval, že som to dostal od tej druhej Radičovej, ktorú sme poznali pred voľbami. Nepomohlo. Navyše mi začali chodiť desiatky emailov s výčitkami na tvoju adresu. Opäť som im darmo odpisoval, že ty si len obeťou svojej vlastnej strany a straníckych funkcionárov. Trvali na svojom. Radičová nás sklamala.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Túto nedeľu som si bol s priateľmi pozrieť kaštieľ v Budmericiach. Prvý a podľa všetkého aj posledný krát. Tesne pred tým, ako si kľúče od nádherného kaštieľa zoberú víťazi konkurzu. Podľa tvojho ministra kultúry, to dostane ten, kto dá najvýhodnejšiu ponuku. Škoda. Myslel som si, že sa všetci zložíme a zostane v našich rukách, voličov, ktorí sami rozhodnú čo s týmto prírodným a architektonickým skvostom. Predstav si, vo vnútri sú dobové nábytky neuveriteľnej ceny, na stenách visia obrazy našich velikánov. Čo obraz, to milión korún /stále mi behá po rozume tá stará mena/. Kaštieľ je pekne z vnútra vymaľovaný. Stačí opraviť kúpeľne, vymeniť nábytok, koberce a môžeme tam chodiť všetci. Žiaľ nie som naivný, ako omylom napísala jedna z tvojich novinárok. Najvyššiu cenu za prenájom ponúkne niekto z našich oligarchov. Dvere sa zatvoria a my sa budeme chodiť na zámok pozerať len cez vonkajšie mreže, pretože vo vnútri bude práve prebiehať jeden z elegantných prepychových večierkov plný celebrít, drahých vín a luxusných áut. Dúfam, že ťa tam pustia. Ale to už nechám na teba. Keby si niečo v tej veci mohla urobiť a zastaviť túto nekultúrnu krádež, bol by som ti povďačný nielen ja, ale stovky ďalších kultúrnych turistov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keďže si sa k mojej Výzve neprihlásila a tým podľa všetkého verejne potvrdzuješ, že nesúhlasíš s textom Výzvy, musím sa o teba, ako dobrý priateľ premiérky postarať. Nedovolím, aby si naďalej bola nútená robiť kompromisy so zlodejmi a klamármi. Si uznávaná sociologička ovenčená titulmi. Poznajú ťa aj v Oxforde, kde si prednášala. Neviem, či si aj skúšala svojich poslucháčov, ale asi áno, keď sa venuješ vzdelávaniu nastupujúcej generácie. Dovoľ mi zahrať si nasledovnú hru. V mojej hre na školu realizácie etiky a kultúrnosti v politike si tentoraz do lavice sadneš ty - premiérka Slovenskej republiky – Iveta Radičová. Aj keď mám len doktorský titul a ešte k tomu z filozofie, dovoľ mi po celý čas robiť školiteľa. Prečo? Jednoducho preto, lebo takéto semináre a prednášky v súčasnosti u nás neexistujú. Jediná škola - je škola života a ja som si odžil svoje. Nechcem sa vracať k socializmu. Užil som si vyše dvadsať rokov novej demokracie v očakávaní, že konečne prídu tí praví, neskazení, inteligentní, kultúrni, nezištní a dajú do poriadku všetko, čo predchádzajúce politické skupinky /to je výraz tvojho straníckeho šéfa/ pokazili, rozhajdákali a nakradli. Čakal som až do jari. Jar je tu a zmena žiadna. Že som nebol politikom? O to lepšie. Tak sa dajme do hry.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Už minule som ti dal úlohu z narábania s mocou. Odporúčal som ti rázne skoncovať s dvoma ministrami tvojej vlády. Okrem toho som ti pošepkal, aby si sa nedala a zakaždým neutekala do straníckeho bútľavého stromu a nehrozila svojou demisiou. Tak sa silný vodca, kráľ, mocnář /pekný český výra/ nechová. Neviem, či si moju úlohu pochopila, alebo či ju nechceš chápať, jednoducho si ju nesplnila a ja ti za to dávam päťku. Zabudol som povedať, že v tejto hre budem známkovať od 1 do 5, pričom 5 je najhoršia známka. Je tu ešte jedno pravidlo. Po nesplnení úlohy a oznámkovaní sa úloha nesťahuje z tvojich povinností. Trvá naďalej až po úplné vyriešenie a správny výsledok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na rozdiel od teba poniektorí šikulkovia z tvojej vlády a koalície si moju Výzvu prečítali a nelenili. Pán predseda slovenského parlamentu Sulík o pár dní zverejnil svoju prácu na novele zákona o imunite poslancov. Pekné od neho. Som zvedavý čo tam bude. Podobne rýchlo zareagovala pani ministerka spravodlivosti, ktorá cez noc zostavila návrh nového zákona o trestnoprávnej zodpovednosti verejných činiteľov. Kto ukradne viac ako 133 000.- Eur pôjde do basy. Pýtam sa, a čo s tými, ktorí ukradnú len 120 000.- Eur? Tým sa nestane nič? Preto úloha číslo dva bude zistiť, čo sú to za zákony a ak sú to len kozmetické úpravy toho, čo tu bolo, tak im to vráť na prepracovanie. Veď si profesorka, vieš ako na nich.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dnešná posledná úloha je zo životného prostredia. Pán minister sa akosi veľmi zakoktal, keď sa ho pani redaktorka spýtala, ako, ale najmä prečo rozdáva zadarmo povolenky na rybolov rôznym papalášom v hodnote 500.- EUR. Ešte neuveriteľnejšia bola tvoja veselá odpoveď, či skôr otázka: „Či sa nemôžu držitelia takýchto povoleniek dostať k nim normálne a jednoducho si spraviť rybárske skúšky?“ Táto reakcia je fackou všetkým rybárom. Namiesto toho si mala žiadať okamžitú odpoveď a vysvetlenie priamo od toho fešáka na ministerstve. Jeho nekompetentná odpoveď a fakt, že stovky obyčajných rybárov si musia tieto povolenky kupovať za vlastné zdanené peniaze naznačuje, že ten pán minister nemá na to viesť svoj rezort. Veď ani nevie čo sa tam deje. Podobne to je aj s ropovodom do Rakúska, ktorý má prechádzať cez územie Žitného ostrova. Neviem, ktorý z ministrov to má pod palcom, ale z úst jeho hovorkyne som sa dozvedel, že ešte nie je rozhodnuté. Je zaujímavé, že Rakúšania zatiaľ pokojne stavajú prípojku z ich strany, akoby už vedeli, kde vyústi ten náš. Ropovod z našej strany má podľa dostupných informácií ísť cez chránené územie európskeho významu, zásobáreň vody pre mnohé generácie. Preto ti dávam úlohu zistiť, kadiaľ bude viesť a ak som mal pravdu, tak im tie plány hoď do koša. Keby ti ich náhodou nechceli ukázať a tvrdili, že je to v ich kompetencii, tak s nimi okamžite rozviaž politickú a pracovnú zmluvu.

Ivetka, dúfam, že som ti tých domácich úloh nedal veľa. Veď je to len hra. Držím ti palce a verím, že úlohy splníš na jednotku. Potrebujem ťa.

Tvoj volič a priateľ

Ľubo Belák

3.5.2011

Ľubomír Belák

Ľubomír Belák

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Televízny producent Zoznam autorových rubrík:  kultúramédiáspoločnosťhudbaNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu