reklama

Pozbavenie spôsobilosti na právne úkony

Je nutné pri prijatí občana do sociálneho zariadenia pozbaviť ho spôsobilosti na právne úkony? Pri svojom putovaní  po sociálnych zariadeniach mi začala rezonovať hore uvedená otázka. Má zmysel a často krát aj ľudské zdôvodnenie pristúpiť k takto vážnemu a dlhodobému obmedzeniu človeka? Každý prípad je posudzovaný individuálne, za každým prípadom stojí človek, za každým človekom je dôvod.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Verím, že pre spravovanie majetku a ochranu sociálne odkázaného občana, ktorý je ťažko mentálne postihnutý, je to zatiaľ jediný a účinný inštitút. Avšak aj poslanie opatrovníka ustanoveného súdom je vykonávané rôzne...

Väčšinou je do funkcie opatrovníka vymenovaný rodinný príslušník. Potiaľ je to v poriadku. Problém nastane, keď je občan umiestnený na celoročný pobyt do sociálneho zariadenia.

Uvediem prípad: Opatrovníčkou je babka, ktorá už zdravotne tiež potrebuje pomoc. Babka nie je schopná usmerniť svojho vnuka (asociálny typ, túla sa, zdravotne ťažko postihnutý). Ak treba vnuka vyšetriť, lekár vyžaduje podpísanie informovaného súhlasu. A kto ho má podpísať, keď babka býva 150 km od sociálneho zariadenia a telesne nevládze? To znamená, že ho ani nesprevádza do zdravotníckeho zariadenia. Jediná funkcia na výkon opatrovníckych práv je obmedzená na poberanie dôchodku a z neho vydeľovanie financií sociálnemu zariadeniu na poskytnuté sociálne služby.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je správne, aby bol opatrovníkom ten, kto neopatruje?

Rodinní príslušníci sa bránia, súdy rozhodujú v ich prospech. Sociálni pracovníci z pobytových zariadení sa sťažujú na nedostatočnú komunikáciu, neskoré poukazovanie dôchodku, neochotu asistovať pri lekárskych vyšetreniach a zákrokoch a hlavne o celkový nezáujem rodinných príslušníkov o svojho príbuzného.

Ako chce teda spoločnosť garantovať práva osôb nespôsobilých na právne úkony? Má inštitút pozbavenia spôsobilosti na právne úkony ešte opodstatnenie?

Ľubomír Sečkár

Ľubomír Sečkár

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Správca Nadácienezávislý poslanec OZ Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu