reklama

Gastronomický výlet do Londýna

Návšteva Londýna je pre mňa vždy sviatkom. Keďže je nabitý zaujímavosťami a vždy plný života, každá jeho krátka návšteva musí byť tématicky orientovaná. Minulý mesiac v máji 2017 sme sa zamerali na gastronómiu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Našim sprievodcom na tomto výlete bol Martin Záhumenský. Ukázal nám Londýn tak, ako ho sám spoznal, keď tu počas 11 rokov žil a pracoval. Okrem iného varil u Gordona Ramsayho a v roku 2015 získal ocenenie kuchár roka vo Veľkej Británii. Keďže teraz žije a pracuje v Toskánsku užíval si to s nami tak ako my, naplno. Len mal samozrejme na rozdiel od nás na starosti aj organizačné záležitosti, ktoré zvládol perfektne a so šarmom jemu vlastným, za čo mu skladám osobnú poklonu.

Ubytovaní sme boli v hoteli The Savoy, ktorý sa nachádza v centre Londýna v časti Strand vo Westministri. Otvorený bol 6. augusta roku 1889. Odvtedy patrí medzi špičkové londýnske hotely. Bývali v ňom také slávne osobnosti, ako napríklad Frank Sinatra, Oscar Wilde, Enrico Caruso, Charlie Chaplin, Laurence Olivier, Marilyn Monroe, The Beatles, Bob Dylan, Claude Monet, kráľ Eduard VII., H.G.Wells, atď. „Zahral“ si aj vo filme, okrem iných napríklad Notting Hill, vo videoklipe All You Need Is Now od Duran Duran, v románe Arnolda Bennetta Imperial Palace a pod.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Keď prichádzate do hotela The Savoy autom všimnete si, že autá tu jazdia vpravo. Toto je asi jediné miesto v Británii, kde sa nejazdí vľavo.
Keď prichádzate do hotela The Savoy autom všimnete si, že autá tu jazdia vpravo. Toto je asi jediné miesto v Británii, kde sa nejazdí vľavo. (zdroj: Lubo Repka)
Tu sa podávali raňajky.
Tu sa podávali raňajky. (zdroj: Lubo Repka)

Súčasťou hotela sú dve veľmi známe reštaurácie a jeden svetovo známy bar. American bar bol jedným z prvých ak nie úplne prvý bar, ktorý v Londýne začal podávať miešané nápoje podľa vzoru Ameriky. V jeho viac ako 100 ročnej histórii mu šéfovali iba desiati barmani a predstavte si, ten súčasný, desiaty mu šéfuje od roku 2010 a je zo Slovenska. Volá sa Erik Lorincz.

Erik Lorincz.
Erik Lorincz. (zdroj: Lubo Repka)

Erik najprv pre nás namiešal svoj slávny drink, s ktorým vyhral na svetovom barmanskom finále World Class Global v Aténach v roku 2010 a stal sa najlepším barmanom sveta, a potom nám porozprával svoj príbeh ako z amerického sna. Narodil sa v malebnej dedinke Branč v Nitrianskom kraji. Vyštudoval gastronómiu v Nitre, absolvoval 3 mesačný kurz miešania nápojov v Prahe. V Bratislave sme ho chvíľu mohli vidieť miešať nápoje v Greenwich bare na Zelenej ulici. Potom sa vybral do Londýna. Po anglicky nevedel, ale bol si vedomý toho, že bez znalosti angličtiny sa ako barman neuplatní. Tak sa do toho pustil. Začal tým, že si išiel pozrieť jeden z najlepších barov v Londýne, zaplatil vstupné, ktoré v tom čase pre neho predstavovalo takmer mesačný plat. Bar Attica ho ohúril a povedal si, že tu sa musí pokúsiť získať zamestnanie. O týždeň tam už pracoval. Ale k miešaniu nápojov ho hneď nepustili. Robil všetko, čo mu prikázali, umýval poháre, podlahu, robil proste všetko, čo bolo treba. A popri tom chodil do školy a učil sa angličtinu. Po pol roku ho presunuli za bar a mohol začať obsluhovať klientov a miešať nápoje. Neustále na sebe pracoval a učil sa, menil zamestnávateľov, ale nie svoje ambície. V roku 2010 sa prihlásil do barmanskej súťaže a postúpil až do finále v Aténach, kde zvíťazil. Dostal sa do výberu na pozíciu hlavného barmana v American bare a z pomedzi viacej ako 300 uchádzačov vybrali práve jeho.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Slovenské barmanské duo v American bare.
Slovenské barmanské duo v American bare. (zdroj: Lubo Repka)

Na počesť diamantového výročia vládnutia kráľovnej Alžbety II. v roku 2012, teda na 60. výročie jej panovania bola v hoteli Savoy veľká párty. Erik pre túto príležitosť vytvoril špeciálny koktejl, ktorým naplnil fontánu pred hotelom. Vybraní hostia si ho naberali priamo z fontány. 

Vstupná hala hotela, vpravo vchod do American baru.
Vstupná hala hotela, vpravo vchod do American baru. (zdroj: Lubo Repka)
Druhá strana vstupnej haly hotela.
Druhá strana vstupnej haly hotela. (zdroj: Lubo Repka)
Lobby hotela.
Lobby hotela. (zdroj: Lubo Repka)
Fontána pred hotelom Savoy, ktorú Erik naplnil špeciálnym koktejlom Diamond Jubelee.
Fontána pred hotelom Savoy, ktorú Erik naplnil špeciálnym koktejlom Diamond Jubelee. (zdroj: Lubo Repka)
Vitrínka s barmanskými potrebami, ktoré si tu môžete kúpiť. Samozrejme s logom Erika Lorincza.
Vitrínka s barmanskými potrebami, ktoré si tu môžete kúpiť. Samozrejme s logom Erika Lorincza. (zdroj: Lubo Repka)
Miešaný nápoj podľa Jamesa Bonda.
Miešaný nápoj podľa Jamesa Bonda.  (zdroj: Lubo Repka)

Recept na slávny nápoj podľa Jamesa Bonda nájdete v knihe Casino Royal a povie vám ho aj barman v bondovke Quantum of Solace. Nápoj pozostáva z troch dielov ginu, jedného dielu vodky a polovičného dielu Lillet blanc, pretrepať s ľadom v šejkri a podávať v pohári na šampanské s prúžkom citrónovej kôry. Takto ho pre mňa pripravil ďalší slovenský barman pracujúci v American bare Martin Hudák.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Neďaleko hotela sa na nábreží Temže medzi mostami Blackfriars a Westminster nachádzajú Victoria Embankment Gardens. Park, ktorý záhrady tvoria je plne ohradený a má svoje otváracie hodiny (v lete od 7,30 do 21,30). Ako všade vo Veľkej Británii park je v priebehu dňa, ak čo len na chvíľočku vykukne slniečko, využívaný hlavne obyvateľmi mesta. My turisti sa večne ponáhľame a nevieme si to vychutnať.

Tulipánová záhrada.
Tulipánová záhrada. (zdroj: Lubo Repka)
Na tráve je vítaný každý návštevník parku.
Na tráve je vítaný každý návštevník parku. (zdroj: Lubo Repka)
Lavičky sú takmer vždy obsadené.
Lavičky sú takmer vždy obsadené. (zdroj: Lubo Repka)
Možno aj medzi týmito návštevníkmi parku by sme našli nejakých Slovákov.
Možno aj medzi týmito návštevníkmi parku by sme našli nejakých Slovákov. (zdroj: Lubo Repka)

The Shard je v súčasnosti najvyššou budovou v Európskej únii. Meria 310 metrov a má 95 poschodí. Jeho stavba začala v roku 2009 a do prevádzky bola uvedená 6. júla 2012. Má tvar črepu, preto ten anglický názov. Okrem obytných priestorov tu sídli niekoľko významných firiem a reštaurácií (od prízemia až po 33. poschodie, hotel Shangri-La (34. až 52. poschodie) a na 68. až 72. poschodí je výhliadková plošina. Vlastníkom na 95% je arabský mini-štátik Qatar. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
The Shard.
The Shard. (zdroj: Lubo Repka)

Na 32. poschodí tejto prekrásnej budovy sa nachádza bar Oblix. Aj tu sa dohovoríte po slovensky. V deň našej návštevy tu obsluhovali dvaja barmani zo Slovenska: Bystrík Uko a Michal Kobza. Obidvaja sa o nás perfektne postarali. Bar Oblix je mimoriadne populárny. Spája sa tu kulinárske majstrovstvo s klasickým koktejlovým umením ale s dôrazom na fantáziu vôní. Môj nápoj Oblix Tonix by bol obyčajným ginom s tonikom, keby neobsahoval aj sáčok s bylinkami, ktoré sa na studeno luhovali v nápoji a dodávali mu neskutočnú arómu. A k tomu ten výhľad.

Pri bare nám slovenskí barmani pripravujú miešané nápoje.
Pri bare nám slovenskí barmani pripravujú miešané nápoje. (zdroj: Lubo Repka)
Výhľad na Tower Bridge.
Výhľad na Tower Bridge. (zdroj: Lubo Repka)
Iný výhľad na rieku Temžu.
Iný výhľad na rieku Temžu. (zdroj: Lubo Repka)

Grill restaurant Pitt Cue sa špecializuje na prasiatka mangalica. Poznáme ich aj my, na juhu Slovenska a v Maďarsku sú veľmi obľúbené. Ponúkajú tu z nich vlastné výrobky (klobásky, krvavničky, špikové kosti, pečené mäso, rebierka a všetko možné aj nemožné z mangalice), ale aj hovädzie, jahňacie alebo ryby. Na tabuli majú vždy špeciality dňa, z ktorých si môžete objednávať, ale aj normálny jedálny lístok. Varia si vlastné (mimochodom vynikajúce) pivo a majú aj viac než bohatý vínny list. Atmosféra v reštaurácii je veľmi, veľmi príjemná, na dôkaz prikladám pár fotiek. A ešte k obsluhe. Tá je fantastická, budete sa tu cítiť ako u dobrých známych a ak budete mať šťastie a bude vás obsluhovať Lenka, tak si môžete objednávať aj po slovensky.

Pitt Cue.
Pitt Cue. (zdroj: Lubo Repka)
Kuchárov môžete sledovať priamo pri práci.
Kuchárov môžete sledovať priamo pri práci. (zdroj: Lubo Repka)
Tabuľka s dennými špecialitami.
Tabuľka s dennými špecialitami. (zdroj: Lubo Repka)
Jedno z jedál, ktoré sme si tu dali.
Jedno z jedál, ktoré sme si tu dali. (zdroj: Lubo Repka)

The Ginstitute je jedno z najmenších londýnskych múzeí. Otvorené bolo v roku 2011. Nachádza sa na ulici Portobello, čo je jedna z najkrajších ulíc Londýna. V múzeu sa môžete oboznámiť s históriou výroby ginu, procesom jeho výroby a dokonca si môžete vyrobiť svoj vlastný unikátny gin.

The Ginstitute.
The Ginstitute. (zdroj: Lubo Repka)

Do Anglicka sa gin dostal za panovania vlády kráľa Williama III. Oranžského, ktorý sa na anglický trón priženil koncom 17. storočia. Za manželku si zobral svoju sesternicu Mary, dcéru svojho strýka Jamesa z matkinej strany. Hneď po svojom príchode do Anglicka zmenil zákony tak, že umožnil voľnú destiláciu ginu pre všetkých. Do jeho príchodu sa gin pod názvom genever dovážal z Holandska a bol drahý, pila ho len šľachta. Chudobní pili pivo. Názov genever sa zmenil na gen, neskôr gin a alkohol pochybnej kvality sa stal nápojom chudobných. Ľudia opití na mol sa povaľovali po uliciach Londýna, nikto nepracoval, matky sa nestarali o svoje deti, no proste katastrofa. Trvalo potom ešte veľmi dlho, kým sa z ginu stal ušľachtilý nápoj, akým je teraz. A ako sa teraz gin vyrába?

Destilačné prístroje nie sú veľké, vyrába sa tu v malých sériách.
Destilačné prístroje nie sú veľké, vyrába sa tu v malých sériách. (zdroj: Lubo Repka)

Neutrálny obilný destilát sa po pridaní borievok redestiluje. To je základ, do ktorého je možné následne pridávať rozličné iné bylinné chute. V súčasnosti najpopulárnejší je tzv. London Dry Gin, ktorý má najmenší obsah cukru. V Ginstitute sa gin aj vyrába, majú vlastnú značku Portobello Road Gin. Je vyrábaný metódou London dry, ale každý návštevník múzea si môže „vyrobiť“ svoj vlastný gin. Najprv sa oboznámite s bylinkami, ktoré je možné použiť pri jeho dochucovaní a potom vám dajú k dispozícii extrakty z týchto byliniek a podľa vašich inštrukcií ich primiešajú do základného ginu, ktorý vám dajú k dispozícii. Ten obsahuje len alkohol a extrakt z borievok.

Zbierka ginov.
Zbierka ginov. (zdroj: Lubo Repka)
Gin, gin a zase gin.
Gin, gin a zase gin. (zdroj: Lubo Repka)
Ochutnávka Portobello road ginov.
Ochutnávka Portobello road ginov. (zdroj: Lubo Repka)
Miestnosť, v ktorej pod vedením odborníka vytvoríte svoj vlastný, originálny gin.
Miestnosť, v ktorej pod vedením odborníka vytvoríte svoj vlastný, originálny gin. (zdroj: Lubo Repka)

Camden Market sa nachádza v mestskej časti rovnakého mena na brehoch Regentského kanála. V priemere sem počas jedného týždňa príde 250 000 návštevníkov. Čo ich sem láka? Domácich jedlo a zábava, turistov jedlo, zábava a veľké množstvo obchodov so suvenírmi. A všetkých dokopy príjemná atmosféra.

Do londýnskej štvrte Camden sme sa presunuli metrom.
Do londýnskej štvrte Camden sme sa presunuli metrom. (zdroj: Lubo Repka)
Potom už len krátka prechádzka po hlavnej ulici...
Potom už len krátka prechádzka po hlavnej ulici... (zdroj: Lubo Repka)
... a už sme pri jednom zo vstupov na Camdenský trh.
... a už sme pri jednom zo vstupov na Camdenský trh. (zdroj: Lubo Repka)
Kedysi veľmi dávno to bol vlastne prístav, tak mu tú atmosféru múdri architekti priznali aj teraz.
Kedysi veľmi dávno to bol vlastne prístav, tak mu tú atmosféru múdri architekti priznali aj teraz. (zdroj: Lubo Repka)
Keď si niečo zajete a popijete, dobre vám padne prechádzka pozdĺž Regentského kanálu.
Keď si niečo zajete a popijete, dobre vám padne prechádzka pozdĺž Regentského kanálu. (zdroj: Lubo Repka)
Bývať sa dá aj na lodi.
Bývať sa dá aj na lodi. (zdroj: Lubo Repka)
Pohľad na trh cez Regentský kanál.
Pohľad na trh cez Regentský kanál. (zdroj: Lubo Repka)
A ešte jeden pohľad z terasy.
A ešte jeden pohľad z terasy. (zdroj: Lubo Repka)

Trhy boli v tejto časti Londýna organizované už na začiatku 20. storočia, ale iba v nedeľu. V roku 1974 sa trhy rozrástli a boli otvorené už aj v sobotu. Niektorí predajcovia tu neskôr predávali počas celého týždňa. V roku 2014 kúpil väčšiu časť trhu izraelský miliardár Teddy Sagi. Vraj sem investoval 300 miliónov libier (investícia bude dokončená v roku 2018).

Stánky s jedlom ponúkajú ochutnávku špecialít z celého sveta.
Stánky s jedlom ponúkajú ochutnávku špecialít z celého sveta. (zdroj: Lubo Repka)
Burgre sú v Anglicku veľmi obľúbené, ani tu nesmú chýbať.
Burgre sú v Anglicku veľmi obľúbené, ani tu nesmú chýbať. (zdroj: Lubo Repka)
Máte chuť na pravú etiópsku kávu?
Máte chuť na pravú etiópsku kávu? (zdroj: Lubo Repka)

Aby sme si užili londýnsku kuchyňu zo všetkých pohľadov, po ochutnávke street food nás čakala návšteva dvojhviezdičkovej michelinskej reštaurácie Dinner by Heston Blumenthal, ktorá sa nachádza v hoteli Mandarin Oriental Hyde Park.

Pohľad do michelinskej kuchyne.
Pohľad do michelinskej kuchyne. (zdroj: Lubo Repka)
Steak.
Steak. (zdroj: Lubo Repka)

 Do programu našej návštevy Londýna som hoci aj na poslednú chvíľu „prepašoval“ návštevu Greenwich Village. Doteraz sa mi to nepodarilo a tak nesmela chýbať prehliadka lode Cutty Sark, National Maritime Museum a Royal Observatory. Ako cestovateľ som sa cítil „nekompletný“ bez toho, aby som na vlastné oči nevidel nultý poludník, od ktorého sa rátajú časové pásma, s ktorými toľko pri našich cestách zápasíme.

Do Greenwichu sa najlepšie dostanete loďou. Ako bonus máte prehliadku Londýna z hladiny rieky. Temža má dĺžku 346 kilometrov a až do nástupu železnice bola hlavnou dopravnou tepnou Londýna. 

London Eye a budova radnice.
London Eye a budova radnice. (zdroj: Lubo Repka)
Big Ben a Westminsterský palác.
Big Ben a Westminsterský palác. (zdroj: Lubo Repka)
Tower of London.
Tower of London. (zdroj: Lubo Repka)
Tower Bridge bol otvorený v roku 1894.
Tower Bridge bol otvorený v roku 1894. (zdroj: Lubo Repka)
Tower Bridge je zdvíhací most, aby neprekážal lodnej doprave.
Tower Bridge je zdvíhací most, aby neprekážal lodnej doprave. (zdroj: Lubo Repka)
V súčasnosti sa do veží mostu dostanete len v rámci historickej prehliadky.
V súčasnosti sa do veží mostu dostanete len v rámci historickej prehliadky. (zdroj: Lubo Repka)

Hneď ako vystúpite z lode ocitnete sa pri múzeu obchodnej lode Cutty Sark. Bola to kráľovná nákladných plachetníc, najrýchlejšia na svete. Za priaznivých poveternostných podmienok vedela dosiahnuť rýchlosť 17,5 uzla, čo je asi 32 km/hodinu. V roku 1885 vytvorila rekord v plavbe z Austrálie do Londýna. Túto cestu vykonala za 67 dní. Obvykle ju v Londýne naložili vínom, alkoholom a pivom určeným pre Šanghaj a naspäť viezla do Anglicka čaj. Neskôr vozila čaj z Cejlonu (Srí Lanka), ale aj ovčiu vlnu z Austrálie.

Cutty Sark má dĺžku 64 metrov, šírku 11 metrov. Odviezla až 921 ton tovaru.
Cutty Sark má dĺžku 64 metrov, šírku 11 metrov. Odviezla až 921 ton tovaru. (zdroj: Lubo Repka)
Postavená bola v roku 1869.
Postavená bola v roku 1869. (zdroj: Lubo Repka)
Je to trojsťažník. Ovládať jeho plachty asi nebolo jednoduché.
Je to trojsťažník. Ovládať jeho plachty asi nebolo jednoduché. (zdroj: Lubo Repka)
Tu sa schádzal kapitán so svojimi dôstojníkmi.
Tu sa schádzal kapitán so svojimi dôstojníkmi. (zdroj: Lubo Repka)

 Po prehliadke Cutty Sark sme sa vybrali do kráľovského observatória, aby sme na vlastné oči videli nultý poludník.

Royal Observatory postavená v roku 1675 za vlády kráľa Charlesa II.
Royal Observatory postavená v roku 1675 za vlády kráľa Charlesa II. (zdroj: Lubo Repka)
Na dvore observatória.
Na dvore observatória. (zdroj: Lubo Repka)
Vysnívaná fotka. Jedna noha na východnej a druhá na západnej pologuli.
Vysnívaná fotka. Jedna noha na východnej a druhá na západnej pologuli. (zdroj: Pamela Repková.)
Slávne Shepherdove 24hodinové analógové elektrické hodiny. Do týchto vonkajších hodín sa vysiela elektrický impulz každú sekundu z hlavných hodín umiestnených vo vnútri observatória.
Slávne Shepherdove 24hodinové analógové elektrické hodiny. Do týchto vonkajších hodín sa vysiela elektrický impulz každú sekundu z hlavných hodín umiestnených vo vnútri observatória. (zdroj: Lubo Repka)
Pohľad na Londýn od Kráľovského observatória v Greenwich.
Pohľad na Londýn od Kráľovského observatória v Greenwich. (zdroj: Lubo Repka)

 Potom sme už len zbehli Greenwichským parkom dolu k Námornému múzeu a metrom sme sa odviezli naspäť do centra mesta a večer sme už leteli naspäť do Bratislavy.

Lubo Repka

Lubo Repka

Lubo Repka

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  199
  •  | 
  • Páči sa:  253x

Mám rád cestovanie, spoznávanie kultúr a histórie národov celého sveta a rád o tom píšem a pritom veľa fotím.https://www.yardek.comhttps://www.facebook.com/LuboRepkaTravels/https://www.instagram.com/lubotravelrepka/ Zoznam autorových rubrík:  AmerikaCesta okolo svetaEurópaÁziaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu