reklama

Plavba juhovýchodným Karibikom – ostrov Aruba

Na okraji Atlantického oceánu lemuje Karibské more ostrovný pás, ktorý sa delí na Malé a Veľké Antily. Veľké Antily sú veľké ostrovy ako Kuba, Jamajka, Hispaniola a Portoriko.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Malé Antily sa delia na náveterné a záveterné ostrovy a tvoria ich malé ostrovy a ostrovčeky.

Preskúmať tieto ostrovy sme sa vybrali loďou Eclipse spoločnosti Celebrity Cruises. Pokrstená bola 24. apríla 2010, má dĺžku 314 metrov, šírku 36 metrov, má 17 palúb, max. rýchlosť 44 km/h. Kapacita 2850 pasažierov, posádka cca 1270. Na jednej z palúb lode si môžete vychutnať skutočný trávnik, niekoľko bazénov, kasíno, divadlo, množstvo barov a obchodov. Raritou je výroba skla. Priamo na palube lode sú elektrické pece a pred vašimi očami sklári vyrábajú originálne výrobky zo skla, ktoré si na konci plavby môžete kúpiť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Ešte sme pomaly ani nevyplávali a bazény sú už plné detí.
Ešte sme pomaly ani nevyplávali a bazény sú už plné detí. (zdroj: Lubo Repka)

Spoločnosť Celebrity Cruises vznikla v roku 1988. Založili ju dvaja grécki bratia Antony a Dimitri Chandris, vlastníci plavebnej spoločnosti Chandris Cruises. Tá sa uchádzala o kontrakt na premávku medzi Bermudskými ostrovmi a USA, ale bermudská vláda im kontrakt nechcela schváliť, pretože v tom čase nedisponovali novými loďami. Prevádzkovali lode, ktoré boli, aby som to pekne povedal, „novými“ už veľmi dávno. Aby si zlepšili reputáciu, založili spoločnosť Celebrity Cruises, do ktorej vložili jednu renovovanú loď Meridia a jednu novú loď menom Horizon. Zákazku sa im podarilo získať. V roku 1992 pribudla ďalšia nová loď menom Zenith. K ďalšiemu rozmachu spoločnosti došlo až po vstupe nového investora Royal Caribbean Cruises Ltd. Royal Caribbean je obrovská spoločnosť, ktorá prevádzkuje okrem Celebrity Cruises aj Royal Caribbean International, Azamara Club Cruises, Pullmantur Cruises a CDF Croisieres de France.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Plavby výletnými loďami

Vyberte si z ponuky plavieb po Karibiku, alebo plavieb po Stredomorí.

Bazénový raj na lodi.
Bazénový raj na lodi. (zdroj: Lubo Repka)

Z pôvodnej spoločnosti Celebrity Cruises zostalo len logo. Je to veľké X predstavujúce grécke písmeno chi ako Chandris.

Dobrú náladu pri bazénoch podporuje aj živá hudba.
Dobrú náladu pri bazénoch podporuje aj živá hudba. (zdroj: Lubo Repka)

Pod touto značkou sa v súčasnosti plaví 10 luxusných lodí. Ďalšie dve sa stavajú a na vodu budú spustené v januári roku 2017.

Kapitánsky mostík.
Kapitánsky mostík. (zdroj: Lubo Repka)

Naša plavba, ktorá sa uskutočnila na prelome rokov 2014 a 2015 sa začala v Miami na Floride.

Pohľad z lode na Miami Downtown.
Pohľad z lode na Miami Downtown. (zdroj: Lubo Repka)
Vo vstupnom koridore míňame zakotvené lode.
Vo vstupnom koridore míňame zakotvené lode. (zdroj: Lubo Repka)
Jeden z jachtových prístavov Miami.
Jeden z jachtových prístavov Miami. (zdroj: Lubo Repka)
Opúšťame vstupný koridor.
Opúšťame vstupný koridor. (zdroj: Lubo Repka)
Slávna South Beach ako na dlani.
Slávna South Beach ako na dlani. (zdroj: Lubo Repka)
Za súmraku už sme na otvorenom oceáne.
Za súmraku už sme na otvorenom oceáne. (zdroj: Lubo Repka)

Dva dni sme sa plavili krížom celým karibským morom, kým sme zakotvili v meste Oranjestad na ostrove Aruba, ktorý je súčasťou Holandského kráľovstva. To pozostáva z Holandska a ostrovov Aruby, Curacao, Bonaire, Saba, Sint Eustatius a Sint Maarten.

Čajky využívajú rozvírené more na lov rýb.
Čajky využívajú rozvírené more na lov rýb. (zdroj: Lubo Repka)
Strmhlavo sa vrhajú do mora, aby ulovili rybu.
Strmhlavo sa vrhajú do mora, aby ulovili rybu. (zdroj: Lubo Repka)
Čajka pod vodou uloví rybu a znovu vzlietne.
Čajka pod vodou uloví rybu a znovu vzlietne. (zdroj: Lubo Repka)
Po dvoch dňoch na mori konečne pevná zem na dohľad.
Po dvoch dňoch na mori konečne pevná zem na dohľad. (zdroj: Lubo Repka)

Prístavné mesto Oranjestad je aj hlavným mestom Aruby. Ostrov je dlhý 32 km, má rozlohu 193 km2 a žije tu len niečo vyše 100 tisíc obyvateľov. Dohovoríte sa tu okrem angličtiny aj rečou papiamento a samozrejme holandsky. Papiamento bolo uznané oficiálnym jazykom Aruby v roku 2003. Týmto kreolským jazykom sa hovorí ešte aj na ostrove Bonaire a Curacao (vyslovuje sa kirasó). Je to zmiešanina holandštiny, portugalštiny, a španielčiny s niekoľkými západoafrickými jazykmi. Jeho písaná forma nie je presne určená, ľudia si spôsob písania prispôsobujú podľa toho z akej hlavnej reči vychádzajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vitajte sa povie bon bini

Veľmi dobre sa povie hopi bon

Dovidenia sa povie aye

Ďakujem pekne sa povie masha danki

Prvými obyvateľmi ostrova boli indiáni z kmeňa Arawakov, pochádzajúci pravdepodobne z Venezuely. Sem sa uchýlili pred útokmi indiánov kmeňa Caribu, ktorí boli ľudožrútmi. Stretol sa s nimi už objaviteľ ostrova Alonso de Ojeda, ktorý tu pristál v roku 1499. Na palube sa spolu s ním nachádzal aj Amerigo Vespucci. Ten popísal miestnych indiánov ako obrov, pretože všetci boli veľmi dobre urastení a vysokí, vyšší ako Európania.

Východ slnka nad ostrovom Aruba.
Východ slnka nad ostrovom Aruba. (zdroj: Lubo Repka)

Obyvatelia ostrova si hovorili Caquetío. Boli to rybári od jazera Maracaibo na severovýchode Venezuely. Používali kanoe na rybolov a na týchto kanoe sa aj preplavili z pevniny na ostrovy. Na ostrov Aruba je to z pevniny 17 míľ cez otvorené more. V dobe príchodu Španielov žili na úrovni doby kamennej. Bolo ich asi 600. V roku 1513 Španieli vyhlásili ostrovy Aruba, Curacao a Bonaire za neužitočné a deportovali prakticky celé obyvateľstvo týchto ostrovov (asi 2000 ľudí) na ostrov Hispaniola, kde ich nútili pracovať na novovzniknutých plantážach. Prežilo len zopár jednotlivcov, ktorí sa niekde ukryli. Neskôr sa sem znovu časť, ktorá pracovala na Hispaniole vrátila, aby pracovala pri ťažbe dreva. Dielo skazy dokončili Holanďania, ktorí tieto neužitočné ostrovy vybojovali od Španielov v roku 1636. Tých Caquetíov, ktorí ešte prežili, vysťahovali z ostrovov na pevninu, lebo ich podozrievali, že sympatizujú so Španielmi. Znie to ako žart, ale vtedy tým indiánom asi do smiechu nebolo. Časť z nich sa na ostrov zase vrátila, pretože Holanďania ich potrebovali, aby sa starali o kone a dobytok. Podľa oficiálnych holandských záznamov vraj posledný pravý domorodý indián zomrel v roku 1862.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Prvé detailnejšie pohľady ostrova.
Prvé detailnejšie pohľady ostrova. (zdroj: Lubo Repka)

Prvým holandským riaditeľom Holandskej západoindickej spoločnosti pre ostrovy Aruba a Curacao bol v rokoch 1642 - 44 Pieter Stuyvesant. V boji so Španielmi o ostrov Sint Maarten bol v roku 1644 delovou guľou ranený do pravej nohy, ktorú mu dole od kolena museli v Holandsku amputovať. Amputovanú časť nohy mu nahradili drevenou protézou. Slúžila mu ešte 20 rokov, až do jeho smrti v Novom Amsterdame, kam ho po uzdravení prevelili. Neskôr tu zohral kľúčovú úlohu pri prerode mesta na New York.

Už sme v prístave.
Už sme v prístave. (zdroj: Lubo Repka)

Aruba má svoju vlastnú vládu a parlament. Holandský kráľ Willem-Alexander, najstarší syn princeznej Beatrix a nemeckého diplomata Clausa von Amsberg, je aj oficiálnym najvyšším predstaviteľom Aruby. Stalo sa tak po abdikácii princeznej Beatrix 30. apríla roku 2013. Oficiálnou menou je arubský florin, za jedno euro dostanete asi 2 floriny. V skutočnosti sa ale najviacej používa americký dolár. Za jeden dolár dostanete asi 1,8 florinov.

Naša loď je už zakotvená a my stojíme na pevnej zemi.
Naša loď je už zakotvená a my stojíme na pevnej zemi. (zdroj: Lubo Repka)

Navštíviť Arubu a nepozrieť si jej podmorský svet by bolo pre mňa neprijateľné, takže prvý výlet bol šnorchlovací. Kapitán náš katamarán nasmeroval na severozápadný koniec ostrova, kde je potopený vrak parníka California. Potopil sa tu v roku 1891. Najprv sme sa obtočili okolo prístavu, kde kotvila aj naša loď, potom sme sa plavili popri pláži Palm Beach a zakotvili sme neďaleko majáku California. Tu sme mali dve šnorchlovacie zastávky a plavili sme sa naspäť. Celý výlet trval asi 4 hodiny.

Plachty unášajú náš katamarán na severozápad.
Plachty unášajú náš katamarán na severozápad. (zdroj: Lubo Repka)
Najluxusnejšia pláž ostrova Palm beach a jej najluxusnejšie hotely ako napríklad Riu Palace, The Ritz-Carlton, Hyatt Regency, Occidental Grand, Radisson, Marriott a pod.
Najluxusnejšia pláž ostrova Palm beach a jej najluxusnejšie hotely ako napríklad Riu Palace, The Ritz-Carlton, Hyatt Regency, Occidental Grand, Radisson, Marriott a pod. (zdroj: Lubo Repka)
Plavíme sa okolo našej lode Celebrity Eclipse.
Plavíme sa okolo našej lode Celebrity Eclipse. (zdroj: Lubo Repka)
Pod vodou to nebolo také ako som očakával.
Pod vodou to nebolo také ako som očakával. (zdroj: Lubo Repka)
Takmer žiadne koraly, málo rýb.
Takmer žiadne koraly, málo rýb. (zdroj: Lubo Repka)
Len sem tam nejaká rybička.
Len sem tam nejaká rybička. (zdroj: Lubo Repka)
Alebo veľmi malé rybky.
Alebo veľmi malé rybky. (zdroj: Lubo Repka)
Druhé zanorenie bolo k vraku.
Druhé zanorenie bolo k vraku. (zdroj: Lubo Repka)
Parník California.
Parník California. (zdroj: Lubo Repka)
Pod nami potápači.
Pod nami potápači.  (zdroj: Lubo Repka)
Ticho im závidím a len spomínam na časy, keď som si aj ja takto užíval podmorský život.
Ticho im závidím a len spomínam na časy, keď som si aj ja takto užíval podmorský život. (zdroj: Lubo Repka)
Strojovňa parníka?
Strojovňa parníka? (zdroj: Lubo Repka)

Po obede sme si ešte stihli urobiť autobusový výlet po ostrove.

Typický karibský turistický autobus.
Typický karibský turistický autobus. (zdroj: Lubo Repka)
A k tomu šofér a sprievodca v jednej osobe.
A k tomu šofér a sprievodca v jednej osobe. (zdroj: Lubo Repka)

Najprv sme si pozreli Ayo Rock Formation. Ayo rock sú záhadné skalné útvary neobvyklých tvarov, ktorých výskyt tu na ostrove je stále záhadou. Pre pôvodných obyvateľov Arawakov to boli miesta, kde vykonávali svoje náboženské obrady. My sme si pozreli formáciu Casibari. Keďže sa nachádza takmer v strede ostrova, je odtiaľ krásny výhľad na celý ostrov, takmer ako z hory Hooiberg. Hooiberg je vulkanická formácia vypínajúca sa do výšky 165 metrov. Na jej vrchol vedie 562 betónových schodov. Z vrcholu je možné za jasného dňa zazrieť pobrežie Venezuely.

Skalná formácia Casibari.
Skalná formácia Casibari. (zdroj: Lubo Repka)
Pozeráme si Casibari a šofér si pozerá nás ako si pozeráme Casibari.
Pozeráme si Casibari a šofér si pozerá nás ako si pozeráme Casibari. (zdroj: Lubo Repka)
Výhľady sú odtiaľto na všetky strany.
Výhľady sú odtiaľto na všetky strany. (zdroj: Lubo Repka)
V pozadí hora Hooiberg.
V pozadí hora Hooiberg. (zdroj: Lubo Repka)
Bohužiaľ na návštevu hory Hooiberg sme nemali dostatok času.
Bohužiaľ na návštevu hory Hooiberg sme nemali dostatok času. (zdroj: Lubo Repka)
Pohľad iným smerom.
Pohľad iným smerom. (zdroj: Lubo Repka)
Tak ešte jeden pohľad a ideme ďalej.
Tak ešte jeden pohľad a ideme ďalej. (zdroj: Lubo Repka)

Kaplnka Alto Vista stojí na mieste pôvodnej kaplnky postavenej v roku 1850 misionárom Domingom Silvesterom. Bola postavená v roku 1952.

Kaplnka Alto Vista.
Kaplnka Alto Vista. (zdroj: Lubo Repka)
Dal som sa nahovoriť na malé osvieženie. Veľa rumu v malom kokosovom orechu s trochou kokosovej šťavy.
Dal som sa nahovoriť na malé osvieženie. Veľa rumu v malom kokosovom orechu s trochou kokosovej šťavy. (zdroj: Lubo Repka)

Maják California bol nazvaný po parníku, pri ktorom sme sa dnes ráno šnorchlovali. Počas našej návštevy bol kvôli plánovanej rekonštrukcii uzavretý. Otvorený mal byť tento rok.

Maják California. Musel som sa ho dotýkať veľmi opatrne, aby nespadol :)
Maják California. Musel som sa ho dotýkať veľmi opatrne, aby nespadol :) (zdroj: Lubo Repka)
Golfový rezort Tierra del Sol.
Golfový rezort Tierra del Sol. (zdroj: Lubo Repka)
Typický dom s komínom na pec, kde sa piekol chlieb.
Typický dom s komínom na pec, kde sa piekol chlieb. (zdroj: Lubo Repka)
Nové domy už vyzerajú inak.
Nové domy už vyzerajú inak. (zdroj: Lubo Repka)

Oranjestad je hlavným a najväčším mestom Aruby. Počet obyvateľov asi 30 tisíc. Na hlavnom námestí a hlavnej ulici môžete obdivovať holandskú koloniálnu architektúru.

Oranjestad.
Oranjestad. (zdroj: Lubo Repka)
Budova parlamentu.
Budova parlamentu. (zdroj: Lubo Repka)
Oranjestad.
Oranjestad. (zdroj: Lubo Repka)
Oranjestad. Promenáda.
Oranjestad. Promenáda. (zdroj: Lubo Repka)
Oranjestad.
Oranjestad. (zdroj: Lubo Repka)

Fort Zoutman je centrom turistických aktivít. Každý utorok sa tu koná festival Bon Bini vraj plný tanečníkov vo farebných kostýmoch tancujúcich do rytmu bicích nástrojov všetkých druhov.

Oranjestad. Veža Fort Zoutman.
Oranjestad. Veža Fort Zoutman. (zdroj: Lubo Repka)

Minulý týždeň zasiahol Arubu hurikán Matthew, čo je pre ostrovy ABC, ako sa spoločne nazývajú ostrovy Aruba, Bonaire a Curacao, veľmi nezvyčajné. Všade sa totiž prezentujú ako ostrovy ležiace mimo hurikánovej oblasti. Matthew teraz pokračuje smerom na Floridu a cestou devastuje pobrežie Jamajky, Kuby, Haiti a nevyhnú sa mu ani Bahamské ostrovy, o ktorých sme si písali minule.

Lubo Repka.

Lubo Repka

Lubo Repka

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  199
  •  | 
  • Páči sa:  252x

Mám rád cestovanie, spoznávanie kultúr a histórie národov celého sveta a rád o tom píšem a pritom veľa fotím.https://www.yardek.comhttps://www.facebook.com/LuboRepkaTravels/https://www.instagram.com/lubotravelrepka/ Zoznam autorových rubrík:  AmerikaCesta okolo svetaEurópaÁziaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu