reklama

Ako zarábali DSS v roku 2014?

Ak nemáte osobný účet v DSS (dôchodcovskej správcovskej spoločnosti, tzv. druhý pilier), tak váš dôchodok bude vyplácať len sociálna poisťovňa. Ak máte druhý pilier, tak o tom, aký dôchodok budete raz mať, rozhodujete už teraz. Každý mesiac odvádzate časť z hrubej mzdy na svoj vlastný dôchodkový účet. Lenže do akého fondu tečú vaše peniaze?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Dlhopisové fondy

Najslabší fond za posledných 12 mesiacov zarobil 1,23%. Čo si myslíte, je to veľa? Je to málo? Medziročná miera inflácie je aktuálne - 0,1% (zdroj: Štatistický úrad), takže najslabší fond v roku 2014 predsa len zarábal. Keby bola miera inflácie okolo 3% (čo je dosť bežné), bol by dotyčný fond v mínuse, ale v roku 2014 inflácia výnimočne stagnovala a aj ten najmenej schopný fond niečo zarobil.

Čo si myslíte, aký typ fondu to bol? Kto tipoval dlhopisový, môže si pogratulovať, že má nejaký prehľad. Výnosy dlhopisových fondov za minulý rok:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

VÚB Generali 3,78%

Allianz 3,40%

ING 1,28%

AXA 3,37%

AEGON 2,99%

DSS Poštovej banky 5,62%

Priemerný výnos dlhopisových fondov v roku 2014 bol zhruba 3,4%. Ako teda môžete vidieť, výnosy dlhopisových fondov nie sú žiadne terno (A to sa im tento rok dosť darilo. V roku 2013 bol priemerný výnos dlhopisových fondov 1% a inflácia 1,4%!). Pripomeniem, že drvivá väčšina všetkých investícií je práve v týchto dlhopisových fondoch.

Akciové fondy

Zo zákona každá DSS-ka musí mať vo svojej ponuke dva druhy fondov: dlhopisový garantovaný a akciový negarantovaný. Faktom (o ktorom ale málokto vie) je, že aj akciové fondy obsahujú veľké percento dlhopisov (a to dokonca Slovenských).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výnosy akciových fondov v roku 2014:

VÚB Generali 10,29%

Allianz 11,29%

ING 10,25%

AXA 8,81%

AEGON 7,78%

DSS Poštovej banky 8,68%

Tieto úročenia už vyzerajú lepšie. Priemerný výnos týchto fondov je 9,5%. Akciové fondy minulý rok naozaj pekne vyskočili a ich rast v týchto mesiacoch ešte zrýchľuje. Ak bude rast akciových fondov pokračovať týmto tempom, občania, ktorí svoj majetok držia v týchto fondoch, budú mať dôvod na poriadne široký úsmev.

Zmiešané fondy

Tieto fondy nevedú všetky správcovské spoločnosti. Vznikli pre sporiteľov, ktorí sú schopní znášať obmedzenú mieru rizika. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že väčšina majetkov týchto fondov je v štátnych dlhopisoch a časť v akciových investíciách. V skutočnosti to vyzerá tak, že v zmiešaných fondoch je menej ako 3% akcií.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ING 6,57%

VÚB Generali 10,18%

DSS Poštovej banky 6,57%

Celkovo minulý rok väčšine fondov prial, zmiešaným obzvlášť. Priemerný výnos je 7,7% za rok 2014. Minulý rok bol pre tento typ fondov zďaleka najlepší rok za celú históriu (ich priemer za celú dobu je na 2,5%).

Indexové fondy

Indexové fondy sú vhodné pre ľudí, ktorí majú pred sebou ešte 20 a viac rokov šetrenia. Pre mladých ľudí sú úplne ideálne. Tieto fondy sú najmladšie zo všetkých. Vznikli len v roku 2012 (nezažili krízu) a od vtedy si vedú v priemere najlepšie:

VÚB Generali 15,93%

ING 4,53%

AXA 16,55%

AEGON 16,73%

DSS Poštovej banky 5,49%

V priemere indexové fondy zarobili za minulý rok 9,8% - najviac. Indexové fondy kopírujú nejaký svetový index (benchmark). Sú jediným typom fondov z fondov DSS-iek, ktorý nie je aktívne spravovaný. Indexové fondy sú v dlhodobom čase viac výkonné ako aktívne riadené fondy. Preto sú na svetových trhoch čoraz obľúbenejšie a výnosy v našich DSS-kách za rok 2014 tomu len nasvedčujú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako sa rozhodnúť?

Minulé výnosy nie sú garanciou budúcich výnosov - toto je základné pravidlo investovania a rozhodne naň nezabudnite. Napríklad v roku 2012 mal Indexový fond ING d.s.s. naozaj rekordný výnos: 18,65% za rok, avšak v minulom roku bol jeho výnos len 4,53%. Ale v roku 2015 môže byť opäť rekordný - nedá sa to dopredu predovedať. Isté je len to, že indexové fondy zarábajú niekoľkonásobne viac ako najpoužívanejšie dlhopisové.

Napriek tomu existujú isté fakty, z ktorých vychádzať môžete. Dlhopisové fondy (a s nimi aj zmiešané) nevedia príliš zarábať, väčšinu času dokonca prerábajú (teraz ich navyše ešte čaká ťažké obdobie, počas ktorého môžu ísť dokonca do mínusu - viac v jednom z minulých článkov).

Ak máte pred sebou viac ako 20 rokov do dôchodku, stavte radšej na indexové a akciové fondy. To preto, lebo v dlhodobom horizonte sú perspektívnejšie. Ak sa vám už dôchodok pomaly blíži, rozložte si podiely 50% na 50% medzi garantované dlhopisy a výkonné fondy. To len pre istotu, aby nejaká kríza vašimi investíciami pár rokov pred nástupom na dôchodok nezamávala.

Jedna vec je ale istá - je rozdiel, ak vaše peniaze ročne zarobia 10% a keď zarobia len 1%. A ten rozdiel pocítite na vlastnom dôchodku (zdroj: SME Druhy pilier).

Ľuboš Bebčak

Ľuboš Bebčak

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Moje skutočné vzdelanie sa začalo, keď som opustil brány školy. Milujem investovanie a prácu s peniazmi, rád sa s vami podelím o informácie v mojich článkoch.Ďalšie články nájdete na www.bebcak.net Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu