
Na Vianoce dostala od brata nový kuchynský sporák, ten starý už pomaly dosluhuje, hlavne el.rúra. Ale mama naň nedá dopustiť, že je ešte dobrý,a ona nevie, či sa na tom novom naučí tak variť a piecť.Tak som jej zatiaľ nechal aj starý sporák a zapojil som aj nový, nech si ho vyskúša a zvyká si pomaly na ňom piecť. Sú tam nejaké malé rozdiely - hlavne, že je to teplovzdušná rúra - a to je predsa iné pečenie.
Mama si pôvodne myslela, že jej starý sporák už odmontujem, tak dostala nápad, že ešte raz na ňom upečie lokše, lebo ten nový je predsa nový a ona nevie, akoby sa na ňom piekli lokše a potom tej pripálenej múky pri pečení lokšov - to sa k tomu novému sporáku akosi nehodí.
Tak na rozlúčku so starým sporákom napiekla lokšov, koľko len vládala - veru ku koncu už aj nevládala, ale pomáhala jej moja žienka - a to bolo dobre, lebo po dopečení posledného lokša zahlásila, že týmto spôsobom skúsi upiecť lokše aj doma, nemusíme stále čakať len na Častú...
Tak sme včera mali na obed parádne lokše a nemusela byť ani husacina ani kačacina k nim nemusela byť - stačí omastiť a posypať s makom /paráda/ alebo iba tak suché,neomastené a ešte teplé - také mám tiež rád.
Koho som inšpiroval lokšami po tých "mäsitých" dňoch tomu dobrú chuť a nemusí kvôli tomu kupovať nový sporák žene alebo mame... a koho som nepresvedčil, nech vyskúša... a potom dá na blog svoje reakcie.
Ešte raz všetkým dobrú chuť a v zdraví užite...Lokše sú zdravé, chutné jedlo a vôbec nemusia byť cez sviatky - stačí iba tak - vo všedný deň, ak je na ne čas a chuť.