#1 Slovenské „boloňské“ špagety – ak sú vrcholom vášho „talianskeho“ gastronomického pôžitku špagety s kečupom a s Eidamom, od talianskej kuchyne ste tak ďaleko ako zo Slovenska do Antarktídy. Taliani kečup nepoznajú, maximálne s hranolkami, a keď sa chcete pred talianskymi kamarátmi ukázať so svojimi kulinárskymi zručnosťami, v žiadnom prípade im nenaservírujte túto zle pochopenú gastronomickú katastrofu. A ak náhodou stretnete Talianov z Bologne a budete sa chcieť pochváliť tým, že poznáte ich typické jedlo, spomeňte „spaghetti al ragù“ namiesto notoricky zaužívaných „spaghetti bolognese“, ináč vás vysmejú. A len pre informáciu, skutočné spaghetti al ragù pozostávajú z paradajkovej omáčky, cibule, byliniek, pomletého mäsa (v žiadnom prípade nekupujte to, čo vystavujú na mäsiarskych pultoch, ak nechcete riskovať dovolenku v nemocnici) a parmezánu.
#2 Nejedze špagety s lyžicou!!! Talianka ma vysmiala, keď som sa jej spýtala, či tento slovenský mýtus, ktorý vám sugeruje reklama na odpornú mrazenú pizzu Ristorante, je naozaj pravdivý. V skutočnosti je to celé jeden nafúknutý výmysel a Taliani jedia špagety ZÁSADNE vidličkou :)
#3 Kukurica a kečup na pizzi – FUJ! FUJ! FUJ! Je to nechutný americký výmysel a s talianskou kuchyňou nemá nič spoločné!!! Keď už naozaj neviete, ako si ozvláštniť pizzu, odporúčam nedocenené, no mega chutné cviklové listy :)
#4 Nelejte ŽIADEN olej do vody na cestoviny. Efekt nezlepenia dosiahnete tým, že ich hneď po vhodení do vriacej vody premiešate a hlavne ich nenecháte variť celú večnosť. Trik, ako uvariť pastu al dente, ktorý ma naučili Taliani, spočíva v tom, že ju necháte variť 6 minút (nastavte si budík, aby ste nezabudli) a potom ochutnávate, až kým pasta nebude elastická. Al dente je moment, kedy tvrdosť tesne prevláda nad mäkkosťou. Ak sa vám pasta príjemne lepí medzi prstami, no nestráca svoj tvar, keď ju jemne zmačknete, je uvarená, no akonáhle sa rozpučí, znamená to, že, chudinka prevarená, poletí rovno do koša.
#5 „Múdrosť“ (prepáčte mi tú iróniu, no nemôžem si pomôcť :D) našich starých mám odporúča preliať uvarené a scedené cestoviny studenou vodou. LEN TO NIE! Pasta sa pod vplyvom studenej vody nielenže polepí, no zároveň stratí to svoje čaro, keď ju budete jesť studenú.
#6 Vyhoďte slnečnicový olej – je to ten najväčší a najnezdravší odpad, ktorý môže váš gurmánsky zážitok úplne zdevastovať. Radšej investujte do olivového oleja, alebo prípadne arašidového, aj keď je trošku drahší. Rozdiel v chuti cestovín spoznáte ihneď.
#7 Obľubujete Tesco cestoviny? Prosím, ak ešte nejaké balíky týchto podradních cestovín strašia vo vašich skrinkách, darujte ich bezdomovcom a vy si radšej kúpte pastu značky Barilla, De Cecco alebo Agnesi v Pesto & Co. Nie sú oveľa drahšie, no v chuti je badať mega priepasť. Sú vyrobené zo špeciálnej múky semoliny, neobsahujú žiadne prídavky ani konzervanty, keďže tie sú v Taliansku zakázané. Tieto značky sú v Taliansku dokonca chránené zákonom!!!
#8 Nepite cappuccino poobede!!! Je to zásadne raňajkový nápoj, a ak si ho, nedajbože, vypýtate v talianskej kaviarni, stanete sa terčom posmechu.
#9 Nepoužívajte kávu označenú „espresso“ do caffettiery, ale kúpte si radšej kávu označenú „mocca“.
#10 Do typického talianskeho espressa nelejte mlieko. Je to jeden z hlavných talianskych hriechov!!!
#11 Aj keď sa bojíte surových vajec, nevynechajte ich z receptu na tiramisu, ináč prídete o nezaplatiteľný gastronomický zážitok.
#12 Nikdy, opakujem, nikdy sa predo mnou ani pred Talianmi nepriznajte, že neviete, čo je ricotta alebo mascarpone, pretože niekedy ma to privádza až k slzám. Ako keby ste sa ma spýtali, aký je rozdiel medzi Európskym súdnym dvorom a Súdnym dvorom EÚ. Oba syry sú alfou a omegou mnohých talianskych omáčok a dezertov (okrem iného aj tiramisu, cannoli, lasagne). Ak ste ich ešte, náhodou, v živote neochutnali, naklušte do Pesto & Co a spravte si zásoby, pretože oba sú čertovsky dobré.
#13 Vymažte notorické, „slávnostné“ kura s ryžou z vašich jedálničkov! Toto jedlo dusí vašu kreativitu a mučí váš žalúdok, keďže sa ťažko trávi. Keď si už naozaj neviete predstaviť nedeľu bez kuraťa, aspoň ryžu nahraďte mladými fazuľovými luskami, baklažánmi alebo cukinami (v žiadnom prípade ale na trhu nesiahnite po tých gigantických, no kúpte radšej čo najmenšie, pretože sú šťavnaté a oveľa chutnejšie než tie obrovské staré – platí pravidlo menej je niekedy viac).
#14 Zvyšky z nedeľného obeda, inak známe ako (wait for it) rizoto, sú ďalší blud slovenskej kuchyne. Nedokážem pochopiť, ako z delikátneho talianskeho primo piatto, ktoré sa právom označuje ako risotto, vznikla naša podradná, zrecyklovaná verzia so zlepenou ryžou. Aby ste boli v obraze, talianske risotto pozostáva z cibule, zelera, špeciálnej rizotovej ryže, suchého bieleho vína a kuracieho vývaru. Toto sa označuje ako „risotto bianco“, z ktorého sa vyvinulo viacero alternatív v jednotlivých talianskych regiónoch, napríklad moje obľúbené risotto ai funghi (hríbové) alebo risotto ai carciofi (s artičokami – čerstvé sú neporovnateľne lepšie ako tie v slanom náleve, čo dostať v Tescu, no zoženiete ich len na 1 mieste v Bratislave – u Sicílčanov, ktorí premiestňujú svoj stánok po jednotlivých trhoch – tento víkend budú na Trnavskom mýte a spoznáte ich podľa teplých čiernych kabátov a typických sicílskych klobúkov. Odporúčam ich sušené paradajky s baklažánmi, olivy, vyzretú ricottu s pistáciami a cannoli!!! Buonissimo!!! Teda, niežeby som im robila reklamu :D Ale zaručene od nich odídete s plnými taškami a prázdnou peňaženkou :D ).
# 15 Niva ako "kráľovná" poslovenčených quattro formaggi omáčok na pastu či pizzu. NIKDY. JU. NEPOUŽÍVAJTE. Taliani ju nemajú a varia s gorgonzolou, ktorá má oveľa lepšiu, výraznejšiu chuť a jemnejšou konzistenciu. Cenový rozdiel je nebadateľný, no keď ochutnáte oba syry naraz, pri gorgonzole sa dotknete neba.
# 16 Gnocchi sa čítajú ňokki, nie gnoči !!!! :D Aspoň pred Talianmi a predo mnou :D
Dúfam, že sa necítite moc previnilo, a ak áno, choďte si niečo dobré talianske uvariť, a tým zmyjete všetky kulinárske hriechy, ktoré ste doteraz napáchali :)