reklama

Euro rekordne oslabilo je pod paritou s americkým dolárom

Euro už stojí menej ako dolár a vyhliadky nie sú dobré. Na vine je agresia Ruska na Ukrajine, energie a recesia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Hodnota európskej meny v tomto roku zaznamenala 12 % pokles hodnoty kvôli kombinácii mnohých faktorov, a to najmä vojny na Ukrajine, hroziacej recesie a problémom s energiami. Aktuálne sa prepadla pod paritu s dolárom. Poďme sa pozrieť na okolnosti, ktoré najvýraznejšie ovplyvnili vývoj meny a menového páru.

Menová parita prekonaná

Po 20-tich rokoch sa euro sa ocitlo pod hodnotou amerického dolára. Práve v tomto čase európske spoločnosti a spotrebitelia začnú platiť viac za tovar a služby, ktoré dovážajú. Pre zahraničie to, naopak, znamená, že európsky vývoz sa na medzinárodných trhoch okamžite zlacnel.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako sa bude ďalej hýbať menový pár EUR/USD bude záležať od viacerých faktorov. Všetko sa to však začalo trvajúcim vojenským konfliktom na Ukrajine, ktorého koniec je v nedohľadne. Európsky región ovplyvňujú hlavne témy ako ruský plyn, prichádzajúca recesia a očakávania okolo septembrového zvýšenia sadzieb ECB.

Euro už naplnilo kurzom 0,99 dolára predpovede mnohých expertov a ďalší pokles by mohol spôsobiť nedostatok ruského plynu pre priemysel. Naposledy sa euro prepadlo pod úroveň dolára v novembri 2002.

Podpora amerického dolára

Kurz eura oslabil od januára približne o 12 %, kým americký dolár neustále rastie. Ako podpora pre rast USD slúži hlavne v poslednej dobe zvyšovanie úrokových sadzieb a kvantitatívne sprísňovanie zavedené americkou centrálnou bankou FED, ktorá celkom razantne bojuje s infláciou. Tá sa v júni vyšplhala na 9,1 %, avšak v júli klesla na 8,5%.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vývoj inflácie v USA za posledných 12 mesiacov
Vývoj inflácie v USA za posledných 12 mesiacov (zdroj: Zdroj: Tradingeconomics; Analýza - Lučia Žárska, ProfitLevel)

Najmä krajiny s vyššou energetickou závislosťou budú na konci roka 2022 a počas 2023 nepochybne cítiť vyššie inflačné tlaky. Počas rokov 2022 až 2023 je predpoklad, že inflácia zostane na zvýšenej úrovni, budeme teda čoraz viac pociťovať tlak rastúcich cien. Keďže európsky región je najviac zasiahnutý vojenským konfliktom na Ukrajine, tak očakávame, že hodnota eura sa bude držať stále nižšie, ako sme si zvykli za predošlé roky.

Výkon menového páru EUR/USD za posledných 5 rokov.
Výkon menového páru EUR/USD za posledných 5 rokov.  (zdroj: Zdroj: Investing; Analýza - Lucia Žárska, ProfitLevel)

Menový pár EUR/USD má aktuálne medvedí výhľad. Výhľady hospodárstva eurozóny totiž nie sú veľmi pozitívne. Predpokladá sa, že ekonomika sa ocitne v recesii, čo bude brániť ECB v boji proti vysokej inflácii razantným zvyšovaním sadzieb.

Lucia Žárska

Lucia Žárska

Bloger 
  • Počet článkov:  64
  •  | 
  • Páči sa:  56x

Podieľala som sa na založení webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pre každého, stačí len vedieť ako na to. Pracujem v oblasti finančných trhov a chcela by som na tomto blogu ďalej pomáhať ľuďom v oblasti investovania. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu