reklama

Borovica a Hrebenárka Borovicová

Článok o chemickom postreku proti hrebenárke borovicovej, jeho dôsledky a navrhované možné riešenia . Vzťah štátnych podnikov k prírode.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Borovica a Hrebenárka borovicová. 

Udalosť: Postrek borovicového lesa prípravkom Vaztak , koniec augusta 2016 Miesto: Slovensko , Záhorie Vykonávateľ: Vojenské lesy a majetky SR š.p.

 Hrebenárka Borovicová je malý chrobáčik a patrí medzi blanokrídlovce. Žije v borovicových lesoch a podĺa nadmorskej výšky, resp. priemernej teploty v oblasti má do roka jednu alebo dve generácie. Samička je dlhá 1 cm , zavalitejšia. Samček je trošku menší čierny a s veľkými hrebeňovými tykadlami. Húsenice sa živia ihličím a druhá generácia pri premnožení môže spôsobiť v borovicovom lese vážne škody. Gradácia "škodcu" trvá 2-3 roky a potom samovoľne poklesne. Aj Hrebenárky majú svojich nepriateľov , predátorov aj svojich škodiacich parazitov. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

 samička samček

Postrek lesa bol vykonaný prípravkom Vaztak. Tento obsahuje účinnú látku alfa-cypermethrin. Okrem iného je to možný karcinogén. Vaztak je na Slovensku oficiálne registrovaný a je povolené ho používať.

 Na Slovensku badám dva druhy prístupu ohľadne škodcov. Prvým je strašenie , katastrofické scenáre a následne obhajoba nutnosti zásahov proti nim /hlavne chemicky/ ale aj mechanicky odstránením napadnutých stromov /lykožrút/. Druhý prístup preferuje ponechanie na samovývoj , prípadne šetrné zásahy na báze ekológie a bez chémie. 

 Čo sa týka prvého prístupu , nikdy nedôjde k takej katastrofe , prípadne úplnému zničeniu lesa , ako to tvrdia poniektorí. Škody nastanú , ale nie koniec lesa. Títo ľudia následne v pozícii "záchrancov" obhajujú následné umelé zásahy , najlepšie pomocou chémie a pesticídov. A samozrejme podľa toho , aký prípravok je najlacnejší. Po postreku Vaztakom zahynul podľa svedkov všetok hmyz v danom dosahu postreku , nielen Hrebenárka a lesné plody sa v rámci ochrannej lehoty 28 dní nesmú zbierať , lebo sú jedovaté. Samozrejme všetko bolo v súlade so zákonom. Vysvetlite to aj lesným zvieratám , ktoré tie plodiny jedia že by nemali, lebo ... 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Zhrnuté a podčiarknuté: Vyzabíjal sa všetok hmyz hromadne , nielen Hrebenárka. Otrávili sa lesné plody. 

 Pozrel som si trošku históriu a prístup ohľadne ničenia škodcov vo svete a zistil som : Roky 1939-1975 bola etapa pesticídov od roku 1976 vraj nastúpila etapa integrovaného manažmentu škodcov. No , ako kde.

Je rok 2016 , ale poniektorí ľudia akoby si neuvedomovali, že vývoj ide dopredu a ostávajú prí starých formách riešenia problémov so škodcami. Existujú aj šetrné formy zásahov do ekosystémov. Áno, ten les je hospodársky les, pestovaný za účelom ťažby dreva. To ale neznamená , že by sme nemohli využívať šetrné formy ochrany pred škodcami. Existujú aj ekologické prípravky, sú ale drahšie. A rovnako aj import parazitov a predátorov škodcu v danej oblasti. Ale to je už iný príbeh...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Sledujem problematiku škodcov v lesoch už dlhšie, a stále vidím rovnakú schému správania sa štátnych podnikov. Nielen Vojenských lesov , ale aj Lesov Slovenskej republiky š.p. /štátny podnik/. Konkrétne aj ohľadne situácie s Lykožrútom. Všetko v súlade so zákonom. Ale očakával by som, že aspoň v podnikoch čo patria štátu , sa prejaví viac ekologického cítenia a prístupu a nielen typ pohľadu na les , ako na zdroj dreva a počty m3 drevnej hmoty. 

Situácia sa nezmení sama od seba. Bude potrebné zmeniť niektoré zákony, a priamo zakázať používanie niektorých prípravkov a zároveň prikázať používať nové ekologicky šetrné spôsoby ochrany pred škodcami. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Nádej existuje a jej farba je Zelená

 Ešte si pozrite obrázok , ako to vyzerá, keď sa húsenice vyliahnu a lezú po borovici.

Obrázok blogu

Srdečne Vás pozývam k prečítaniu si aj mojich predchádzajúcich článkov ohľadne ekológie a prírody, a keď sa vám text páčil a myslíte si že aj pre ďalších ľudí bude zaujímavý , budem veľmi rád keď mi kliknutím zvýšite karmu článku. Ďakujem. 

Jozef Lučko

Jozef Lučko

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Občan so záujmom zlepšiť Slovensko. Mám rád prírodu , zaujímam sa o ekonómiu a politické dianie na Slovensku. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu