Možno aj preto, že sú bývalou britskou kolóniou, veľmi veľkej obľube sa teší pitie čaju. Čaj však podávajú výhradne s jedlom. Typickým spôsobom stolovania je v Hong Kongu bez pochyby Dim Sum. Sú to bohaté raňajky podávané pre skupinu stolujúcich za okrúhlym stolom obvykle v reštaurácii. Jedlo sa v skupine zdieľa.
Je pred ôsmou ráno a my vchádzame do reštaurácie. Je prekvapivo plná ľudí. Nachádzame stôl s našim Hong Kongským priateľom. Prišiel o pol hodinu skôr, aby objednal jedlo a tak sme sa po príchode mohli hneď posadiť a začať stolovať.
Každý dostal pred seba 2 sady paličiek(čierne a biele), misku, tanierik a lyžičku. Jednu z nich použijeme na konzumáciu vlastného jedla, druhou sadou si naberáme zo spoločných misiek. Prichádza čajník s horúcou vodou a miska. Jeden po druhom si umývame svoje paličky.
Hostiteľ začne nalievať čaj. Je zvykom najskôr obslúžiť ostatných, až potom seba. Pri tom, ako vám niekto nalieva čaj nesmiete zabudnúť poklepať prstami po stole. Táto tradícia je stará stovky rokov - raz pri raňajkách cisár nalial generálovi čaj. Chudák generál nemohol prehovoriť a poďakovať slovne. Bál sa, že ho potrestajú, nakoľko cisár pre Vás nemohol priamo vykonať nič. Preto z úcty poklepkal. Keď Vám niekto nalieva čaj, klepká sa dodnes.
Prichádzajú drevené misky. Jedlo pripravia a potom do misiek naložených na seba v akomsi komíne pustia paru. Para prechádza zdola nahor naspodu perforovanými nádobami a postupne ich obsah zohrieva. Pripomína to parené buchty s rôznymi náplňami - bravčovina, hovädzina, morské raky... Nechýbajú typické ázijské jarné závitky či ďalšie ryžové a zeleninové pokrmy. Jedlo sa pri konverzácii míňa a my objednávame viac a viac. Po hodine strávenej príjemným rozhovorom, s plným žalúdkom vychutnávame posledný dúšok čaju a začíname pracovný deň.







Ďalším netradičným zážitkom, ktorý treba vyskúšať je tzv. Hot Pot. Prídete do reštaurácie, usadia Vás za stôl. V strede stola je diera s elektrickou platničkou. Úslužní čašníci prinesú hrniec so zeleninou a priehradkou a dajú variť vodu. Podľa vlastnej chuti si začnete objednávať mäso či iné pokrmy, ktoré vám donesú naklepané a ochutené na tanierikoch. Pripravíte si aj vlastný dressing. Ste pánmi svojej večere. Postupne v hrnci mäso varíte a konzumujete. Opäť ide o spoločenskú udalosť.







Niekoľko všeobecných rád o Hong Kongu - je to mesto, ktoré na ceste do Číny určite treba navštíviť. Ceny sú trošku vyššie ako v Číne a o niečo nižšie ako v Európe. Hoci ešte donedávna boli britskou kolóniou, niektorí taxikári už predsa len po anglicky nevedia. Dopravný systém je vybudovaný skvele a rýchlo sa zorientujete aj v cenách (Octopus karta je niečo ako Oyster v Londýne a dá sa ňou platiť i v obchodoch). TST, Stanley, The Peak alebo NP360 patria k atrakciám, ktoré sa oplatí nevynechať. Najlepšia "value of money" je určite Star Ferry, ktorý Vás za 2.5HKD prevezie z Hong Kongu do Kowloonu. Za návštevu stojí aj Macau plné luxusných hotelov a kasín vzdialené len hodinu loďou. Ako i do Hong Kongu, na jeho návštevu víza netreba.



