Klákyho šetrný hrniec 1- El Clobassi México

Okolnosti (málo času na varenie a nižší príjem) ma prinútili pripravovať si stravu na viacero dní dopredu. Dnešný recept je z mojej hlavy, pričom jeho výhodou je možnosť nahrádzať jednotlivé suroviny podľa vlastnej chuti a možností. Pre ľudí s nižším rozpočtom uvádzam aj orientačné ceny prísad v Kč a € s približným kurzom 25 Kč = 1 €. Ceny potravín v Prahe sú o cca. 10% vyššie, ako na Slovensku. Dnes som použil nasledovné ingrediencie:

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
El Clobassi México s poctivým ležiakom
El Clobassi México s poctivým ležiakom (zdroj: Lukáš Chládek)

- 1 PL oleja - 1 väčšia cibuľa (2 Kč) - 2 ks ryže vo varných vreckách (jednoduchšie sa dávkuje), (6 Kč) - 250g ľubovoľnej klobásy alebo párkov (u mňa maďarská klobása), (30 Kč) - 1 konzerva paradajkového pretlaku (5 Kč) - 1 konzerva sladkej kukurice (14 Kč) - 1 konzerva lúpaných paradajok (z čerstvých nevznikne tak chutná omáčka), (14 Kč) - 2 konzervy pečenej fazule (u mňa v paradajkovej omáčke), (28 Kč) - petržlenová vňať alebo bazalka na dozdobenie (nie je nutná)Zámerne nepoužívam soľ ani koreniny, pretože v klobásach a konzervách sa ich nachádza niekedy až priveľa.POSTUP: 1- Vo väčšom hrnci si necháme zovrieť vodu na ryžu, ktorú následne varíme o cca. 1 až 2 minúty kratšie, ako odporúča návod na obale. Ryža sa tak stane "chrumkavejšou" a v jedle ju bude viac "cítiť." 2- Do panvice nalejeme olej a speníme na ňom nahrubo nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa zmäkne, pridáme na tenké kolieska nakrájanú klobásku. Chvíľu dusíme, aby nám klobáska zmäkla a pustila masť. 3- Plameň stlmíme a prisypeme kukuricu. Dusíme a následne pridáme paradajky a fazuľu. Chvíľu povaríme a čakáme, kým bude hotová aj ryža. 4- Rozvoniavajúcu zmes z panvice spojíme s al dente uvarenou ryžou a pekne premiešame, aby sme hmotu homogenizovali. Na záver môžeme posypať bylinkami, čím ulahodíme oku a lepšie nám pretrávi. Podávame s pivom plzeňského typu, nie je to však povinné..:)Dnešný obed ma vyšiel na 100 Kč,- = 4 €,-. Výdatnosť bola 4 drevorubačské porcie, čo je cena 1 € za porciu. Dovolím si preto nazvať recept úsporným. Dobrú chuť, alebo ako mi vravia v práci: „Nechte si čvachtat."

Lukáš Chládek

Lukáš Chládek

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Píšem v práci, píšem vo voľnom čase, a keďže ľudia neradi počúvajú, svoje myšlienky im podsúvam písanou formou. Vitajte na mojom blogu. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromnéKlákyho šetrný hrniecVerejné dianieSKLOWITCH & BONGULINSKYJ

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu