reklama

Rany a čas

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Obraz 1 : Psychiatria, kancelária primára Olšavského, 15:00

Zavalitý muž (55) v strednom veku sedí vo veľkom koženom kresle a fajčí cigaru, nohy ma vyložené na stole,v pohári naliatu whiskey Chivas regal. Je celý odetý v bielom a na nohách má sandále. Hlavu mu zdobia krátke šedivé vlasy a na krku má hrubú zlatú retiazku. Vlasy má ulízané smerom dozadu a na čele sa mu zrkadlia kvapky potu, spod trička mu vykúka pupok. Na druhej strane stola sedí vysoký tučný muž (37). Má holú hlavu, v očiach tupý výraz a nos ako prasa. Pozerá sa na fotku psa primára Olšavského, ktorá stojí v drevenom rámčeku, v pravom rohu stola a rukou sa pritom škrabe vzadu na hlave. „ No čo Lojzo, povieš mi už konečne ako to bolo ? " Spýta sa primár Olšavský a nalieva pritom whiskey do pohára. „ E E E é é é... No jak by to bolo pán primár...é é é...." „ Ale pravdu !!!! " Šak ja vám furt len pravdu hovorím pán primár, ja by som si v živote nedovolil vás klamať, pán primár. " „ No dobre, tak hovor. " „ V ten večer , viete, jak priviezli toho feťáka. Všetko išlo ako zvyčajne, najprv ho Vrchná prijala, spísala mu prijímací lístok, odvážila, pomerala... " „ Ale k veci Lojzo, k veci. " „ No tak potom som mu kontroloval veci, čo si priniesol z domu, úplne normálka, kludný bol, šecko a potom som mu povedal že musí odovzdať šecky ostré predmety, aby si náhodou neublížil, ha, ha, ha ..." „ Lojzo, kurva hovor k veci, lebo si do hodiny vyrazený !!! " „ Prepáčte, pán primár, keď ja inak neviem hovoriť, no tak dal mi šecky ostré predmety- žiletku a britvu. A potom som ho chcel zobrať na izbu, že nech sa ubytuje a vtom mu asi preskočilo, normálne na mňa zaútočil a začal ma škrtiť, tak som mu jebol zo dve-tri po papuli aby dal pokoj, presne jak ste mi povedali keď ste ma prijali, že keď budú tie kurvy agresívne tak im mám zo dve-tri jebnúť. " „ Dve-tri po papuli ??? !!! A preto ten chlapec teraz leží zo silným otrasom mozgu, zlomeným nosom a rozbitými ústami na centrálnom príjme ??? !!! " „ Prepáčte, pán primár, keď on ma isto chcel zabiť... Už sa to nikdy nestane, prepáčte pán primár. " „ No neviem, či bude ešte nejaké nabudúce Lojzo... " „ Odpusťe, odpusťe šak ja nemám nič iné v živote, len túto prácu, prosím pán primár, odpustite mi to prosím. " „ Videl ťa niekto ? " „ Nóó, nesom si istý, ale zdá sa mi že ten starý, ako sa volá.... aha Martin, hej Martin, ten ma mohol vidieť lebo mal otvorené dvere na izbe a ležal na posteli, ale niesom si istý, inak nikto. " „ Dobre Lojzo a teraz vypadni na oddelenie, zajtra sa s tým starým porozprávam, dnes mám veľa práce. " „ Ďakujem, ďakujem vám pán primár. " „ Vypadni!!! "

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obraz 2 : Psychiatria, jedáleň 13:00

Starý muž (80) sedí na invalidnom vozíku. Je vychudnutý, na tvári asi trojdňové strnisko, vlasy biele a strapaté. Vedľa neho stojí primár Olšavský, v jednej ruke má pohár z vodou, v druhej bielu tabletku. „ Otvorte ústa Martin, je čas na vaše lieky. " „ Nie, ja nechcem, dajte mi pokoj !!!! " „ Ale, ale Martin, veď lieky vám robia dobre. " „ Nechcem nič, dajte pokoj starému človeku, boha vášho !!! " „ Martin, chcete ísť opäť na elektrošoky alebo zjete tie lieky ? " „ Niee,nieee,ja už... ja už nechcem... žiadne šoky...nieeee !!! " „ No tak vidíte sám, že lieky sú lepšie. " „ Ham a tu máte vodu na zapitie. " „ Vyplazte jazyk, otvorte ústa. " „ Dobrý chlapec. " „ Ale prestaňte, nie som malé decko! " „ Tak viete, tu sa občas človek cíti ako v škôlke... " Odvetí primár Olšavský s jemným úškrnom na tvári. „ Počúvajte Martin, stalo sa tu niečo predvčerom, videli ste niečo ? " „ A čo som mal vidieť ? " „ Neviem, niečo nezvyčajné sa tu nestalo ? " „ Nie, ja som nič nevidel... " „ Dobre, Martin, dobre, mám veľa práce, dnes majú prísť traja noví pacienti, musím už ísť. " „ Nejaké ťažké prípady? " „ Ale prosím vás Martin, my ich tu dáme dokopy, o to sa vy nestarajte. " „ A ja...ja, pán primár, ja už nepôjdem na šoky?...sľúbte mi to, prosím vás.... " „ Nebojte sa Martin, keď budete spolupracovať a brať lieky nič také vám nehrozí. " Odvetí primár Olšavský, zaškerí sa úškrnom sebe vlastným, rukou si ulíže vlasy dozadu a odchádza.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obraz 3 : Starobinec, izba č. 27, 16 : 30

Starý muž (78) leží na posteli, hlavu mu zdobia riedke biele vlasy, ulízané smerom dozadu a na krku má hrubú zlatú retiazku. Vedľa postele je drevená stolička a na nej sedí stará žena (76), vlasy má dlhé,šedivé a v cope. V rukách zviera knižôčku. „ A ako to bolo ďalej s tým príbehom, Andrej ? " „ Ver tomu alebo nie, v roku 1978 som vážne býval primárom na psychiatrii v Košiciach, nebolo to jednoduché, ale svoju prácu som si nadovšetko cenil, Lojza som ešte toho týždňa prepustil pretože ten chalan upadol do kómy a umrel... nikdy sa mi nepodarilo zistiť, čo sa v ten večer naozaj stalo a dodnes ma to trápi, Martin týžďeň nato umrel na zástavu srdca a ja osobne som v tom čase prežíval ťažkú manželskú krízu...ach nechce sa mi nato spomínať... " „ Nemusíš mi o tom rozprávať, ak nechceš , Andrej..." Povie stará žena a chytí muža za ruku. „ Odýchni si, nabudúce mi o tom porozprávaš..." Postaví sa, pohladí muža po vlasoch, zatiahne roletu na okne a odchádza.

Lukáš Kovalčík

Lukáš Kovalčík

Bloger 
  • Počet článkov:  53
  •  | 
  • Páči sa:  0x

bolo leto 89 Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáBásnePoviedkyTexty in English

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu