reklama

El amor en los tiempos del colera

Určite si vo voľnom čase prečítajte nádherne pravdivý román „Láska v čase cholery“ od Gabriela Garcíu Márqueza.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Priznám sa, doteraz som poznala tohto autora iba z románu „Opadané lístie“, ktorý ma síce zaujal, ale v podstate najmä svojou štylistikou a nečakaným prelínaním časových a dejových línií. A to bola len jeho prvotina.

Román „Láska v čase cholery“ ( bol vydaný v roku 1985 ) však odhaľuje, že pán Márquez dozrel v citlivú, poetickú, no zároveň realistickú osobnosť a svoj štýl si tak dokonale vypracoval, že za svoje celoživotné dielo dostal v roku 1982 Nobelovu cenu za literatúru. Narodil sa v Kolumbii a tej zasvätil aj všetky diela, ktoré vyšli spod jeho rúk. Tento román sa odohráva na prelome 19. a 20. storočia v Latinskej Amerike na povodí rieky Magdaleny a znovu sa v ňom neuveriteľne ľahko prelínajú časové obdobia. Autor tu vykresľuje život jednej generácie ľudí, čiže od útlej mladosti hlavných postáv až po ich ďalekú starobu. Márquezov štýl písania sa nazýva magický realizmus a až keď si prečítate tento román, zistíte prečo nesie takéto pomenovanie. Je totiž plný snov, túžob a nadnesenosti, ktoré spája s každodennou realitou života.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Už z názvu môžete správne odhadovať, že v tomto románe pôjde od prvej stránky po poslednú najmä o lásku. Nečakajte však sladkú romantiku a priehľadnosť juhoamerických telenoviel. Pán Márquez mal na mysli lásku ako ju vidí svojimi očami. Čistú, nežnú, mladícku a zaslepenú, ktorá postupom času prechádza v lásku manželskú, žiadostivú, vášnivú, mileneckú a sexuálnu a vrcholí láskou stareckou, láskou až za hrob. Nečakaným záverom svoju snahu dokázať večnosť lásky ešte umocňuje.

Podobne ako dej príbehu „Opadané lístie“, aj tento začína objavením čejsi mŕtvoly. Bol privolaný starý lekár a prvých šesťdesiat strán sa nikto nemôže nedomnievať, že práve on ( doktor Urbino ) a jeho manželka ( Fermina Dazová ) sú hlavnými hrdinami románu. Pravda je len čiastočná. Odrazu do hry vstupuje troch čudácky mládenec Florentino Ariza a práve jeho hlboký cit a nekonečná láska k Fermine Dazovej dáva románu jeho oprávnený názov. V tomto momente sa časová línia posunie o päťdesiat rokov do minulosti a začína sa odvíjať životná cesta Florentina Arizu, zaľúbeného blázna, ktorého správanie po celý život ovplyvňuje myšlienka na milovanú bytosť. Aj keď dotyčná sa vydá za iného a svojho muža nadovšetko ľúbi, Florentino sa nehodlá nikdy vzdať. V čase čakania na naplnenie svojho sna prežíva objavovanie svojej duše, svojho fyzična a úspešne sa snaží stúpať po spoločenskom rebríčku, aby upútal pozornosť svojej lásky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Väčšina opisov Florentinovho života sa týka práve jeho telesnej stránky. Svoju nenaplnenú túžbu po Fermine si totiž vynahrádza nespočetným množstvom (konkrétne 622) ľúbostných avantúr s rôznymi ženami rôznych vekových kategórií. Súbežne plynie aj život Ferminy Dazovej a jej manželského šťastia, kríz a napokon smrti manžela.

Či sa však osudy hlavných hrdinov napokon spoja, nechávam na odhalenie čitateľom samotným. Prajem vám, aby ste sa v tomto krásnom rozcítenom románe, rovnako ako ja, našli, občas rozosmiali, sem-tam uznanlivo pokývali hlavou a aj si trochu poplakali...

Zuzana Luptáková

Zuzana Luptáková

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

..čerstvo zamestnaná v novom meste..ale veď aj Trnava je pekné mestečko.. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenáo kniháchúvahyna okrajtrochu poézieSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu