reklama

Futbalová lopta - Ako to začalo

Zdôrazňovať obrovskú popularitu futbalu vo svete by bolo zbytočné. Veľká časť obľúbenosti spočíva v jeho dokonalej jednoduchosti, ak dostanete chuť zahrať si futbal, vo vašom zámere vám nemôže zabrániť takmer nič. Nepotrebujete žiadny výstroj, bránky si spravíte z popadaných konárov alebo nepotrebného oblečenia a pravidlá už nemôžu byť jednoduchšie. Jediné čo potrebujete je samozrejme futbalová lopta, ta malá vec, ktorá dokáže poblázniť toľko ľudí. Na internete nájdete množstvo informácií, venujúcich sa histórii futbalu, aká je však história samotnej futbalovej lopty?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Úplné začiatky

Mohli by sme začať prevratnou myšlienkou, že ľudia vždy veľmi radi do niečoho kopali :) Keď už to nemalo práve tvar lopty, najradšej kopali do niečoho, čo ju aspoň pripomínalo (hlava to nebola). Je jasné, že kopať do kameňa alebo dreva, hoci aj dokonale guľatého nie je práve ideálne, načo ako prví prišli indiáni z Južnej Ameriky a vyrobili si ľahkú elastickú loptu (kvôli čomu bola elastická, uvidíte v ďalšom odstavci). Samozrejme gume sa to podobalo len veľmi vzdialene, tá bola prvýkrát vyrobená až o niekoľko tisíc rokov neskôr.

Podľa historických odkazov a domnienok boli prvé lopty tvorené z ľudských hláv (tak že by predsa?!) a boli pravdepodobne obšité nejakou látkou alebo zvieracou kožou. Ako lopta sa mohla použiť aj zvieracia lebka, prípadne mechúr z kravy alebo ošípanej, opäť zošitý nejakou látkou.

V Číne sa počas dynastií Ts'in a Han (255-220 pred n.l.) hrala hra nazvaná tsu chu, ktorá vzdialene pripomínala futbal (medzi dvomi tyčami bola natiahnutá sieť, v ktorej boli vytvorené otvory). Hralo sa s loptami vyrobenými zo zvieracej kože. Je dokázané, že podobné hry sa praktizovali aj v starovekom Egypte a v obidvoch antických ríšach, Grécku a Ríme.

Veľmi zaujímavý príklad poskytuje jedna stredoveká legenda, kde sa v hlavnej úlohe opäť vyskytuje lebka, ale ktorej pozadie je značne nejasné. Prostí dedinčania sa vraj zabávali tak, že začali kopať do lebky (bežala za ňou celá dedina) a pozdĺž cesty ju “dopravili” až na námestie susednej dediny. Susedná dedina sa samozrejme nechcela zahanbiť a pokúsila sa lebku dokopať na námestie dediny prvej. Aspoň pre mňa je predstava, že celá dedina beží za nejakou lebkou, možno si ju medzi sebou dokonca “prihráva” a susedná dedina sa im v tom snaží zabrániť, úplne úžasná :)

Vo stredoveku bolo zvykom využiť močové mechúre z ošípaných a nafúknuť ich (hlavne pred zimným obdobím sa zabíjalo množstvo ošípaných, keďže počas mrazivých dní potrebovalo obyvateľstvo dostatok potravy a bol na to najvhodnejší čas). Zvierací mechúr sa eventuálne mohol pokryť kožou, aby mal lepšie tvarové vlastnosti. Ako dlho vydržala takáto lopta sa zdroje nezmieňujú...

Lopty v 18. storočí

V roku 1836 si Charles Goodyear patentoval vulkanizovanú gumu. Pred touto udalosťou bolo správanie sa lopty závislé od veľkosti a tvaru močového mechúra ošípanej. Čím viac bol nepravidelný tento mechúr, tým viac bolo nepredvídateľné chovanie lopty po kopnutí. Bolo to však až 20. storočie, kedy sa naplno presadila táto technológia a väčšina lôpt sa pýšila gumenou dušou. V r. 1855 Charles Goodyear navrhol a vzápätí vyrobil prvé futbalové lopty z vulkanizovanej gumy. Nasledujúci obrázok ukazuje loptu Charlesa Goodyeara, ktorá je vystavená v National Soccer Hall of Fame v USA (Oneonta, štát New York).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
najstaršia lopta
najstaršia lopta 





soccerballworld.com

V roku 1863 sa stretáva novozaložená Anglická futbalová asociácia, aby sa dohodla na vypracovaní pevných pravidiel hry. V prvom popise týchto pravidiel sa nenachádzal žiadny opis futbalovej lopty. Pri revidovaní v r. 1872 však bolo odsúhlasené a následne do pravidiel zakomponované ustanovenie, že “lopta musí byť guľatá s obvodom kružnice 27 – 28 palcov” (68,6 cm až 71,1cm). Toto ustanovenie zostáva v pravidlách FIFA dodnes.

O futbalovej lopte neexistuje moc historických záznamov, keďže pravdepodobne po mnoho rokov zostávala prakticky nemenná. Oficiálna váha a veľkosť lopty bola stanovená v roku 1872. V r. 1937 bola len nepatrne zväčšená povolená váha lopty – na začiatku hry nesmie mať hmotnosť väčšiu ako 450 gramov a menšiu než 410 gramov. Encyklopédia futbalu (prvýkrát vydaná v Anglicku v r. 1956) hovorí nasledujúce: “Podľa pravidiel futbalu, lopta musí byť guľatá a z vonkajšej strany pokrytá kožou, alebo inými schválenými materiálmi. Obvod jej kružnice nemôže byť väčší ako 28 palcov a menší než 27 palcov. Na začiatku hry nesmie mať lopta hmotnosť väčšiu ako 450 gramov a menšiu než 410 gramov.” V roku 2001 pri ďalšom revidovaní pravidiel nebola uskutočnená a schválená žiadna zmena, pokiaľ ide o veľkosť a váhu. Čo sa však za posledných 30 a viac rokov drasticky zmenilo, je materiál a tvar panelov, ktoré tvoria futbalovú loptu.

Masová výroba futbalových lôpt bola priamou odozvou na založenie Anglickej futbalovej ligy v roku 1888. Mitre a Thomlinson's z Glasgowa boli prvými spoločnosťami, ktoré v tomto období začali s hromadnou výrobou týchto lôpt. Boli si vedomí, že nesmierne dôležitými pre úspech je výborný tvar lopty a tento kľúčový prvok sa snažili dodržať. Sila a pevnosť kože a zručnosti ich strihačov a šičiek boli hlavnými faktormi, vďaka ktorým mala lopta konečne vhodný tvar a ktorý si navyše dokázala udržať po pomerne dlhú dobu. Najkvalitnejšie lopty boli pokryté kožou pochádzajúcou z kostrče kravy, menej kvalitné lopty boli pokryté kožou s kravského chrbta a pliec. Pokroky v dizajne lopty pokračovali vývojom prepletených panelov, ktoré nahradili predtým požívané kožené sekcie, ktoré sa zošili na hornom a dolnom póle lopty. Lopty sa tak opäť priblížili dokonalejšiemu guľatejšiemu tvaru...



Futbalová lopta s ktorou sa hralo finále anglického FA Cupu v r. 1893


(pokračovanie nabudúce)

Zdroj : soccerballworld.com



Martin Mačanga

Martin Mačanga

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Študent geografie na Prírodovedeckej fakulte UK a nadšený obdivovateľ anglického futbalu :) Zoznam autorových rubrík:  GeografiaŠportSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu