Zrušte sáčky, slobodu gumenným medvedíkom!!

Alebo Sú gummy bears naozaj neškodné sladkosti či éčkoví masoví vrahovia?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (39)

Ani by ste neverili, koľko protichodných tvrdení týkajúcich sa gumených medvedíkov som našla na internete pátrajúc po informáciách, ktorými by som vás mohla oboznámiť, ako to s týmito farebnými potvorkami naozaj je.
Gumení medvedíci sú veľmi využívaná téma na blogoch a rôznych stránkach o zdravej výžive. Dočítala som sa, že 100g "gummy bears" sa rovná približne 25 kockám cukru. Inde vám zas tvrdia, že týchto našich želatínových priateľov môžeme jesť na kilá a nepriberieme ani gram. Želatína v nich zase priaznivo pôsobí na rôzne časti tela...
No ale pekne po poriadku, na začiatok som našla pár zaujímavých skutočností o tom, že aj gumoví medvedíci maju svoju históriu: )

Prvých medvedíkov vytvoril a priniesol na trh zakladateľ firmy HARIBO, Hans Riegel pochádzajúci z Bonnu, kde Haribo aj odštartovalo svoju hviezdnu kariéru. Dnes je už takmer všade.
V roku 1920 si založil továreň na cukrovinky a sladkosti a v roku 1922 uviedol na trh "tancujúceho medvedíka". Ten sa neskôr preslávil ako Haribo Goldbären, čiže zlatý medvedík.
Dnes je to jeden z najznamejších a najobľúbenejších produktov Haribo, a sladkostí vôbec.

Tak a poďme k zloženiu. Najprv k tej pozitívnej časti. Faktom zostáva, že táto časť je strašne pro-Haribo orientovaná, takže vyvarujte sa radšej slepej dôvery, pre obchod dnes ľudia urobia čokoľvek. (Na druhej strane to ale znie celkom presvedčivo.)
* * *

Spoločnosť HARIBO dbá pri výrobe svojich cukrovinkových výrobkov na výber čo najkvalitnejšej potravinárskej želatíny z bravčových koží, ktorá je kvalitným zdrojom bielkovín pre stavbu kolagénu. (Len dodám, že je dobrá aj pre rast nechtov, vlasov a na kĺby, väzivá a stav pokožky.)
„Zlaté medvedíky“ – najznámejšie, najzdravšie a najobľúbenejšie z gumových medvedíkov spoločnosti HARIBO sú vyrábané zo želatíny prírodného pôvodu. Nie je tomu inak ani u prídavných látok. Pod číslami E 901 a E 903 sa skrývajú vosky prírodného pôvodu – vosk včelí a vosk karnaubský. „Zlaté medvedíky“ teda obsahujú prídavné látky, ktoré sa bežne vyskytujú v prírode a sú tiež často pridávané do najrôznejších potravín, napr. námraza sliviek je spôsobená voskom, včelí vosk je tiež v stopovom množstve obsiahnutý aj v mede. Karnaubský včelí vosk je pri výrobe „Zlatých medvedíkov“ používaný k ich lešteniu a tieto vosky sú v cukrovinkách prítomné iba v stopovom množstve. Použitie včelieho a karnaubského vosku je v želatínových medvedíkoch HARIBO úplne bezpečné. ( Neskôr môžeme porovnať, čo hovoria zarytí oponenti. Zatiaľ je všetko krásne, zdravé a chutné.)
Kyselina mliečna má konzervačnú schopnosť a práve z tohto dôvodu je používaná pri výrobe cukríkov „Creamy Dreams“. Ďalšími prídavnými látkami sú kyselina jablčná E 296 a kyselina citrónová E 330. Obidve kyseliny sa bežne vyskytujú v potravinách, predovšetkým v ovocí. Kyselina jablčná sa vyskytuje napr. vo víne, v jablčnom mušte.Všetky vymenované prídavné látky obsiahnuté v sladkostiach HARIBO sú absolútne bezpečné...
(Takže teraz je ešte stále všetko úžasné a hlavne BEZPEčNé:)
Okrem toho „Zlaté medvedíky“ neobsahujú tuk ani cholesterol, preto ich možno bez obáv konzumovať aj pri nízkotučnej a nízkocholesterovej diéte. (Farbivá nemusíme spomínať, ževraj sú čisto prírodné, preto ľudia s oslabeným organizmom, pri akejkoľvek chorobe, kľudne sa pchajte haribom od rána do večera:) alebo, nech sa páči, pre osvetlenie, čisto prírodné farby:)
Ovocné a rastlinné extrakty dodávajú cukríkom farbu a chuť (napr. kyselina citrónová, nie však ako konzervačný prípravok, ale len na dodanie chuti v malom množstve). Potrebná farebnosť sa docieli zmiešaním ovocných základov čiernych ríbezlí, pomaranča, citrónu, kiwi a jablka.

* * *


No tak čo hovoríte? Dali ste sa presvedčiť, ďalej nečítate a už nervózne beháte po dome a hľadáte kľúče? Bežíte do najbližšieho hypermarketu kúpiť HARIBO lebo už to nevydržíte?(Potom komercia spolnila scoju úlohu) alebo sa uspokojíte aj s obyčajnými ( a hlavne lacnejšími) JOJO napodobeninami?(Ktoré som mimochodom ešte dovčera mala na stole aby som vám opísala zloženie, no nejaký milý človek, neviem kto, ich neviem ani prečo vyhodil. Takže R.I.P môj žltý priateľ...)

Tu je ešte reakcia oponenta, odpusťte mi moju lenivosť, ale z češtiny to prekladať nebudem:) My Slováci sme bilinguálny národ, tak prečo to trochu nevyužiť v praxi?
Na dôvažok ešte pridám to, že oponent sa možno naozaj chytal každej slamky a nie je mi jasné či neprotestuje len z princípu. Buď je informovaný veľmi dobre, alebo veľmi skreslene. Posúďte sami:)


* * *
Pojídání chuchvalců z vosku, oleje a kyselin vyvolává za normálních okolností úporné zvracení a může vést až k nenapravitelnému poškození trávicího traktu.
Ovšem když z neškodného množství jinak potenciálně nebezpečných látek uděláte poživatinu, po níž šílejí zejména děti, máte vyhráno...

...To je i případ známých gumových medvídků, které byly dříve socialisticky nesehnatelným zbožím.

Co všechno ukáže chemický rozbor:

Kyselina fumarová - používá se například při výrobě nátěrů, barviv, tiskařských barev, syntetických laků a pryskyřic.
Nutno dodat, že se tato látka zhusta přidává do mnoha potravinářských výrobků, najdete ji kupříkladu skoro ve všem, co má podle obrázku na obalu nějakou ovocnou příchuť.
A zcela jistě ve všech výrobcích, které ve svých informacích o složení uvádějí kód E297.
(dvadeveťsedem Haribo neuvádza, takže buď tam nie je, alebo nie jevhodné jeho prítomnosť zverejňovať. Trošku som pátrala a zistila som, že kyselina fumarová je regulátor kyslosti, konzervačná látkaa antioxidant. Nie je zdravotne závadná a je bez známych vedľajších účinkov. Je používaná v súlade so smernicami EU )

Sorbitol - umělé sladidlo a současněsilné projímadlo, které se kromě jiného používá také ve výbušných směsích v zábavné pyrotechnice a vmotorech raketových modelů. Kvůli projímacím účinkům je lepší to s jeho konzumací příliš nepřehánět. (Lebo vybuchneme?:D)
- Moje poznatky sú, že Sorbit tvorí vysoký podiel napr. v hruškách, slivkách, jablkách, marhuliach, broskyniach, hrozienkach a sušenom ovocí. Sorbitol je cukrový alkohol z glukózy. Kedysi sa získaval z jarabiny, dnes je priemyselne vyrábaný z kukurice a hrozna – hroznový cukor(glukóza). Sorbitol sa používa hlavne ako náhrada cukru napr. pre diabetikov. Účinok sorbitolu je hygroskopický – schopnosť prijímať vlhkosť. Sorbitol spolu s rastlinným glycerínom sú výborné stabilizátory pre krémy - zabraňujú vysušovaniu a sú aj príjemné na pleť. (E420)

Minerální oleje - představují vlastně čistší formu toho, co na benzínce lijete do nádrže svého auta. Používají se však nejen v potravinářství. Když mají tažná zvířata zácpu a s očima v sloup neklidně postávají na místě, přinutí je starostlivý vozka vypít pár litrů minerálního oleje (a pak se raději běží honem schovat). (Tak na toto netuším, ako prišli:D Nevyjadrujem sa.)

Želatina - tak tuhle přísadu určitě znáte, přinejmenším podle názvu.
Možná ale netušíte, z čeho se vlastně vyrábí. Nápověda zní: želatina se dnes vyrábí z kostí, šlach, chrupavek a kůže uhynulých zvířat. Ano, je to tak.
-Tak, je logické že živým zvieratám asi tie kože a kosti neodoberú. To znamená, že zvieratko zomrie niekde na bytúnku, pekne sa rozdelí, mäsko spapáte doma na nedeľný obed a z chrupaviek si poobede dáte gumevé medvedíky. A ešte vám to aj zlepší rast nechtov:) Tak hej, nehumánne, ale potom by ste mali ten nedeľný obed úplne vynechať. (Aj s gumennými nedvedíkmi samozrejme) O želatine hľadajte viac v pozitívnej časti. :)

Vosk karnauba - získává se ze stejnojmenné palmy a používá se do barviv, parketářských past a výbušnin. Samotný vosk karnauba je také vysoce ceněn jako výborné leštidlo automobilových karosérií. Pokud není arnaubský vosk uveden přímo v informacích o složení výrobku, neznamená to ještě, že není v dané potravině vůbec přítomen.
Pátrejte po označení E903.
(Zase som pátrala. E903 Karnaubský vosk sa využíva naozaj ako leštidlo, lubrikant či nosič. Má rastlinný pôvod, ako sme sa dočítali, pochádza z palmy a v tele sa nevstrebáva ako väčšina leštiacich látok a je neškodný.Viacero látok, ktoré sa používajú v potravinárstve, je použivaných aj v iných odvetviach.)

Viacero látok, z ktorých by sme mohli mať dlhotrvajúcu hnačku, alebo vybuchnúť nespomínajú.

Takže upozornenie: Neverte všetkému, čo si prečítate na internete. Neverím ani ja, preto hľadám zlatú strednú cestu. Gumových medvedíkov sa však sa žiadnu cenu nemienim vzdať. (Možno iba keby mi naozaj hrozil ten výbuch. Ale to pokladám stále za nereálne.:)
Najprv som chela byť nestranná a nechať všetko na vás, no nedalo mi to. Ale ak nemáte záujem o moje skromné pripomienky, jednoducho ich nečítajte:)

Tak budete aj naďalej hojne konzumovať malé gumové postavičky, so zadosťučinením im odhrýzať hlavy a vyberať si obľúbenú farbu, alebo už také "svinstvo" nikdy nevložíte do úst?

Nemyslím, že moje malé pozorovanie vás dovedie k závratným záverom, ale snáď ste sa dozvedeli aspoň niečo nové a zhodnotíte váš doterajší život v tme, bez poznatkov u gummy bears:)

Tak...dozharibovania:)

Ešte posledný odkaz: Vedeli ste že medvedíci majú aj vlastný sviatok? Je ním 15. JúL, ktorý HARIBO vyhlásili za "Ďeň gumových medvedíkov".




Dominika Machajdíková

Dominika Machajdíková

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som obyčajnou (no možno nie tak celkom, v to dúfa moje skromné ja) študentkou strednej školy. Jeden z mnohých dospievajúcich snívajúcich ľudíktorí ešte majú ambície niečo dokázať a ktorý sa túži vyjadriť aspoň trochu verejne. Tak prajem príjemné čítanie. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu