reklama

NHL - prvá tretina sezóny Slovákom príliš nevyšla

V týchto dňoch sa končí prvá tretina základnej časti kanadsko-americkej NHL. Mnohým slovenským hokejistom však nevyšla podľa očakávania. Najproduktívnejší Slováci Hossa a Gáborík sa v rámci bodovania NHL pohybujú až okolo 50-teho miesta...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

V tejto sezóne je na súpiskách tímov 22 Slovákov - 2 brankári, 7 obrancov a 13 útočníkov. Slováci v NHL by teda mohli vytvoriť jeden tím. Rozhodol som sa svoj článok usporiadať podľa postov, na ktorých hráči hrajú

Brankári


Peter Budaj je podľa štatistík brankárskou jednotkou Avalanche. Zo 17 odchytaných zápasov vyhral 9, kým jeho kolega Jose Theodore vyhral Coloradu len 5 z 12 odchytaných zápasov. V štatistikách priemeru inkasovaného gólu na zápas (2.95) alebo percentuálnej úspešnosti zákrokov (88.73) sa však Peter medzi gólmanmi NHL radí až do druhej polovice.

Jaroslav Halák je v tejto sezóne tretím brankárom Montrealu. Prednedávnom bol pri zranení Christobala Hueta povolaný z farmy v AHL, aby kryl chrbát mladému Careymu Priceovi. Kým v AHL patrí Halák k najlepším brankárom, v NHL zatiaľ v tejto sezóne príležitosť chytať nedostal.

Obrancovia

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


K elitným obrancom NHL patrí už niekoľko sezón aj kapitán Bostonu Zdeno Chára. Patrí k najvyťažovanejším a najtrestanejším hráčom celej ligy, avšak v tomto období sa mu začalo dariť aj bodovo. V posledných 6 zápasoch získal 6 bodov a so 17timi bodmi mu v bodovaní obrancov NHL patrí desiata priečka.

V tesnom závese za ním je so 16timi bodmi kráľ Ľubo Višňovský. Popri skúsenom Robovi Blakeovi dostáva síce v LA dostatok priestoru, ale herne sa trápi. Zatiaľ v tomto ročníku strelil iba jeden gól a po pomerne slušnom úvode sezóny zaznamenal v posledných 10 zápasoch iba 3 asistencie.

Ottawa je jedným z najlepších tímov v NHL, a konkurencia v obrane je pomerne silná. Mladý Andrej Meszároš zvláda svoju tretiu sezónu v NHL dobre, dostáva od trénera Ottawy veľkú dôveru, a pokračuje v dobrých výkonoch z minulej sezóny.

Braňo Mezei patrí k stabilným obrancom Floridy, je však defenzívnym obrancom a jeho miesto je v tretej obrane Panterov. Vo Washingtone si určite viac sľubovali od Milana Jurčinu. Kým v minulej sezóne po výmene z Bostonu doslova žiaril, v tejto sezóne v drese Caps zaznamenal len 2 body. Jurčina aj Mezei boli v sezóne niekoľkokrát vynechaní zo zostavy.

V obrane máme aj dvoch nováčikov v NHL. Kým Ivan Baranka hráva celú sezónu na farme v Hartforde a do NHL bol povolaný iba na jeden zápas, 21 ročný Andrej Sekera patrí v Buffale už k stabilným obrancom. Sekerovi otvorili dvere do NHL zranenia hviezd Špačeka či Numminena, Andrej poletoval medzi farmou v Rochesteri a NHL. Dnes už však hráva okolo 20 minút za zápas.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Útočníci



Útočníkom sa v tejto sezóne zatiaľ príliš nedarí, naši najlepší Gáborík a Hossa strácajú na najlepších v NHL, Lecavaliera a Crosbyho, okolo 20 bodov

Najlepší hokejista Slovenska Marián Hossa v minulej sezóne zaznamenal 100 bodov a obsadil šiestu priečku v kanadskom bodovaní NHL. V tejto sezóne mu zatiaľ patrí 48. priečka. V úvode sezóny ho trápilo zranenie slabín, kvôli ktorému vynechal 3 zápasy. Nedarilo sa mu ani bodovo, keď v prvých 12tich zápasoch sezóny zaznamenal iba 6 bodov. Pred mesiacom sa karta obrátila, a v ďalšom tucte zápasov už zaznamenal 18 bodov. Keď bude pokračovať týmto tempom, môže sa opať vrátiť na popredné priečky bodovania NHL a vypracovať si lepšiu východiskovú pozíciu pri rokovaniach o novej zmluve.

O zraneniach by mohli svoje rozprávať aj divosi z Minnesoty Marián Gáborík a Pavol Demitra. Keď trenčania hrajú, Wild vyhrávajú, v opačnom prípade má tím problém vyhrať. Gáborík zaznamenal v 22 zápasoch rovnaký počet bodov, čo ho radí na 54. priečku v NHL, kvôli zraneniu slabín vynechal 5 zápasov. Pavol Demitra vynechal kvôli zraneniu slabín väčšinu sezóny. Doteraz odohral iba 14 zápasov, dal v nich 5 gólov a pri 7 asistoval. Tretím Slovákom v Minnesote je Branko Radivojevič. Doteraz zaznamenal 8 bodov, čo je oveľa horší výkon, ako si tréner predstavoval. V jednom zápase nechal preto Branka sedieť na tribúne. V tom ďalšom sa mu piešťanský rodák odvďačil víťaznným gólom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Miro Šatan sa v doterajšom priebehu sezóny príliš nevyznamenal. Jeho 16 bodov predznamenáva bodový zisk na konci sezóny okolo 50 bodov, čo by bolo pre skúseného útočníka určite sklamaním.

V slabučkom LA (predposledné miesto v NHL) hrávajú okrem Višňovského aj útočníci Mišo Handzuš a Laco Nagy. Obaja napriek tomu, že skúsenosťami aj platmi by mali patriť medzi hviezdy, dostávajú od trénera minimum príležitostí. Handzuš hráva v priemere 16 minút za zápas, a nazbieral len 5 bodov, Nagyho priemerný ice time je 13 minút za zápas, a bodový zisk 14 bodov. Nazdávam sa, že obom by prospelo viač casu na ľade, a Nagyovi aj pridelenie viac ofenzívnych úloh od trénera Marca Crawforda. Ten nechal Laca sedieť kvôli zlej forme už v troch zápasoch na tribúne.

Na slnečnej Floride dosahujú priemerné výsledky Richard Zedník a Jozef Stumpel. Stumpel, ktorý je najstarším a najskúsenejším Slovákom v NHL, zaznamenal v 28 zápasoch 14 bodov, Zedník má na svojom konte rovnaký počet bodov, avšak vynechal 4 zápasy pre chrípku a zranenie ramena.

Marekovi Svatošovi sa napriek silnej konkurencii v útoku lavín strelecky darí. Je s 9-timi gólmi tretím najlepšie strieľajúcim Slovákom i hráčom svoho tímu. A to hrá v spoločnosti takých hviezd ako Joe Sakic, Ryan Smith, Paul Stastny, Milan Hejduk, či Andrew Brunette.

Marcel Hossa sa v tradične dobrom útoku Rangers zatiaľ príliš nepresadil. 24 zápasoch nazbieral iba 5 asistencii, gól nedal, a vynechal 4 zápasy (forma a zranenie slabín)

Tomáš Kopecký v Detroite a Štefan Ružička vo Philadelphii zatiaľ len zbierajú skúsenosti. Zatiaľ čo Kopecký, pokiaľ je zdravý, stabilne hráva v štvrtej formácii Red Wings, Ružička sa do NHL pozrel iba na sedem zápasov, a väčsinou hráva za Phantoms na farme v AHL.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Záver


Kým medzi obrancami vynikajú Chára, Višňovský a Meszároš, ktorí sa v tejto sezńe smelo môžu porovnávať s konkurenciou v NHL, medzi útočníkmi sú síce v popredí Mariánovia Hossa a Gáborík, avšak s elitou v NHL výrazne strácajú krok.

Zostáva len dúfať, že druhá tretina NHL bude v porovnaní s tou prvou omnoho úspešnejšia.

Marek Machata

Marek Machata

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vzdelanim psycholog a pravnik. Naplnou prace psycholog, doktorand, lektor, skolitel a tajomnik zdruzenia. Zalozenim lenivy workoholik so sklonom k miernemu optimizmu. Krestan, milovnik dobreho zvuku, hudby, divadla a sportu. Fanusik Slovana :) Zoznam autorových rubrík:  ŠportSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu