reklama

Veľká noc s vnútorným pokojom

Je zbytočné náhliť sa s varením, s nákupmi, s veľkonočnými výzdobami. Potom sa môže ľahko stať, že nám čaro týchto sviakov vyprchá ako voda po daždi. Jediné, čo treba robiť je konečne si oddýchnuť, načerpávať pozotívnu jarnú náladu a variť s radosťou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Mnohé rodiny neoslavujú Veľkonočné sviatky, jednoducho sú doma, alebo cestujú po rodinách, či dovolenkujú v zahraničí. Pre mňa sú Veľkonočné sviatky zvykom, ktorý oslavujeme už od nepamäti. V obchodoch sa to presne ako na Vianoce už začiatkom roka hemží zajacmi, kuriatkami, vajíčkami a rôznymi inými pripomienkami toho, že tieto sviatky sú za rohom. Preplnené nákupné centrá a hypermrkety zasa praskajú vo švíkoch. Ľudia nakupujú údené na veľkonočnú babu, sladkosti pre šibačov. Takmer každý myslí na sviatky a aj ten, čo si myslí, že sa ho to netýka, či chce, alebo nie, istým spôsobom si toho aspoň okrajovo všíma. Čo je teda na Veľkej noci také výnimočné? Ide tu naozaj len o pečenie a vyváranie dobrôt a o stretávaní sa s rodinou? Nie. Veľká noc je hlavne prepojenie s cirkvou a odkaz lásky. Pre mňa, ako pre kresťana (nie priveľmi ukážkového) je príprava na Veľkonočné sviatky a samotné svitaky afrodiziakum na dušu. Okrem toho, že sa príroda zobúdza zo zimného spánku, stromy rašia lístie a kvety, vo vzduchu sa nesie omamná vôňa jarného okvetia, tak v cirkevnom svete je to najdôležitejšie obdobie liturgického roka. Podobenstvo o smtri a zmŕtvychvstaní Ježiša Krista v nás má zanechať obrovský hlboký odkaz lásky. Odkaz toho, že milovať svojich blízkych, nie len rodinu, ale každého človeka a že vedieť odpúšťať je veľmi dôležité. Podobenstvo nám ukazuje, že zamyslieť sa nad svojim životom nie je na škodu a že vždy môžme malým krôčikom robiť veci lepšie. A aj napriek tomu, že prirodzene chceme, aby sa naša rodina, i návšteva u nás cítila počas sviatkov dobre a celé dni sa snažíme vyvárať, nie je to to najpodstatnejšie, aj keď je to veľmi dôležité. V tomto období by nemal byť nik mrzutý. Počasie je o niečo teplejšie, rodina sa stretáva, pohostinstvo je hlavným pilierom spokojnosti. Aj to všetko prispieva k tomu, aby sme sa cítili plní energie a šťastia. Aby sme si toto obdobie naozaj užili. Uvedomením si toho, že v tomto uponáhľanom svete sa zrazu aspoň na chvíľu zastavíme a zistíme, že máme blízko seba ľudí, ktorých milujeme (to nie je samozrejmé) a že sme obklopení láskou (tým najcennejším) je na nezaplatenie. Poľavme v zhone, a viac si užívajme tento krásny jarný čas. Zabudnime na nepodstatnosti, ktorými sa denne sužujeme, vykašlime sa na rýchly spôsob života. Náhlením nám totiž často unikajú skutočne hodnotné veci. Neberme Veľkú noc len ako svitky pôstu a obžerstva, a ako sviatky prečačkané figúrkami kuriatok a všeličoho možného, ale ako krok k lepšiemu harmonickejšiemu životu.

Zuzana Magová

Zuzana Magová

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Som kto som. Moja jedinečnosť však spočíva v nachádzaní seba samej v každom možnom časovom priesmyku. Snažím sa byť hlavne ľudská. K svojmu životu teda potrebujem veľmi málo, aby bol plnohodnotný- úsmev, lásku, človečinu a dobrú knihu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu