reklama

Aj zvieratá si zaslúžia ľudskosť

Internet je preplnený videami o násilnostiach páchaných na zvieratách. V správach sa o tom dozvedáme permanentne. Mnohí z nás sú pohoršení, ale mávneme nad touto vecou rukou a povieme si, že sa nás to netýka. Ale to nie je len vecou zvierat. Je to vec ľudského správania sa voči sebe navzájom, je to vecou verejnosti, ktorá upadá do zabudnutia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Internet je preplnený videami o násilnostiam páchaných na zvieratách. V správach sa o tom dozvedáme pernamentne. Mnohí z nás sú pohoršení, ale mávneme nad touto vecou rukou a povieme si, že sa nás to netýka. Ale to nie je len vecou zvierat. Je to vec ľudského správania sa voči sebe navzájom, je to vecou verejnosti, ktorá upadá do zabudnutia. Verejnosť. To slovo vo mne evokuje všeličo. Málokedy však ľudské osoby zaujímajúce sa o problémy iných.

Ľudia ubližujúci nevinným stvoreniam nemôžu byť v poriadku. Nejdem dávať všetkých dohromady. Avšak z môjho pohľadu sú títo ľudia nevysporiadaní sami so sebou, sú agresívni a svoju agresiu prejavujú na nevinných zvieratách a ľuďoch, ktorí sa nevedia brániť. Globálne sa pozrime na svet. Veľké spoločnosti na kozmetiku, ktoré svoje prípravky testujú na zvieratách. Drahé kožuchy z tulenej kože či kože iných zvierat dnes bežne idú nadračku a kupujú si ich bohatí obyatelia tejto planéty. Za ich skvostom však stojí veľké utrpenie a bolesť nevinných bytostí. A nik za to nie je odsúdený ba práve naopak. Darí sa im. Otázka len znie: ak by sme sa ocitli na opačnej strane, a boli zvieratami, čo by sme povedali ľuďom, ktorí nám ublyžujú, lebo sú kráľmi tvostva a my sa nedokážeme brániť, ba ani len ozvať a kričať, nech skončia? My ľudia si ublyžujeme denne. Je to prirodzený proces našej existencie v ktorej je každý z nás iný. Ale čo je to za človeka, ktorý sa k svojmu zvieraťu správa ako k veci? Mojím cieľom nie je súdiť, aj keď by si to niektorí z nás zaslúžili. Mojím cieľom je zamyslieť sa nad tým ako sa správame. Predstaviť si, aké by to bolo nemôcť sa brániť a musieť sa podriadiť silnejším. Keď to vidím na sociálnych sieťach, na internete vo všeobecnosti, som zdesená, pohoršená a smutná z dnešného sveta. Na svete je len málo organizácii pre ochranu zvierat. Ale ich práca je malým zrnkom piesku k uvedomeniu, čo všetko máme, keď máme zvieratá. O psoch sa hovorí ako o najlepších priateľoch ľudí. A oni si dokážu zapamätať, keď sa k nim niekto surovo správa, presne ako ľudia. Dokážu pomáhať chorým. Sú perfektnými radcami na cestách a pomáhajú policajtom. Dokážu sa naučiť veľa vecí a keď sa k nim milo správame, dokážu nám to sto násobne vrátiť. Tulene žijúci v studených prímorských krajinách sú doslovne ozdobou našej Zeme. Ročné kynoženie sa ráta do niekoľko tisícov. Dokumet o tom, ako z nich zaživa strhávajú kožu by som nepriala vidieť nikomu. Ich ohromný krik do diaľky a bolesť, ktorú vďaka ľuďom zažívajú ma privádzala k zúfalstvu. Nechajme zvieratá voľne žiť tam, kde im je najlepšie. Ak budeme aj naďalej mávať rukami a hovoriť si, že je nám to jedno,o chvíľu prídeme o poklad, ktorý je odnepamäti všade vôkol nás v lesoch, v moriach, na popbrežiach, v horách. Prídeme o to, čo nám dáva príčinu smiať s ana svet a tešiť sa na každý nový deň. Prídeme o nežnosť v podobe zvierat, ktoré v sebe majú obrovskú lásku a hravosť, ktoré sú príkladom toho, žemilovať druhých ešte stále stojí za to. Aj zvieratká si zaslúžia plnohodnotný život. Deň 4. október je výhlásený ako svetový deň na ochranu zvierat. Nevšímajme si to len v jeden deň, ale každý deň bojujme za právo tých, ktorí dakážu milovať často viac, ako samotní ľudia.

Zuzana Magová

Zuzana Magová

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Som kto som. Moja jedinečnosť však spočíva v nachádzaní seba samej v každom možnom časovom priesmyku. Snažím sa byť hlavne ľudská. K svojmu životu teda potrebujem veľmi málo, aby bol plnohodnotný- úsmev, lásku, človečinu a dobrú knihu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu