reklama

Spievajúci vrabček

... veľké oči, vystrašený pohľad... neradostné detstvo, ťažký život... chuť bojovať a túžba spievať. Edit Piaf.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Jej meno som poznala už roky. Poznala som jej hlas, aj jej piesne mi neboli úplne neznáme. Ale netušila som nič o jej živote. A netušila som, koľko môže prežiť jeden jediný človek.

Až kým som si nepozrela film o tejto slávnej francúzskej speváčke. Po doznení posledných tónov som mala trochu zmiešané pocity... Na jednej strane zážitky a dojmy, na druhej otázniky. Film bol dobrý, zaujímavo spracovaný. Prelínali sa obrazy z detstva, dospievania a dospelosti, čím som ale stratila prehľad o časovej následnosti jednotlivých udalostí a o ľuďoch vystupujúcich v jej živote. Ale to bol možno aj zámer autorov. Film ale rozhodne zanechal v ľuďoch silné dojmy. Prejavilo sa to i tým, že po skončení zostali všetci ticho sedieť. Akoby čakali, že bude ešte niečo nasledovať. Až po hodnej chvíli sa ľudia začali pomaly dvíhať a snáď prvýkrát sa mi stalo, že som nevychádzala zo sály posledná... :-)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Život Edit Piaf nebol ľahký, a ani pekný, či závideniahodný. Vyrastala na ulici, v nevestinci, v cirkuse. Od rodičov veľa lásky nedostala. A od tých, ktorí ju mali radi, bola odtrhnutá. Začala spievať na ulici, aby si zarobila, pokračovala v kabaretoch, až napokon skončila na svetoznámych pódiách. Ujali sa jej odborníci, ktorí z nej spravili ozajstnú speváčku; ale nespravili z nej dámu. V jej živote zohral nemalú úlohu alkohol, drogy, milenci. A stálym sprievodcom jej bolo aj utrpenie a bolesť. Preto nečudo, že z vystrašeného vrabčiaka (odtiaľ jej umelecké meno Piaf - v hovorovej francúzštine vrabec) sa neskôr stala náladová a prchká žena.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No ľudia ju nemilovali pre jej život, či krásu, ale milovali ju pre jej hlas. Jej spev naháňal zimomriavky, ohuroval i dojímal. Stala sa slávnou nielen vo Francúzsku, nielen v Európe. Žila pre spev a žila zo spevu.

Počas sledovania filmu sa mi v mysli vynárali mnohé otázky. Prečo musela mať také strašné detstvo? Prečo podľahla alkoholu a drogám? Kto za to mohol? Rodičia? Okolie? Spoločnosť? Stala sa síce slávnou, ale jej ťažký život - bola to daň za slávu? A nebola tá daň príliš vysoká? Ak je toto bežná daň za slávu, nechcem si nikdy ani len pomyslieť, že by som chcela byť slávnou...

Edit Piaf možno obdivovať, milovať, možno ju ľutovať, alebo odsudzovať. To sa už musí rozhodnúť každý sám.

Jana Májeková

Jana Májeková

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Hľadajúca, túžiaca, žijúca... Zoznam autorových rubrík:  FilmDivadloKnihyCestujeme po SlovenskuSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu