reklama

Odrodené, ďalej rob, čo chceš, dovolenka končí!

Po šesťročnom pracovnom pomere som odišla na vytúženú materskú dovolenku. Narodil sa prvorodený syn, po roku druhý syn, potom pribudlo dievčatko. Všetko nepretržite počas 7 rokov. Teraz nastal Deň D - koniec rodičovskej dovolenky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (140)

Bývalý zamestnávateľ o skrátenej pracovnej dobe nechcel ani počuť - prevádzkové dôvody. Navrhol mi dohodu o rozviazaní pracovného pomeru. Myslela som si, pôjdem na úrad práce, dostanem nejakú podporu a budem ešte doma pri deťoch. Nebudeme stresovať s rannými rituálmi - škôlka - škola - práca - družina - žobranie OČR pri chorobách. No zaspala som dobu - na podporu nemám nárok. Zašla som do sociálnej poisťovne - čo mám robiť. Môžem si vraj žiadať nejaké príspevky a rátať životné minimum. Ale ja mám pracujúceho manžela, takže tam som ani nešla. Štát cez úrad práce za mňa zaplatí zdravotné poistenie. Ak nechcem mať dieru v dôchodkovom poistení, nesmiem dávať dieťa do škôlky. Takže pekne s malým dieťaťom si hľadať prácu, chodiť na výberové konania a po úradoch. Alebo si môžem platiť poistné sama. Všetky dobrovoľné poistenia cca 3000,- mesačne - samozrejme, všade mi oznámia, že nemusím si to platiť. Veď nemusím, ale keď ochoriem atď - nemám nárok na žiadne dávky. To už zabudnú povedať. Takže milý môj štát - poraď, čo mám robiť? Aby bol aj vlk sýty, aj baran celý? 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je to jednoduché nahnať matky do práce, hoci je málo takých zamestnávateľov, ktorí majú porozumenie aj pre rodinu. Sú matky, ktoré by možno radšej ostali s deťmi doma, v pohode ich ráno vyprevádzali do školy a poobede ich vyberali zo školy, ale majú smolu. Nie som typ, ktorý zavesí kľúčik od domu malému na krk. Jeden je prvák, druhý pôjde do prvej triedy. Môžu - samozrejme, nedostanú ani korunu a ak chcú byť poistené, tak si majú platiť aj odvody. Pekne vymyslené, vôbec som túto problematiku nesledovala, lebo som nemala ani jeden deň "vynechaný" - bola som evidovaná u zamestnávateľa, mala som 3 nepretržité rodičovské dovolenky a zistenie, že na úrade práce nemám nárok na žiadnu podporu mi rozvírilo v žilách krv. Určite nie som sama, šikovné ženy sa nesťažujú a nájdu riešenie, no ja k takým určite nepatrím.

Edita Majerčáková

Edita Majerčáková

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som rada, že mám najväčší poklad - svoju rodinu. Zoznam autorových rubrík:  Materské školySeminárkaSpoločenské dianieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu