reklama

Krásna? smrť

Slovo smrť sa nám väčšinou spája s veľmi negatívnymi pocitmi. Bojíme sa jej, nemáme ju radi. Smrť druhých ľudí nám spôsobuje bolesť. No napriek tomu... sú situácie, kedy smrť môže byť naozaj povzbudením, niečím, čo prináša radosť. A o jednu z takých by som sa chcel podeliť.

Písmo: A- | A+

Mali sme návštevu. Jedni naši známi, teta a tri deti (no deti... vysokoškolák a maturantka). Mal som meniny a tak prišli na takú menšiu oslavu.

Teta pracuje ako zdravotná sestra, tak okrem iného sme sa rozprávali aj o jej práci. Obdivujem ju, je to naozaj náročné robiť tak náročnú prácu s takým srdcom. A pritom za nízky plat...

Hovorila nám rôzne zážitky z posledných dní, a najmä jeden z nich sa ma dotkol

 Mali na oddelení staršieho pána. Už si nepamätám na okolnosti jeho hospitalizácie, iba na to, že zomieral. Z jeho výsledkov to nebolo možno evidentné, ale ľudia okolo to cítili.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keďže bol veriaci, teta sa ho pýtala, či m nemá zavolať kňaza na posledné pomazanie. Sprvoti odmietal, že netreba, veď chodil na prijímanie, no potom predsa len súhlasil. A tak zavolali kňaza.

Čo je však zaujímavé, dedko krátko po prijatí pomazania zomrel. Úplne v pokoji, vyrovnane... Teta vtedy spomenula, že často toto badať pri ľuďoch hlboko veriacich, že neumrú skôr, kým nepríjmu pomazanie. Akoby čakali na to, aby boli čo najlepšie pripravení...

Večer som o tom rozmýšľal, veľmi ma to oslovilo. Veď to musí byť úplne krásne, keď človek opúšťa tento svet posilnený posledným pomazaním a sv. prijímaním. V úplnom pokoji a radosti. Krásne... slovo, ktoré sa mi so smrťou obvykle nespája, no v takýchto a podobných prípadoch to inak vyjadriť nedokážem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dúfam, že aj ja a moji najbližší raz budeme mať takúto milosť krásnej smrti.

Pavol Majher

Pavol Majher

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Študent s trochu netradičným pohľadom na život i na všetko, čo k nám prináša. Zoznam autorových rubrík:  Čo ma oslovuje...ĽudiaMoja škola a jaSúkromnéŠportNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu