Prvá vec ktorá ma napadne v súvislosti s nadbytkom potravín určených na likvidáciu je neefektívnosť v našom systéme a nadmerná produkcia výrobkov, ktorú spoločnosť nepotrebuje. Je zrejmé, že pri nižšej produkcii, by bola vyššia cena- ale aj kvalita. Stačí sa pozrieť okolo seba. Pretučneným Slovákom v drvivej väčšine záleží na množstve stravy. Hlavne veľa, veľa, veľa klobás, špekáčok, slaninky, paštét a sladkostí...ešte zaliať chemicky oranžovým sladkým sirupom a v kresle pred televízorom nadávať na drahotu...
Jedlo má byť pre telo liekom. Odpadom sa kŕmia mrchožrúti. To platí pre bohatých ľudí rovnako ako pre tých chudobnejších. Nekvalitná, prechemizovaná a stará potravina pôsobí ako spúšťač civilizačných chorôb. Nejedzme to! Nechajme supermarkety, aby svoje náklady na odpad zaplatili sami. Nechajme výrobcov, aby vyrábali menej a kvalitnejšie. Počúvajme lekárov a odborníkov na výživu koľko a aké potraviny prospejú nášmu zdraviu. Koľko ľudí je v našej krajine chudobných tak, že im už ani nezáleží na vlastnom zdraví?
Možno je tento náhly poryv solidarity reťazcov spustený aj pobúrením verejnosti z pokusov predávať tovar po záruke, kontrolami a vyššími pokutami.
Obchodníci majú aj iné možnosti ako likvidovať tovar po záruke bez toho, aby ho dávali zjesť svojim zákazníkom. Solidárnosť je vec empatie, ale v prípade rozdávania odpadu o tom veľmi silne pochybujem. Ešte aby to neskončilo tým, že sa na Slovensko bude zvážať „tovar" z celých nadnárodných reťazcov, lebo po Čechách budeme ďalší hlúpy národ, ktorému nezáleží na tom, že čo ušetrí na strave vydá na lieky...
Vedeli ste, že napríklad staré pečivo dokáže v správnej technológii vyprodukovať viac energie ako čierne uhlie? Dá sa ňou svietiť aj vykurovať...