reklama

6 otravných úloh, ktoré by ste pri plánovaní svadby mali splniť čo najskôr

Plánovanie svadby nie je len ochutnávanie koláčov, výber kvetov a skúšanie svadobných šiat. Pri plánovnaí svadby vás bohužiaľ čakajú aj nudné úlohy, ktorým sa však nevyhnete a preto by ste ich mali splniť čo najskôr.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Najotravnejšie úlohy pri plánovaní svadby, ktoré by ste mali splniť čo najskôr
Najotravnejšie úlohy pri plánovaní svadby, ktoré by ste mali splniť čo najskôr (zdroj: https://bit.ly/2Jk8VYe)

1 Právne náležitosti

Jednou z najmenej zaujímavých úloh pri plánovaní svadby je práve tá najdôležitejšia, a to je vybavovanie právnych náležitostí k uzavretiu manželstva. V prípade, že sa beriete v oblasti, kde má aspoň jeden z vás trvalý pobyt, stačí vám navštíviť miestnu matriku a tam podať žiadosť o uzavretie manželstva – k tomu potrebujete len vaše rodné listy a občianske preukazy, ak ste obaja Slováci (ohľadom sobáša s cudzincom vám informácie podajú na matrike, v mieste vášho trvalého pobytu). Na matriku musíte prísť obaja osobne a hneď na mieste podpísať žiadosť. V prípade, že sa beriete v mieste, kde ani jeden z vás nemá trvalý pobyt, budete musieť navštíviť ešte aj matriku v obvode, v ktorom sa koná svadba a priniesť im papiere, ktoré vám vystavili na vašej matrike. Samozrejme, počítajte aj so správnymi poplatkami – informácie o aktuálnych cenách vám dajú priamo na matrike, alebo ich možno nájdete na ich internetovej stránke. Ak plánujete svadbu v zahraničí, o procese sa skúste informovať na ambasáde príslušnej krajiny, alebo si najmite zahraničnú svadobnú agentúru, ktorá vám so všetkým pomôže.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2 Zoznam hostí

Pre niekoho jedna z najjednoduchších úloh, ktoré sa dajú zvládnuť za hodinu, pre iného veľký problém, s ktorým treba bojovať niekoľko dní, či týždňov. Zostavovanie zoznamu hostí je jednou z prvých vecí, ktoré by ste mali urobiť, aby ste získali prehľad o tom, koľko ľudí budete pozývať a na základe toho si nechali spraviť cenové ponuky na jednotlivých miestach, ktoré sa svadbu zvažujete. Často to však nie je práve jednoduchá úloha, najmä ak vám do toho zasahujú rodiny, máte známych, ktorí sa nevedia navzájom vystáť, ľudí, ktorých chcete pozvať je viac ako si môžete dovoliť a podobne. Začnite tým, že si zostavíte zoznam ľudí, ktorých budete určite pozývať – ako rodinní príslušníci a blízki priatelia a potom si zostavte druhý zoznam s menami tých, ktorých by ste chceli pozvať alebo si myslíte, že by ste mali pozvať a postupne z neho pridávajte ľudí do prvého zoznamu, kým nebudete úplne spokojní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3 Prieskum dodávateľov

Stráviť hodiny prehľadávaním internetu a pátraním po dodávateľoch na svadbu nie je práve najpríjemnejšie strávený čas, ale urobiť to musíte, ak si chcete naozaj správne vybrať. Preto sa radšej do toho pustite čo najskôr, pripravte si prehľadnú tabuľku s kontaktami na všetkých dodávateľov a potom ich postupne oslovte s vašimi požiadavkami. S tými, ktorí vás najviac zaujmú si dohodnite stretnutie.

4 Zoznam záberov pre fotografa

Zoznam záberov pre fotografa je veľmi dôležitý, aby fotenie prebiehalo čo najrýchlejšie a najviac organizovane ako sa dá a aby sa nezabudlo na žiadne dôležité zábery, ktoré by vám potom chýbali. Vytvárať ho však nie je práve najzábavnejšia úloha a preto by ste sa jej mali zbaviť čo najskôr. Zoznam bude určite dlhý, preto ho zrejme nespravíte na jeden krát, pokúste sa však odbiť si túto povinnosť medzi prvými, lebo na konci plánovania, keď sa svadba bude blížiť by vás táto nemilá povinnosť zbytočne stresovala. Na inšpiráciu si pozrite nejaké svadobné albumy na internete, ale hlavne sa zamyslite, aké fotky chcete mať v svojom albume vy a myslite tiež na to, kto na nich má byť. Váš zoznam potom môže vyzerať napríklad takto:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prípravy: nevesta a družičky, nevesta líčenie, svadobné šaty na vešiaku, svadobná kytica a topánky, ženích zaväzovanie kravaty, ženích si pripíja s kamarátmi, ...

Obrad: ženích s mamou kráča k oltáru, nevesta s otcom kráča k oltáru, nevesta zozadu, výmena prsteňov, bozk, ...

Fotenie po obrade: manželia a ich rodičia, nevesta s rodičmi, ženích s rodičmi, manželia a svedkovia, nevesta a družičky, hromadná fotka so všetkými hosťami, ...

5 Ubytovanie pre hostí

V prípade, že vám na svadbu treba zabezpečiť aj ubytovanie pre hostí, snažte sa to vybaviť čo najskôr. Samozrejme, k tomu potrebujete vedieť počet hostí – preto je dobré, aby ste ľudí, ktorých chcete pozvať oslovili hneď ako dokončíte zoznam hostí (pozvánky im môžete poslať aj neskôr, ale orientačnú účasť si zistite hneď ako to bude možné).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

6 Doprava

Doprava sa rieši takmer pri každej svadbe, či už je to presun medzi obradom a hostinou alebo zabezpečenie odvozu hostí počas večera. Ak potrebujete rezervovať autobus na prepravu hostí medzi obradom a hostinou alebo taxíky, ktoré budú ľudí rozvážať v noci domov, zarezervujte si ich čo najskôr, aby vás táto nepríjemná povinnosť nemátala tesne pred svadbou. V prípade, že väčšina hostí príde autom, môžete zorganizovať presun tak, že každý kto má voľné miesto v aute odvezie niekoho, kto auto nebude mať. V tom prípade začnite čo najskôr zisťovať, kto sa ako dopraví a koľkých ľudí bude mať v aute. Potom si pripravte zoznam, kto má koho viesť a kedy ich má vyzdvihnúť a informujte o tom hostí, ktorí nemajú odvoz ako aj hostí, ktorí majú niekoho viesť, aby v deň svadby nenastal zmätok.

 Dúfam, že vám tieto rady pomôžu a prajem príjemné plánovanie svadby. :)

Zuzana Malinikova

Zuzana Malinikova

Bloger 
  • Počet článkov:  187
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Svadba by mala byť dokonalým dňom pre všetkých zúčastnených. Aby som mohla čo najviac párom splniť sen o krásnej svadbe, založila som svadobnú agentúru Svadby podľa Ely, z ktorej sa neskôr stal svadobný salón. Ak vás zaujme nejaká informácia v článku alebo budete mať akúkoľvek otázku ohľadom svadby, či svadobných šiat, neváhajte ma kontaktovať na emailovej adrese: zuzana@svadbypodlaely.sk. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu