reklama

Najbežnejšie komplikácie, ktoré nastávajú pri plánovaní svadby a ako ich prekonať

Každý pár sa pri plánovaní svadby stretáva s nejakými komplikáciami, ktoré môžu byť veľmi stresujúce, ak na ne nie ste pripravení a neviete ako ich riešiť. Aby nezaskočili aj vás, pozrite sa ktoré sú tie najbežnejšie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Najbežnejšie komplikácie, ktoré nastávajú pri plánovaní svadby a ako ich prekonať
Najbežnejšie komplikácie, ktoré nastávajú pri plánovaní svadby a ako ich prekonať (zdroj: https://goo.gl/o4R2cR)

Komplikácia: S partnerom sa neviete zhodnúť

Keď plánujete takú veľkú a významnú udalosť akou je svadba, musíte robiť veľa dôležitých aj menej dôležitých rozhodnutí a nie vždy sa vám podarí s partnerom hneď na začiatku zhodnúť. V prípade, že sa neviete zhodnúť v naozaj dôležitých veciach, môže to spôsobiť veľa stresu a viesť k zbytočným hádkam.

Riešenie: Buďte pripravení robiť kompromisy. Svadba je o vás oboch a preto by ste obaja mali byť spokojní s rozhodnutiami, ktoré ohľadom nej urobíte, či už sa to týka zoznamu hostí, miesta, občerstvenia alebo výzdoby. Nepresadzujte za každú cenu svoju voľbu, ale snažte sa na veci pozrieť z pohľadu vášho partnera a naopak, snažte sa mu v pokoji vysvetliť svoj postoj. Doprajte si čas, aby ste sa zamysleli nad návrhmi toho druhého a potom sa spoločne pokúste nájsť (s chladnou hlavou!!) riešnie, ktoré vám bude vyhovovať obom. Ak sa neviete zhodnúť na mieste a každý trvá na tom svojom, skúste pohľadať nejakú tretiu možnosť, ktorá sa vám obom bude páčiť. Poprípade sa dohodnite, že túto vec rozhodnete podľa vás a za to môže váš partner rozhodnúť v inej veci, v ktorej ste sa nezhodli. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Komplikácia: Rodina na vás tlačí

Rodina sa vie do plánovania svadby angažovať niekedy do takej miery, že už to prestáva byť nápomocné, ale začína vám to byť na príťaž, či vás to dokonca stresuje do takej miery, že sa už z plánovania svadby neviete tešiť. Každý má zrazu názor na to, ako by vaša svadba mala vyzerať – čo by ste mali podávať na prípitok, koho by ste mali pozvať, aké svadobné šaty by ste si mali obliecť, a samozrejme vedia vám povedať aj prečo sú kvety, ktoré chcete zlou voľbou a prečo sa vaša obľubená farba na svadbu nehodí... skrátka všetci okolo sú zrazu veľkí odborníci.

Riešenie: Ak nechcete, aby sa rodina zapájala do plánovania svadby, tak s nimi nezdieľajte vaše rozhodnutia a pokroky v plánovaní. Jednoducho sa o tom nerozprávajte, ak je to možnosť. Ak to nie je možnosť, tak len povedze, že ste sa ešte nerozhodli, prípadne, že sa majú nechať prekvapiť. Ak vám napriek tomu chcú dávať rady, tak len prikyvujte, poďakujte sa a povedzte, že to zvážite. Niektoré z tých rád môžu byť aj užitočné, takže pre istotu počúvajte aspoň na pol ucha, ak aj o rady nestojíte. :)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak na vás skutočne tlačia, aby ste niektoré veci urobili podľa nich (zvyčajne je najväčší problém so zoznamom hostí), tak ich slušne požiadajte, aby vás nechali usporiadať si svadbu podľa svojich predstáv, prípadne povedze, že urobíte všetko preto, aby ste im vyhoveli a aby bolo čo najviac ľudí spokojných, ale nechcete robiť nič čo by vám pokazilo radosť z tohto dňa. Ak im naozaj záeží na tom, aby ste si svadbu užili a trpezlivo a slušne im vysvetlíte svoje postoje, určite to pochopia.

Komplikácia: Všetko stojí omnoho viac ako ste čakali

Jedným z najväčších a asi aj najnepríjemnejších prekvapení ohľadom svadby bývajú cenové ponuky. Mnoho párov nemá vôbec predstavu, koľko organizácia svadby stojí a preto im môžu prvé cenové ponuky skutočne vyraziť dych a pokaziť náladu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Riešenie: Skôr ako sa pustíte do plánovania svadby, urobíte si nejakú predstavu a začnete oslovovať konkrétnych dodávateľov, urobte si prehľad o tom, koľko orientačne jednotlivé veci stoja – určite nájdete množstvo užitočných informácií na internete, či už na fórach alebo aj na stránkach jednotlivých dodávateľov. Taktiež si zistite, či budete svadbu platiť sami, alebo vám prispeje rodina a koľko si za ňu môžete dovoliť dať. Ak zistíte, že váš rozpočet je príliš malý, hľadajte spôsoby ako ušetriť, možností je veľa (nejaké tipy nájdete aj v článku „Ako naplánovať svadbu do 5000€“).

Komplikácia: Zoznam hostí – Koho pozvať a koho nie?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zoznam hostí býva častým problémom priplánovaní svadby a zvyčajne aj veľkým spúšťačom stresu a nezhôd. Môže sa stať, že si nemôžete dovoliť pozvať každého, koho by ste chceli, alebo že nechcete pozvať ľudí, ktorých by sa podľa vás patrilo, aby ste pozvali, prípadne vaši blízki budú chcieť pretlačiť na svadbu hostí, ktorých ste vy ani neuvažovali pozývať, alebo dokonca sa nezhodnete ani s partnerom, koho pozvať a koho nie. Problémom môže byť aj otázka partnerov či detí.

Riešenie: Zhlboka sa nadýchnite a začnite tým, že si spíšete zoznam ľudí, ktorých pozývate na 100%, potom si spíšte zoznam ľudí, ktorí nie sú až takí istí a postupne si ho prejdite. Nad každým pouvažujte, prečo ho chcete, alebo naopak nechcete pozvať. Snažte sa pozývať len ľudí, ktorých na svadbe naozaj chcete a nie len preto, lebo by sa patrilo niekoho pozvať alebo niekto iný chce, aby ste ho pozvali. Čo sa týka partnerov a detí, aby ste si príliš nekomplikovali život, pozývať by ste mali manželov a manželky, alebo páry, ktoré spolu žijú respektíve sú spolu už roky, majú spolu deti a podobne – skrátka, keď ide o vážny vzťah. Ostatných partnerov pozývať nemusíte. Pri deťoch by ste sa mali držať hesla „všetko alebo nič“ – buď deti na svadbu pozývate alebo nie. Pozvať len niekoho deti a iným deti zakázať vám spôsobí veľa nepríjemných rozhovorov, vysvetľovania a možno aj hádok a nestojí vám to za to.

Komplikácia: Nemáte čas na plánovanie svadby

Dôvody môžu byť rôzne – príliš veľa aktivít a príliš málo času, nečakané množstvo práce, problémy v rodine, skrátka čokoľvek a zrazu zistíte, že popri tom všetko si na plánovanie svadby vôbec neviete nájsť čas.

Riešenie: Nezúfajte, potrebujete len plán. Dohodnite si s partnerom nejaký čas, kedy sa budete venovať plánovaniu svadby, ak nemáte čas cez týždeň, vyhraďte si na to nejaký víkendový deň a snažte sa v tomto čase riešiť čo najviac úloh alebo si vyhraďte každý týždeň na jednu úlohu, ale dotiahnite ju do konca. Ak dostanete počas týždňa nejaké nové informácie ohľadom svadby, odložte si ich na váš plánovací čas a nepúšťajte sa do nich hneď, lebo by ste si celý systém narušili. Plánovaniu svadby sa venujte len vtedy, keď na to máte naozaj čas, aby ste si mohli všetko dôležité poznačiť, na nič naezabudli a mali vo všetkom poriadok. Takto sa budete pomaly posúvať k cieľu bez zbytočného stresu. 

Prajem veľa šťastia s plánovaním a dúfam, že sa vám svadbu podarí pripraviť bez nepríjemných prekvapení a zbytočného stresu. :)

Zuzana Malinikova

Zuzana Malinikova

Bloger 
  • Počet článkov:  187
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Svadba by mala byť dokonalým dňom pre všetkých zúčastnených. Aby som mohla čo najviac párom splniť sen o krásnej svadbe, založila som svadobnú agentúru Svadby podľa Ely, z ktorej sa neskôr stal svadobný salón. Ak vás zaujme nejaká informácia v článku alebo budete mať akúkoľvek otázku ohľadom svadby, či svadobných šiat, neváhajte ma kontaktovať na emailovej adrese: zuzana@svadbypodlaely.sk. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu